BK MLADÁ BOLESLAV

Bruslaře čeká dlouhá cesta do Vítkovic

13. 10. 2014
Autor: Vojtěch Tůma
M l. B o l. – Hokejisté Mladé Boleslavi v duelu jedenáctého kola podlehli brněnské Kometě na nájezdy. Letošní ročník Tipsport extraligy ale pokračuje dál a už o dva dny později je čeká další soupeř. Tentokrát to bude tým, který se v posledních kolech kolosálně trápí, HC Vítkovice Steel. Oba aktéři tohoto duelu mají o motivaci postaráno. Mladá Boleslav se pokusí odčinit další domácí porážku, Vítkovice se budou snažit ukončit nelichotivou sérii pěti porážek v řadě. Kdo se nakonec bude radovat z vítězství? Podaří se celku z města automobilů navázat na pozitivní výsledky z venkovních střetnutí? To vše a ještě více se dozvíme v úterý 14. září ve vítkovické ČEZ Aréně. Zápas začíná v 17:00.

Průběh loňské sezóny byl pro Ostravany velice specifický

Způsob, jakým Vítkovice body sbíraly, byl velice neobvyklý. Sedmačtyřicet bodů totiž uloupily na venkovních stadionech a staly se tak nejlepším týmem na hřištích soupeře. Naopak doma se jim příliš nedařilo, v ČEZ ARÉNĚ posbíraly pouhých pětatřicet bodů, méně bodů v domácích zápasech získalo jenom Kladno a Chomutov. Dvaaosmdesát bodů stačilo vítkovickým hokejistům na osmé místo, které zajišťovalo účast v předkole play-off, ve kterém je čekali Bílí Tygři Liberec. Ty Vítkovice smetly poměrem 3:0 na zápasy a ve čtvrtfinále čekala Ostravany pražská Sparta, která byla v prozatímním průběhu sezóny naprosto dominantní. Z venkovního dvojzápasu si Moravané odvezli jednu výhru a připravily si tak nadějnou pozici pro domácí duely. Bohužel, stejně jako v základní části, doplatili na špatné výkony před domácím publikem. V obou zápasech Spartě podlehli a nezvládli i poslední duel v Praze.

V létě doznaly změn především obranné řady

Loňské složení zadních řad opustilo celkem šest borců. Slovenský obránce a účastník Mistrovství světa v Minsku Karol Sloboda odešel do Lady Togliatti, nového účastníka KHL. Do pražské Sparty zamířil pilíř obrany Ostravanů Michal Barinka. Smlouva skončila a následně nebyla prodloužena Martinu Dudášovi, jeho novou štací je Dukla Trenčín. Tomáš Kudělka zamířil do finského celku Lahti Pelicans, Petr Punčochář do prvoligových Českých Budějovic. Dvě změny se odehrály i mezi úterními soupeři. Do Mladé Boleslavi zamířil slovenský chasník a řízný bek Milan Hruška a v září poslaly Vítkovice do města automobilů na hostování zkušeného brankáře Romana Málka. Jediným útočníkem, který opustil tým trenéra Oremuse, byl Patrik Valčák, jehož novým působištěm je polský celek Cracovia Krakov.

Moravané potřebovali zalepit díry v zadních řadách, a proto přivedli čtyři obránce. Z Dukly Trenčín přišel talentovaný slovenský bek Peter Čerešňák, který se se svými 191 centimetry a 95 kilogramy zařadí mezi další pořízky v obraně Vítkovic, jimiž jsou Lukáš Kovář (200 cm a 107 kg), Tomáš Pastor (191 cm a 93 kg) a Richard Stehlík (195 cm a 109 kg). Taková porce centimetrů a kilogramů už zaseje mezi soupeři semínka strachu, co říkáte? Na trhu volných hráčů získali Ostravané Petra Šenkeříka, který v loňské sezóně působil v pražské Slavii a chvíli i kádru berounských Medvědů. Zpět z hostování se vrátili dva devatenáctiletí mladíci. Tím prvním je Lukáš Klok. Loni působil v týmu Youngstown Phantoms, který je součástí juniorské zámořské soutěže USHL. Druhým je útočník Patrik Zdráhal, jenž se vrátil z ročního působení v zámořském celku Rimouski Oceánic. Velmi mladou obranu posílil těšně před startem nového ročníku zkušený bek Lukáš Zíb. Posílením do útoku je určitě příchod Rostislava Olesze, ten bude ve svém mateřském klubu působit pouze do té doby, než dostane nabídku z NHL či KHL. V letošní sezóně budou Vítkovičtí spoléhat na útočnou trojici tzv. „Romanovců“ ve složení Vladimír Svačina, Ondřej Roman a Rudolf Huna. Zapomínat ale nesmíme ani na veterána Jiřího Burgera a nově příchozího Olesze. Mezi třemi tyčemi se bude odehrávat boj o post číslo jedna mezi Danielem Dolejšem a Filipem Šindelářem.

V přípravě Vítkovice bojovaly na třech frontách

Jako jeden z šestice týmů se Ostravané zúčastnili letošního ročníku Ligy mistrů. Z šesti duelů urvali pouhých šest bodů a to jim na postup do vyřazovací fáze nestačilo. Pět ze šesti bodů získali proti německému Ingolstadtu (5:1, 5:4 sn.). Proti vítězi skupiny H, finskému celku SaiPa Lappeeenranta, urvali pouhý jeden bod za prohru v nájezdech. Na švýcarský Zug nestačili ani v jednom ze dvou duelů. Přípravné zápasy odehráli vítkovičtí hokejisté celkem čtyři a z nich se z vítězství radovali v polovině případů, porazili prvoligový Havířov a Slovan Bratislava, nestačili na brněnskou Kometu a polský celek JKH Czarne Jastrzebie.

