BK MLADÁ BOLESLAV

Poslední utkání před reprezentační pauzou! Boleslav hostí Plzeň

1. 11. 2014
Autor: Vojtěch Tůma
M l. B o l. – Karjala Cup, první ze čtveřice turnajů Euro Hockey Tour, už klepe na dveře. Bruslařský klub z Mladé Boleslavi čeká před desetidenním volnem ještě jeden zápas a v něm se svěřenci trenérského dua Výborný – Jelínek představí na domácí půdě proti týmu, který momentálně hledá ztracenou formu, HC Škoda Plzeň. Z posledních osmi duelů dokázali Západočeši vydolovat pouze šest bodů. Z prvního vzájemného střetnutí mají mladoboleslavští hokejisté svému nedělnímu soupeři hodně co oplácet. Podaří se jim to? Dokážou konečně po dlouhé době zvítězit před domácím publikem nebo se plzeňští indiáni, podobně jako Zlín a Brno, od tohoto utkání odrazí k lepším výkonům? Odpověď najdeme v neděli 2. listopadu od tradičních 17:30. Přijďte Bruslaře podpořit!

Bruslaři nestačili na Litvínov, v Plzni rozhodla třetí třetina

V rámci sedmnáctého kola zajížděl Bruslařský klub z Mladé Boleslavi na led druhého celku extraligové tabulky z Litvínova. Domácí byli v pozici jasného favorita, hosté ale chtěli potvrdit pověst fantomů venkovních střetnutí a na hřišti soupeře vyhrát už počtvrté za sebou. Tentokrát ale odjížděli s prázdnou. Z první vážnější šance utkání padla vedoucí branka. Domácí kanonýr Hübl nasadil boleslavskému bekovi nepopulární jesle a střelou na vzdálenější tyč poslal Chemiky do vedení. Ve druhé třetině se hra přelévala ze strany na stranu a šancí bylo požehnaně. Při hře 4 na 4 poslal litvínovské do vedení o dvě branky Kamil Piroš, který tvrdou střelou prostřelil Málka. Tlak VERVY pokračoval a vyústil ve třetí branku utkání. Po ose Jánský – Lukeš se touš dostal k Viktoru Hüblovi a ten z mezikruží vstřelil svůj druhý gól večera. V sedmačtyřicáté minutě nebyla hostům kvůli hře vysokou holí uznána branka. Snížení přišlo až příliš pozdě. Dvě minuty před závěrečnou sirénou se po straně uvolnil Hyka a bekhendovým zakončením sebral Francouzovi naději na další čisté konto.

V souboji dvou trápících se celků přivítali plzeňští Indiáni pražskou Slavii. Od první minuty viděli fanoušci v plzeňské ČEZ Aréně ne zrovna pohledný hokej. Jediná nebezpečná akce první třetiny se odehrála v sedmé minutě. Dobrou příležitost měl zcela osamocený Pletka, ale na Furcha nevyzrál. Slávisté měli svoji první velkou šanci až v osmadvacáté minutě, když se na Machovského sám řítil Klhůfek. Střelou mezi betony domácího gólmana nepřekonal. Na první branku zápasu si museli fanoušci počkat až do sedmačtyřicáté minuty! Za plzeňskou svatyní skvěle vybojoval kotouč Stránský a posunul na najíždějícího Bednáře, který danou možností nepohrdnul – 0:1. Obrovskou hrubku domácí obrany využil Poletín a poslal Pražany do dvougólového trháku. Šanci pro Plzeň vykřesal sedm minut před koncem Jakub Lev, který Simonovu nabídku tečoval za Furchova záda. Konečnou podobu skóre dal v čase 59:59 Jiří Doležal, který se trefil do odkryté klece a potvrdil tak tříbodové vítězství sešívaných.

Po odchodu Martina Straky Plzeňští zatím marně hledají nového tahouna

Předloňský mistr se s devatenácti body prozatím krčí až na dvanáctém místě extraligové tabulky. Před domácím publikem se plzeňským hokejistům poměrně daří. Z devíti utkání dokázali získat třináct bodů (co by za to dali Bruslaři). Naopak ze stadionů soupeře přivezli Indiáni do západočeské metropole pouhopouhých šest bodů. Pokud chceme najit příčinu trápení našich nedělních soupeřů, musíme se zaměřit na jejich ofenzivu. Se sedmatřiceti přesnými zásahy jsou svěřenci trenéra Razýma druhým nejhůře střílejícím celkem Tipsport extraligy. Naopak defenziva Indiánů se dá považovat za jedno z pozitiv dosavadního průběhu sezóny. Devětatřicet obdržených branek řadí Západočechy na pozici třetího nejlépe bránícího celku, lépe jsou na tom pouze vedoucí Třinec a druhý Litvínov.

