BK MLADÁ BOLESLAV

Vzhledem k průběhu utkání je bod málo, ví Jiří Rys

3. 10. 2014
Autor: Zdena Bobková
H r. K r á l o v é – Ještě před týdnem válel útočník Jiří Rys za Litoměřice (4+3), teď musel na přání boleslavských trenérů a kvůli zranění Tomáše Hyky urychleně „hodit zpátečku“ do Mladé Boleslavi. K přesunu na extraligové kluziště ještě zvládl prodělat menší virózu, a tak se v posledních dnech rozhodně nenudil – stejně tak tomu bylo i v zápase s Hradcem Králové.

Jirko, zápas s Hradcem jste měli skvěle rozehraný, ale nakonec z něj berete jen bod...

Věděli jsme, že je Hradec velice těžký soupeř a snažili jsme se na něj dobře připravit. V zápase jsme vedli 2:0 a měli ho tudíž výborně rozehraný. Bohužel domácí v závěru dokázali snížit na 1:2 a poté padl ten smolný vyrovnávací gól v samotném závěru. Samozřejmě, že vzhledem k průběhu utkání, je jeden bod je málo.

Hlavně úvodní třetina byla z obou stran poměrně opatrná a bojovná. Viděl jste to stejně?

Máte pravdu. Hradec je výborně defenzivní tým a my jsme to věděli. Mají silné protiútoky a velice organizovaný mančaft. Takže zpočátku to byl takový boj po rozích a čekání na to, kdo udělá první chybu.

Už to vypadalo, že budete mít hned v prvním utkání taky první trefu, ale rozhodčí nakonec gól připsali Martinu Látalovi...

Já jsem se s pukem otočil v rohu a viděl jsem, že tam náš bek šlape do brány, takže jsem se snažil to tam hodit. Viděl jsem, že to bylo tečované. V první chvíli jsem vůbec neřešil, jestli jsem to dal já nebo Martin Látal, bylo mi to jedno. Já jsem byl hlavně rád, že padl ten gól a bylo to 2:0.

Ten gól byl do jisté míry i o štěstí, protože si hradecký gólman ťukl kotouč do brány zadní částí betonu, že?

Nahodil jsem kotouč z rohu, ten chvíli letěl vzduchem a byl ještě navíc asi dvakrát tečovaný a gólmanovi to proklouzlo mezi nohama. Byl to sice šťastný gól, ale kdybych to tam nehodil, tak to tam nespadne. V tomhle je určitě cesta – házet to tam a sama jste viděla, že to tam potom může spadnout.

Celkově to mohlo působit, že Boleslav chtěla hodně kombinovat a poměrně málo střílela, a to i v přesilových hrách. Nebylo to v závěru hry potom na škodu?

Nemyslím si, že bychom chtěli hodně kombinovat, spíše jsme chtěli hrát tu naši hru. Někdy se to zkrátka tak stane, že ty střely jsou, ale v případě Hradce bylo vidět, že jim perfektně hráli obránci, kteří klekali do střel, a ty tudíž na gólmana ani neprošly.

Dlouho jste ale nad Hradcem vedli. Kde tedy přišel ten zlom?

Řekl bych, že vedení 2:0 je jeden z nejhorších výsledků, na který se může hrát. Dostanete jeden gól a jste na dostřel a soupeř má krůček k vyrovnání. Já osobně si myslím, že je škoda, že Lencik (Radan Lenc, pozn. redakce) neproměnil samostatný nájezd za stavu 2:0. To by byl asi hřebíček do jejich rakve a ten zápas bychom už zvládli. Ale bohužel se nedá nic dělat, to je hokej. Ale jak říkám, bod je dobrý a my se musíme připravit na neděli, kdy hrajeme doma se Slavií a určitě budeme chtít tři body.

Pro vás osobně to byl první letošní start v extralize, jelikož zatím působíte v Litoměřicích. Jaký to byl skok?

Samozřejmě, že je to skok. Extraliga je nejvyšší česká hokejová soutěž a ještě to byl první zápas s tak kvalitním mančaftem. Já jsem se v Litoměřicích cítil dobře a sem jsem jel s tím, že tu odevzdám maximum. V Litoměřicích jsem prozatím sbíral zkušenosti s tím, že je prodám právě v extralize a dám do toho 120 %. Určitě to bylo něco jiného, ale s tím jsem počítal.

Vy sám osobně jste hrál hodně obětavě a ten zápas vás asi musel hodně bolet, že?

To je prostě hokej, bez toho to nejde. Bez obětavosti se body nesbírají. Hradečtí mají narostlé obránce a hrají tvrdý hokej, ale s tím jsme také počítali.

Vím, že jste před pár dny prodělal virózu. Cítil jste se v utkání stoprocentně fit?

Já věřím, že už je to stoprocentně v pořádku. Od pondělí jsem se s tím tak nějak trápil, v úterý mě to přepadlo naplno, tak jsem se vyležel a věřím, že už je to za mnou. A myslím, že už mě to nijak nesvazovalo, nelimitovalo. Myslím, že tím nejhorším jsem si už prošel a že teď už to bude v pořádku.

Na závěr se musím zeptat na nedělní zápas se Slavií. Co od něj čekat? Nutno říct, že Slavia v letošní sezoně prozatím nijak nezáří...

Bude to domácí zápas, což pro nás znamená povinnost tří bodů. Navíc Slavia bude těžký soupeř, který umí hrát bruslivý hokej a prezentuje se dobrou defenzivou. Také budou hrát tvrdě, takže i v neděli to bude tvrdý a obětavý zápas. Musíme se na ně připravit co nejlíp.

Děkujeme za rozhovor.

×
Dnes v 18:00 | MUZ
HC Dynamo Pardubice
BK Mladá Boleslav