BK MLADÁ BOLESLAV

Bruslaři po dvou zápasech opět doma: Přijíždí pražská Slavia

4. 10. 2014
Autor: Vojtěch Tůma
M l. B o l. – Letošní ročník naší nejvyšší hokejové soutěže je již v plném proudu. Po osmi odehraných kolech mají Bruslaři z Mladé Boleslavi na svém kontě deset bodů a patří jim dvanácté místo. Extraligová tabulka je letos ale nesmírně vyrovnaná, na páté místo ztrácí celek z města automobilů pouhé dva body. Po smolné prohře v Hradci Králové se mladoboleslavští hokejisté představí, letos už počtvrté, před domácím publikem. Jejich nedělním soupeřem bude velice nevyzpytatelný soupeř: HC Slavia Praha. Přijďte Bruslaře podpořit! Zápas začíná v neděli 5. října v tradičních 17:30.

Loňský ročník nedopadl pro Slavii podle představ

Průběh sezóny byl pro sešívané jako na houpačce. Začátek se slávistickým hokejistům povedl jako z partesu, v prvních sedmi zápasech nepoznali hořkost porážky, ovšem hned poté následovala série pěti proher v řadě. Po zbytek sezóny podávali sešívaní velice nevyrovnané výkony a ty jim po devětačtyřiceti kolech nestačili na postupovou desítku, ovšem teoretická šance zde pořád byla.

V posledních třech zápasech ukázali slávisté obrovskou touhu po účasti v předkole play-off. V rámci padesátého kola dokázala Slavie, i bez Jaroslava Bednáře, poprvé v sezóně zvítězit v pražském derby, když přemohla Spartu 3:2 v prodloužení. V následujícím duelu sešívaní rozstříleli západočeské Karlovy Vary poměrem 9:3. Před posledním mačem měla Slavie na kontě sedmdesát bodů, stejný počet bodů v sezóně vybojovali i hokejisté Litvínova. V dvaapadesátém kole se v utkání kdo s koho tyto dva celky střetly o poslední postupové místo. Šťastnější nakonec byli Pražané, kterým v samostatných nájezdech vystřelil výhru Petr Kadlec.

V předkole play-off na svěřence trenérského dua Růžička-Weissmann čekaly východočeské Pardubice. Po čtyřech zápasech byl stav série nerozhodný, tedy 2:2 na zápasy. Rozhodující pátý duel začali slávisté dobře, ale po závěrečné siréně se z postupu mezi osm nejlepších radovali Východočeši.

Po neúspěšné sezóně se v kádru Pražanů událo několik změn

Přes léto opustilo pražský tým celkem osm hráčů. Největší ztrátou je určitě odchod opory obranných řad a dlouholetého kapitána Petra Kadlece. Sedmatřicetiletý obránce přestoupil do západočeské Plzně. Zadní řady Slavie opustili i mladý bek Petr Šenkeřík, jehož další štací jsou Vítkovice a také Kanaďan Kyle Wharton, kterého ulovil rakouský Klagenfurt. Ofenzivní řady se budou muset obejít bez pěti hráčů. Dvojice Petr Jelínek a Lukáš Krenželok zakotvila na severu Čech, konkrétně v kádru libereckých Tygrů. Zkusit štěstí v lotyšské Rize se rozhodl Vladimír Růžička ml., v celku účastníka KHL ovšem svými výkony nezaujal. Nakonec přijal nabídku z prvoligového Chomutova. Slovenský forvard Dávid Skokan přestoupil do Hradce Králové, třiadvacetiletý Lukáš Žejdl bude v této sezóně oblékat dres třineckých Ocelářů.

Bruslaři už se Slavií nějakou tu minulost mají.

Osm hráčů sice tým opustilo, ale stejný počet hráčů do Slavie přišel. Z hostování se zpět vrátili hned tři hráči. Obránce Daniel Krejčí se vrátil z ročního působení v Třinci, z Karlových Varů přišel vytáhlý útočník Tomáš Micka. Zpět z hostování si sešívaní stáhli také Miloslava Čermáka, který prožil v prvoligových Litoměřicích skvělou sezónu, zaznamenal třiapadesát kanadských bodů a s devětadvaceti vstřelenými brankami se stal druhým nejlepším střelcem základní části. Do Slavie se po šesti letech vrací zkušený obránce Jan Novák. Dalším hráčem, který by měl vyztužit obranné řady je třiadvacetiletý Jindřich Barák, který přišel ze slovenské Skalice. Největším úlovkem je zcela určitě slávistický odchovanec Tomáš Vlasák, který po sedmi sezónách opustil Plzeň. Historicky prvním maďarským hokejistou v naší nejvyšší soutěži se stal třicetiletý forvard János Vas. Další posilou do ofenzivních řad je veterán Erik Weissmann, který do našeho hlavního města zavítal po přestupu ze slovenského týmu Nových Zámků. Mezi třemi tyčemi se přes léto nic nezměnilo, jako gólman číslo jedna bude působit Dominik Furch, krýt záda mu bude veterán Adam Svoboda.

Nejdůležitější změna se překvapivě neodehrála na postu hráčském, ale trenérském. Po neúspěšných Zimních Olympijských hrách v Soči odstoupil z funkce hlavního trenéra české reprezentace Alois Hadamczik a s ním i jeho asistent Josef Paleček. Volba nových lodivodů národního týmu padla právě na tehdejší slávistické trenérské duo Vladimír Růžička a Ondřej Weissmann a ti tuto nabídku přijali. Oba mají podepsanou smlouvu do konce mistrovství světa 2015. Jejich místa na lavičce sešívaných zaujali dva bývalí výborní hokejisté. Roli hlavního kouče bude plnit Ladislav Lubina, jeho asistentem je Josef Beránek, který ve Slavii působil devět sezón jako hráč.

