BK MLADÁ BOLESLAV

Bruslaři opět doma, v pátečním podvečeru zkříží hokejky s Libercem

16. 10. 2014
Autor: Vojtěch Balon
M l. B o l. – Po dvou dnech se opět hlásí ke slovu hokejová Tipsport extraliga, která v posledních kolech nabírá vskutku kvapíkové tempo. Už v pátek 17. října od 17:30 Bruslaři ve ŠKOENERGO Aréně přivítají starého známého z baráže předminulé sezóny – Bílé Tygry Liberec. Od dubna 2013 se toho v táborech obou pátečních protivníků mnoho změnilo, proto si pojďme Severočechy blíže představit. Přijďte mladoboleslavské hokejisty podpořit i v tomto důležitém utkání!

Nedvědovi zhořklo loučení výbuchem v předkole

Liberec se víceméně od samotného začátku minulé sezóny plácal v dolních patrech tabulky. To se samozřejmě ambicióznímu klubovému vedení nelíbilo, proto Severočeši angažovali novou brankářskou jedničku, jíž se stal ostřílený světoběžník Ján Lašák. Bývalý slovenský reprezentant dovedl Tygry do předkola play-off, tam jim však neúprosnou stopku vystavili hráči Vítkovic. Nechme mluvit čísla: Výsledky 0:2, 3:1 a 2:6 hovoří za vše, kočkovitým šelmám nadstavbová část sezóny hrubě nevyšla.

Boleslav vs Liberec

Neúspěch nejvíce u srdce bolel a k hroším slzám přiměl legendárního Petra Nedvěda. Dvaačtyřicetiletý snajpr totiž už předem avizoval, že po ročníku 2013/2014 definitivně uzavře svou kariéru, o níž se dá hovořit jen v superlativech. Petr Nedvěd ještě „za bolševika“ emigroval do Kanady, přijal tamní občanství a v roce 1990 byl jako druhý hráč v pořadí draftován Vancouverem. Kromě kosatek si v NHL zahrál také za St. Louis, New York Rangers, Philadelphii, Edmonton, Pittsburgh a Phoenix. Za javorové listy nastoupil na ZOH 1994 v Lillehammeru, kde jako vycházející hvězdička pomohl k zisku stříbrných medailí. Po návratu do vlasti, kterou založil slovutný praotec Čech, nastupoval Nedvěd za Spartu a hráčskou kariéru zakončil v rodném Liberci. V roce 2012 získal v českém dresu bronz na Mistrovství světa ve Finsku a Švédsku.

R10, D1 a Letiště Václava Havla, aneb letní posily Bílých Tygrů

Liberec přestupové vody příliš nerozvířil, naopak se vydal cestou stabilizování a zkvalitnění stávajícího kádru. Z Prahy se po dálnici R10 severním směrem vydalo bývalé slávistické duo Petr Jelínek (s 32 minutami nejtrestanější hráč Liberce) a Lukáš Krenželok. O něco delší trasu po proslulé „déjedničce“ absolvoval nový ministr tygří obrany, lídr celkového bodování Radegast indexu Martin Škoula. Pes obranář a vítěz Stanley Cupu s Coloradem přišel ze Slovanu Bratislava, účastníka KHL. Oproti Michalu Plutnarovi se však Škoula příliš nenacestoval. Talentovaný bek zamířil pod Ještěd až z amerického státu Oregon, kde působil v dresu Tri-City Americans v soutěži, která se jmenuje Western Hockey League a je považována za jednu ze tří nejlepších juniorských lig na světě. V průběhu sezóny přišli ještě Martin Bakoš a Branko Radivojevič, ale o něm až později.

Opačným směrem, tedy ven z hájemství Bílých Tygrů se vydali útočníci Antonín Dušek (nyní Chomutov), Tomáš Pospíšil (Mountfield HK) a Michal Bárta, jenž v rámci ročního hostování zamířil právě do Bruslařského klubu Mladá Boleslav. Adam Jánošík s Marcelem Melicherčíkem posílili slovenského šampióna z Košic. Martin Čakajík se vydal východním směrem až do Kazachstánu, kde nastupuje za Irtyš Pavlodar. Jiří Hunkes se rozhodl ještě jednou zkusit štěstí v KHL a chytl se lasa nováčka soutěže, Lady Togliatti.

Michal Bárta
...ještě jako hráč Liberce.

Liberec je zakládající klub Ligy mistrů

Severočeši jako spoluzakladatelé obnovené Champions Hockey League měli účast v této – v Čechách stále nepříliš prestižní – soutěži předem jistou. Los jim určil atraktivní soupeře: Kärpät Oulu, Kölner Haie a HC Košice. Tygři v obou zápasech podlehli sokovi z Finska, německý Kolín nad Rýnem naopak dvakrát pokořili, vyrovnanou bilanci výhra – prohra měli s východoslovenskými Košicemi. Liberečtí si naplánovali i několik tradičních přípravných mačů. V Třinci sehráli s tamními Oceláři vůbec první zápas v nové Werk Aréně, Slezanům však byli nevyrovnanými sparingpartnery a prohráli 2:6. Fotbalovým výsledkem 0:1 padl tým z města jedinečné architektury Karla Hubáčka na zimáku v Edenu, kde své domácí přípravné duely odehrála pražská Slavia. Proti královehradeckým hokejistům se Bílí Tygři radovali z vítězství 4:3 po prodloužení, s Volžskem remizovali 3:3, na Spartě prohráli 0:3 a v domácí odvetě přestříleli Slavii 6:3.

