BK MLADÁ BOLESLAV

Den se setkal se dnem a už je tu další zápas! Bruslaři jedou do Brna

24. 11. 2014
Autor: Vojtěch Balon
M l. B o l. – Mladoboleslavské hokejisty čeká třetí zápas v rozmezí pěti dnů. Pro zbytky sil ale nebudou muset sahat příliš hluboko, v bouřlivé atmosféře brněnské haly Rondo je přivítá v Boleslavi nepříliš oblíbená Kometa! Úvodní buly je naplánováno na úterý 25. listopadu v 18:20 a pokud nehodláte podstoupit riziko kolony na dálnici D1, můžete zápas živě sledovat na programu ČT Sport. Bruslaři ale rozhodně ocení vaši podporu přímo z hlediště!

Jihomoravané bodovali jedenáctkrát v řadě

Po bídném startu do sezóny, kdy Brněnští prohráli sedm z úvodních devíti utkání (včetně ponižujících debaklů 1:8, 1:6 či 0:5), se Kometa obdivuhodně zvedla. Svěřenci trenéra Kýhose bodovali ve všech z posledních jedenácti zápasů, aktuálně drží sérii pěti výher v řadě.

Minulý duel odehrál tým zpod Špilberku v Třinci. Oceláři nastoupili v růžových dresech a poprvé s novou akvizicí Jakubem Klepišem, avšak pšenka jim v tomto zápase nekvetla. Nestárnoucí kanonýr Petr Ton poslal Kometu do vedení už v první minutě, Třinečtí odpověděli v první polovině druhé třetiny, kdy se prosadil mladík Rufer. Hosté v rozmezí 39. a 47. minuty přidali další dvě branky, a ačkoliv Slezané v závěru snížili brankou debutanta Klepiše, na body jim to nestačilo – Kometa zvítězila v Třinci 3:2.

Bruslaři na svém ledě ve stejný den přivítali kolegu-nováčka z Olomouce. A začali ve velkém stylu: David Výborný otevřel skóre po půlminutě hry a do prvního klaksonu se ještě prosadili Milan Hruška a Radan Lenc. A když 13 minut před koncem zvyšoval Matěj Stříteský už na 4:0, zdálo se být rozhodnuto. Opravdu toma tak bylo – Středočeši se sice nevyvarovali chvilkového kolapsu a v posledních dvou minutách snížili manko Kohoutů Patera a Herman, jednalo se jen o kosmetickou úpravu skóre, které nakonec vyznělo 4:2 ve prospěch týmu z města automobilů.

Jasným lídrem týmového kanadského bodování je ve městě vily Tugendhat, „šalin“ a piva Starobrno Petr Ton. Jednačtyřicetiletý ostrostřelec vstřelil už 15 branek, k nimž připojil 9 asistencí. Z neúspěšné finské mise se do Tipsport extraligy vrátil Antonín Honejsek, kometa minulého ročníku ovšem nezakotvila v domovském Zlíně, nýbrž se stala posilou nesmiřitelného rivala z Brna. Honejsek na svou první trefu v novém dresu stále čeká, v sedmi utkáních zaznamenal tři finální nahrávky. Důsledkem přetlaku v kádr finalisty play-off 2013/2014 se stalo uvolnění několika plejerů – do Zlína byl uvolněn Jakub Svoboda, do Vítkovic jeho jmenovec Tomáš. V sobotu se – prozatím na měsíc – přesunul do Slavie obránce Peter König. Další hráči širšího kádru Komety pendlují mezi Brnem a partnerskou prvoligovou Třebíčí.

Milan Hruška
Zadák Bruslařů byl ještě loni kmenovým hráčem Komety.

V prvním vzájemném duelu uspělo Brno až po nájezdech

Divoká první třetina a pak klid. Tak by se dal stručně charakterizovat první zápas Mladé Boleslavi s Brnem v probíhajícím ročníku. Bruslaři se brankou Stříteského rychle ujali vedení, avšak v šesté minutě se prosadili Němec a Vondráček, kteří střelhbitě převrátili jazýčky vah na stranu hostí. Už o minutu později však srovnal Mikulík – 2:2. V desáté minutě využil chyby Tršky kapitán Komety Čermák a modrobílí opět vedli. Minutu před první sirénou překonal Čiliaka Hruška a do kabin se šlo za stavu 3:3. Skóre se už neměnilo a utkání dospělo do samostatných nájezdů, v nichž se jako jediný prosadil František Ptáček a přiřkl bonusový bod Brněnským.

Sestavy z posledního kola

HC Kometa Brno: Rittich – Stříteský, Vidmar, Hruška, Kučný, Robar, Trška, Čermák – Mikulík, Broš, Klimenta – Jarůšek, Výborný, Lenc – Látal, Vrbata, Pacovský – Rys, Musil, Kubica.

BK Mladá Boleslav: Čiliak – Kempný, Ptáček, Hanzlík, Dujsík, Dlapa, Kuboš, Hájek – Hruška, Němec, Ton – Káňa, Čermák, Honejsek – Burian, Koreis, Vondráček – Dočekal, Ostřížek, Mrázek.

Statistiky

Hala Rondo | 25.11.2014 18:20

HC Kometa Brno 24. kolo BK Mladá Boleslav
4. místo, 41 bodů umístění 7. místo, 32 bodů
69:67 skóre 71:72
7:1 (Slavia) nejvyšší výhra 8:3 (Pardubice)
1:8 (Sparta) nejvyšší prohra 1:6 (Plzeň)
1 utkání bez vstřeleného gólu 1
1 utkání bez inkasovaných gólů 0
14,78 % využití přesilových her 16,67 %
17 góly v přesilových hrách 23
4 góly v oslabeních 3
Petr Ton, 24 bodů nejproduktivnější hráč David Výborný, 23 bodů
Petr Ton, 15 branek nejlepší střelec Milan Mikulík, David Výborný,
Michal Broš, Radan Lenc,
všichni 7 branek
Michal Kempný, 14 asistencí nejlepší nahrávač David Výborný, 16 asistencí
Jakub Koreis, +10 nejlepší hráč v +/- Mitja Robar, +8
David Ostřížek, -5 nejhorší hráč v +/- Matěj Stříteský, -11
Leoš Čermák, 68 minut nejtrestanější hráč Jiří Kučný, 32 minut
Jan Hanzlík, 101 bodů Radegast index Jiří Kučný, 83 bodů
Marek Čiliak 90,38 %
Martin Falter 89,80 %
úspěšnost brankářů Roman Málek 91,15 %
David Rittich 89,58 %
Jan Růžička 88,24 %
Marek Čiliak 2,65
Martin Falter 3,90
průměr inkasovaných gólů na zápas David Rittich 2,88
Roman Málek 2,68
Jan Růžička 4,29