Společně s Třincem, Košicemi a Čerepovcem se Vítkovice zúčastnily prvního ročníku turnaje STEEL CUP, který se konal v nově zbudované třinecké Werk Aréně. Na úvod si Moravané poradili s domácím Třincem, kterého přehráli poměrem 3:2. Na ruského soupeře z Čerepovce už ale nestačili a prohráli 3:5, s turnajem se rozloučili výhrou nad slovenským mistrem z Košic a se šesti body ze tří zápasů se umístili na třetím místě. Nejproduktivnějšími hráči v přípravě byli veterán Jiří Burger (1+8) a Vladimír Svačina (4+5). Zdatně jim sekundovali mladí a sedmibodoví útočníci, jmenovitě Jan Káňa (5+2) a Erik Němec (1+6). Nejvíc bodů z obránců posbíral zkušený Richard Stehlík (3+3).

Proti Boleslavi budou chtít Vítkovice utnout sérii proher

Svou letošní extraligovou pouť začali svěřenci trenéra Oremuse domácím duelem s ambiciózním Hradcem Králové. Ostravané celý zápas pouze dotahovali a nakonec podlehli Východočechům 3:5. Následovaly čtyři výhry v řadě. Postupně se před Vítkovicemi musely sklonit Karlovy Vary, a poté i tři moravští konkurenti, jmenovitě Třinec a zatím trápící celky z Brna a Zlína. Po čtyřech vítězstvích za sebou přišla ještě o jeden zápas déle trvající série porážek. Ta započala v domácím utkání s Libercem. Vítkovičtí hokejisté vedli po čtyřiceti minutách 2:0. Na začátku třetího dějství nastartovala Bílé Tygry k obratu brzká Vampolova branka, o šest minut později srovnal Vitásek a dvě minuty před koncem dokonal obrat slovenský útočník Bartek. Tuto prohru chtěli Ostravané odčinit na ledě pražské Slavie. Bohužel, nestalo se tak a po prohře 2:4 se Moravané vraceli domů s prázdnou.

Do análů a kronik se zcela jistě zapíše duel s olomouckými Kohouty. Nováček soutěže před domácím publikem zvítězil 9:1! Smrtící se pro hosty ukázala být především druhá perioda, kterou prohráli poměrem 0:5! Po tomto zcela nečekaném debaklu cestovaly Vítkovice na led letos zatím velmi dobře hrajících Pardubic, z města perníku a koňských dostihů ale odjížděly opět bez bodu. Prozatím poslední zápas sehráli Vítkovičtí na ledě pražské Sparty. Zápas se divákům musel líbit, brankářům ovšem nikoliv, střelci obou týmů mířili přesně celkem třináctkrát. O jeden zásah šťastnější byli nakonec Pražané. Sečteno a podtrženo, tyto výsledky zatím řadí Vítkovice na dvanácté místo extraligové tabulky.

Sestavy z posledního kola

BK Mladá Boleslav: Rittich – Stříteský, Vidmar, Hruška M., Kučný, Robar, Trška, Čermák – Mikulík, Broš, Klimenta – Jarůšek, Výborný, Pabiška – Pacovský, Vrbata, Rys – Látal, Musil, Lenc

HC Vítkovice Steel: Dolejš - Šenkeřík, Stehlík, Zíb, L. Kovář, Čerešňák, Pastor, Bail, Klok - Húževka, Burger, Olesz - Svačina, Roman, Huna - Němec, Hlinka, Vandas - Zdráhal, Kolouch, Šedivý

Statistiky

ČEZ ARÉNA | 14.10.2014 17:00

HC Vítkovice Steel 12. kolo BK Mladá Boleslav
12. místo, 12 bodů umístění 9. místo, 14 bodů
31:41 skóre 30:37
5:3 (Třinec) nejvyšší výhra 5:2 (Zlín)
1:9 (Olomouc) nejvyšší prohra 1:6 (Plzeň)
0 utkání bez vstřeleného gólu 1
0 utkání bez inkasovaných gólů 0
20,83 % využití přesilových her 16,18 %
10 góly v přesilových hrách 11
0 góly v oslabeních 2
Vladimír Svačina, Ondřej Roman
oba 11 bodů
nejproduktivnější hráč David Výborný, 10 bodů
Rudolf Huna, 5 branek nejlepší střelec Lukáš Pabiška, 5 branek
Vladimír Svačina, Ondřej Roman
oba 7 asistencí
nejlepší nahrávač David Výborný, 7 asistencí
Roman Szturc, +2 nejlepší hráč v +/- Mitja Robar, +4
Richard Stehlík, -10 nejhorší hráč v +/- Matěj Stříteský, -8
Ondřej Roman
Michal Vandas, oba 14 minut
nejtrestanější hráč Jiří Kučný, 16 minut
Lukáš Klok, 28 bodů Radegast index Jiří Kučný, 43 bodů
Daniel Dolejš 87,64 %
Filip Šindelář 86,61 %
úspěšnost brankářů Michal Valent 89,13 %
David RIttich 88,84 %
Filip Šindelář 3,75
Daniel Dolejš 4,01
průměr inkasovaných gólů na zápas David Rittich 3,21
Michal Valent 3,23