Diagnóza: Nevyrovnané výkony. K výšinám má Severočechy dovést Čada

Po vypadnutí z předkola play-off se v kuloárech začalo šuškat o možnosti odvolání progresivního kouče Pavla Hynka. Generální manažer Ctibor Jech však v létě mladého kouče podržel ve funkci a dal mu ještě jednu šanci napravit neúspěchy v předešlých dvou letech (o rok dříve Bílí Tygři dokonce zabředli až do baráže, z bahna se vyhrabali a nejvyšší soutěž udrželi až díky šťastné výhře nad Mladou Boleslaví v posledním zápase). Začátkem října Jechovi došla trpělivost. Kdybychom Liberecké výsledky počastovali výrazem „tragické“, Tygrům bychom křivdili. Severočeši sice za Hynkova úřadování prohráli s Brnem, Slavií, Třincem, Olomoucí, Karlovými Vary a Spartou, avšak porazili Hradec Králové, Zlín, Vítkovice a Pardubice. Pavlu Hynkovi pravděpobně zlomilo vaz utkání na Spartě, kde jeho svěřenci po matném výkonu prohráli 2:4.

Novým lodivodem byl jmenován Rostislav Čada, který začal sezónu na lavičce bratislavského Slovanu, ale údajně se poroučel z osobních důvodů po gentlemanské dohodě s vedením klubu, které zastupoval GM Maroš Krajči. Čada začal svou libereckou misi náramně – jako první tým v letošním sezóně liberečtí hokejisté porazili litvínovskou Vervu, tento husarský kousek se jim podařil dokonce na Zimním stadionu Ivana Hlinky: Tygři zvítězili přesvědčivě 4:1. Pod ještědský hřeben navíc tento týden přijela nová posila, Branko Radivojevič. Slovenský reprezentant se dobře zná s koučem Čadou, pod nímž působil už ve Slovanu Bratislava, dá se tak předpokládat, že šedesátiletý trenérský lišák měl v tomto transferu prsty. Velezkušený Radivojevič by si měl premiéru v novém dresu odbýt právě na ledě Mladé Boleslavi.

Sestavy z posledního kola

BK Mladá Boleslav: Rittich – Vidmar, Stříteský, Kučný, Hruška, Robar, Trška, Čermák – Klimenta, Broš, Mikulík – Pabiška, Výborný, Jarůšek – Rys, Vrbata, Pacovský – Lenc, Musil, Látal

Bílí Tygři Liberec: Lašák – Kajínek, Vitásek, Výtisk, Šimek, Voráček, Kolman – Jelínek, Vampola, Bakoš – Valský, Bulík, Bartek – Víšek, Filipi, Bulíř – Kica, Urban, Dlouhý

Statistiky

ŠKOENERGO Aréna | 17.10.2014 17:30

BK Mladá Boleslav 11. kolo Bílí Tygři Liberec
6. místo, 17 bodů umístění 8. místo, 14 bodů
34:38 skóre 24:31
5:2 (Zlín) nejvyšší výhra 5:2 (Zlín)
1:6 (Plzeň) nejvyšší prohra 1:4 (Karlovy Vary)
1 utkání bez vstřeleného gólu 1
0 utkání bez inkasovaných gólů 0
16,67 % využití přesilových her 6,90 %
12 góly v přesilových hrách 4
2 góly v oslabeních 2
David Výborný, 11 bodů nejproduktivnější hráč Lukáš Vampola, 11 bodů
Lukáš Pabiška, 5 branek nejlepší střelec Petr Vampola, 6 branek
David Výborný, 8 asistencí nejlepší nahrávač Tomáš Filippi, 6 asistencí
MItja Robar, +5 nejlepší hráč v +/- Radim Šimek, +6
Matěj Stříteský, -8 nejhorší hráč v +/- Petr Gřegořek, -5
Jiří Kučný a Mitja Robar, oba 16 minut nejtrestanější hráč Petr Jelínek, 32 minut
Jiří Kučný, 46 bodů Radegast index Martin Škoula, 57 bodů
David Rittich 89,85 %
Michal Valent 89,13 %
úspěšnost brankářů Ján Lašák 90,95 %
Marek Schwarz 90,00 %
David Rittich 2,97
Michal Valent 3,23
průměr inkasovaných gólů na zápas Ján Lašák 2,85
Marek Schwarz 2,48
×
Dnes v 18:00 | MUZ
HC Dynamo Pardubice
BK Mladá Boleslav