Nejproduktivnější hráč Indiánů Václav Pletka (3+8) se s jedenácti body nachází až na sedmatřicátém místě tabulky kanadského bodování a je jediným z hráčů plzeňské Škodovky, který překonal hranici deseti bodů. Mezi obránci si nejlépe vede mladoboleslavský odchovanec Vojtěch Mozík (3+4). Nejlepšími střelci klubu jsou s pěti vstřelenými brankami Jakub Lev a Tomáš Sýkora. Mezi třemi tyčemi sází trenér Razým na nadějného gólmana Matěje Machovského, kterého řadí úspěšnost zákroků (90,72 %) na desáté místo mezi brankářskými jedničkami všech klubů. Záda mu kryje téměř o deset let starší Lukáš Mensator, který zatím dostal důvěru v pěti utkáních. Nejvíce času na ledě tráví podle očekávání zkušený obránce Petr Kadlec, který je s průměrným ice timem 24:02 druhým nejvíce vytěžovaným hráčem extraligy. Pokud bychom hledali statistiku, ve které se některý z plzeňských hokejistů pere o vedoucí příčku, naše oko by zaujala kolonka trestných minut. Americký bitkař Ryan Hollweg stihl v devíti zápasech nastřádat dvaapadesát trestných minut, což ho řadí na druhé místo hned za Davida Šticha z pražské Slavie. I přes špatné výsledky sáhl reprezentační trenér Vladimír Růžička hned po trojici hráčů z týmu Západočechů. K Vojtěchu Mozíkovi se připojují Jakub Lev a Dominik Simon, pro oba to bude premiéra v dresu seniorské reprezentace.

Z Plzně si Bruslaři odvezli šestibrankový debakl

Už od první minuty domácí svého soupeře téměř ve všem převyšovali a působili daleko sebevědoměji. V šesté minutě ujel boleslavské obraně ve vlastním oslabení Jakub Lev a otevřel skóre zápasu. Netrvalo to dlouho a Indiáni vedli už o dvě branky. Mezi kruhy se dostal ke střele nikým neatakovaný Ondřej Kratěna a trefil pravý horní růžek branky – 2:0. Do konce prvního dějství si domácí vypracovali ještě několik slibných příležitostí, ale žádnou nedokázali přetavit ve třetí vstřelenou branku. To se jim povedlo hned v první minutě druhé třetiny, Jakub Lev vyhrál vhazování a Nicholas Johnson nechytatelnou ranou zvýšil na 3:0. Tentýž hráč vstřelil i čtvrtou branku Plzně, prosadil se vteřinu před koncem početní výhody Indiánů. Průběh zápasu už byl moc na boleslavského brankáře Ritticha, který přepustil místo mezi třemi tyčemi Michalu Valentovi.

Tomu vydrželo čisté konto pouze pět minut. Přečíslení 2 na 1 ukázkově vyřešili Dominik Simon s Jánem Sýkorou. První jmenovaný vymyslel elegantní žabičku a slovenský forvard Sýkora se z bezprostřední blízkosti nemýlil. V šestačtyřicáté minutě už to bylo o šest gólů. Indiáni opět využili přesilovou hru, Simon poslal skrze brankoviště nádhernou přihrávku na Jakuba Lva a tomu už pouze stačilo trefit odkrytou klec. Alespoň čestný zásah zaznamenali Bruslaři sedm minut před koncem. Po střele Mikulíka se k odraženému puku dostal Tomáš Klimenta a zasunul ho za záda Machovského. Plzeň tedy svého soupeře předčila ve všech směrech a tři body tak po zásluze zůstaly na západě Čech.

Sestavy z posledního kola

BK Mladá Boleslav: Málek – Stříteský, Trška, Hruška, Kučný, Robar, Vidmar, Čermák – Mikulík, Vrbata, Klimenta – Lenc, Výborný, Pabiška – Látal, Kubica, Pacovský – Hyka, Musil, Bárta

HC Škoda Plzeň: Machovský – Jeřábek, Kadlec, Boháč, Mozík, Pulpán, Kubka, Sklenička – Pletka, Simon, Kratěna – J. Sýkora, Lev, Balej – Schleiss, Kašpařík, Indrák – Hollweg, T. Sýkora, Dvořák – Kubalík

Statistiky

ŠKOENERGO Aréna | 2.11.2014 18:00

BK Mladá Boleslav 18. kolo HC Škoda Plzeň
9. místo, 22 bodů umístění 12. místo, 19 bodů
52:58 skóre 37:39
8:3 (Pardubice) nejvyšší výhra 6:1 (Mladá Boleslav)
1:6 (Plzeň) nejvyšší prohra 2:5 (Sparta, Olomouc)
1 utkání bez vstřeleného gólu 1
0 utkání bez inkasovaných gólů 1
16,49 % využití přesilových her 14,13 %
16 góly v přesilových hrách 13
2 góly v oslabeních 4
David Výborný, 17 bodů nejproduktivnější hráč Václav Pletka, 11 bodů
David Výborný
Milan Mikulík, oba 6 branek
nejlepší střelec Jakub Lev
Tomáš Sýkora, oba 5 branek
David Výborný, 11 asistencí nejlepší nahrávač Václav Pletka, 8 asistencí
Luka Vidmar, +6 nejlepší hráč v +/- Tomáš Sýkora, +5
Matěj Stříteský, -9 nejhorší hráč v +/- Petr Kadlec, -7
Jiří Kučný, 30 minut nejtrestanější hráč Ryan Hollweg, 52 minut
Jiří Kučný, 62 bodů Radegast index Ryan Hollweg, 47 bodů
David Rittich 89,07 %
Roman Málek 88,89%
Jan Růžička 88,24 %
úspěšnost brankářů Lukáš Mensator 93,26 %
Matěj Machovský 90,72 %
David Rittich 2,93
Roman Málek 3,84
Jan Růžička 4,29
průměr inkasovaných gólů na zápas Lukáš Mensator 1,62
Matěj Machovský 2,32
×
Dnes v 18:00 | MUZ
HC Dynamo Pardubice
BK Mladá Boleslav