V sezóně 2011/12 spolu sehrály oba týmy celkem osm zápasů

V prvním duelu excelovala tehdejší vycházející hvězda českého hokeje, nyní už hráč NHL a účastník Mistrovství světa a Olympijských her, Tomáš Hertl. V rámci třetího kola si připsal tři kanadské body a pomohl sešívaným k výhře 5:1. V druhém vzájemném měření sil si Bruslaři odvezli z O2 arény cenné tři body za výhru 2:0. Ve zbývajících duelech základní části byl vždy po šedesáti minutách, byť vždy jen těsně, šťastnější pražský celek. Mladá Boleslav se po dvaapadesáti kolech umístila na posledním čtrnáctém místě, Slavie byla pouze o dvě místa lepší, což znamenalo, že se spolu oba celky utkaly ještě ve čtyřech zápasech v soutěži o umístění, zvané play-out. V prvních třech utkáních zvítězil vždy domácí tým. V posledním střetnutí hraném v Mladé Boleslavi, ve kterém už měli Bruslaři jistotu účasti v baráži, se misky vah převažovaly z jedné strany na druhou. Za domácí se trefil dvakrát Čutta a jednu branku přidal Tomas. Bohužel to na vítězství nestačilo, v sedmapadesáté minutě vystřelil výhru pražského klubu Antonín Dušek.

Pražanům se v této sezóně daří především před domácím publikem

Sešívaní si pro sebe zatím dokázali ukořistit jedenáct bodů ze sedmi zápasů, dohrávka osmého kola proti zatím vedoucímu Litvínovu je naplánována na úterý 28. října. V prvním kole letošního ročníku Tipsport extraligy čekal na Pražany nováček z Olomouce. Zápas dospěl až do samostatných nájezdů a v této dovednostní soutěži zajistil Slavii bonusový bod kapitán Jaroslav Bednář. V prvním domácím střetnutí slávisté dokázali naplno bodovat, přehráli Liberec poměrem 3:2. První porážka přišla na ledě východočeských Pardubic, které zvítězily 4:2. Další domácí zápas a další výhru přineslo kolo čtvrté, tentokrát se domu s prázdnou vracela Plzeň.

Páté kolo nabídlo letošní první derby pražských „S“, velmi podprůměrná divácká návštěva 02 arény (7126 diváků) sledovala na góly velmi bohatou první periodu. Bohužel pro domácí, čtyřikrát lovil puk z klece brankář Furch a v devatenácté minutě byl nucen střídat. V následujících dvou třetinách padl pouze jeden gól na každé straně a první pražské derby tak vyznělo lépe pro tým z Holešovic. Prohru z derby chtěli sešívaní odčinit v Karlových Varech. Dvakrát sice dokázali dorovnat skóre, nakonec ale odjížděli bez bodu za prohru 2:4. V prozatím posledním hraném zápase přivítala Slavie doma Vítkovice. Po šedesáti minutách se domácí radovali z vítězství 4:2, individuálním výkonem se blýskl kapitán Jaroslav Bednář, který byl u každého gólu Pražanů. Proti Boleslavi se budou muset sešívaní obejít bez útočníka Tomáš Vlasáka, který se musel podrobit operaci zraněného stehna a bude chybět minimálně měsíc.

Sestavy z posledního utkání

BK Mladá Boleslav: Valent – Kučný, Hruška, Trška, Stříteský, Vidmar, Robar, Čermák – Pabiška, Výborný, Pacovský – Klimenta, Broš, Mikulík – Rys, Musil, Lenc – Bárta, Kubica, Látal

HC Slavia Praha: Furch – Krejčí, Kolařík, Holub, Valach, Štich, Knot, Barák – Tomica, Vlasák, Bednář – Sklenář, Klhůfek, Stránský – Weissmann, Vas, Čermák – Poletín, Andres, Tomek

Statistiky

ŠKOENERGO Aréna | 5.10.2014 17:30

BK Mladá Boleslav 9. kolo HC Slavia Praha
12. místo, 10 bodů umístění 8. místo, 11 bodů
23:28 skóre 18:20
5:2 (Zlín) nejvyšší výhra 4:2 (Vítkovice)
1:6 (Plzeň) nejvyšší prohra 2:5 (Sparta)
0 utkání bez vstřeleného gólu 0
0 utkání bez inkasovaných gólů 0
20 % využití přesilových her 12,82 %
9 góly v přesilových hrách 5
1 góly v oslabeních 2
David Výborný, 8 bodů nejproduktivnější hráč Jaroslav Bednář, 11 bodů
Lukáš Pabiška, Michal Broš, oba 4 branky nejlepší střelec Michal Poletín, 5 branek
David Výborný, 7 asistencí nejlepší nahrávač Jaroslav Bednář, 8 asistencí
Dominik Pacovský, Luka Vidmar, oba +3 nejlepší hráč v +/- Jaroslav Bednář, David Štich
Pavel Kolařík, všichni +3
Matěj Stříteský, -6 nejhorší hráč v +/- Jan Holub, -4
Jiří Kučný, 16 minut nejtrestanější hráč David Štich, 29 minut
Jiří Kučný, 34 bodů Radegast index Jan Holub, 32 bodů
Michal Valent 91,30 %
David Rittich 87,71%
úspěšnost brankářů Dominik Furch 90,74 %
Adam Svoboda 89,58 %
Michal Valent 2,86
David Rittich 3,66
průměr inkasovaných gólů na zápas Dominik Furch 2,78
Adam Svoboda 2,94
×
Dnes v 18:00 | MUZ
HC Dynamo Pardubice
BK Mladá Boleslav