BK MLADÁ BOLESLAV

Boleslavským se daří, přijďte je podpořit i proti Vítkovicím

27. 11. 2014
Autor: Vojtěch Balon
M l. B o l. – Hokejisté Bruslařského klubu se herně i výsledkově zvedají a díky čtyřem výhrám v řadě se už pohybují v klidných středových vodách. „Semkli jsme se. Řekli jsme si, že nechceme znovu do baráže nebo do spodních pater tabulky,“ řekl po úterním zápase v Brně střelec dvou branek Martin Látal a přidal: „Doma jsme vyhráli poslední zápasy proti Hradci a Olomouci a já doufám, že to ještě vylepšíme.“ Středočeši se pokusí sfouknout další svíčku na pomyslném dortu v pátek 28. listopadu od 17:30, kdy ve ŠKOENERGO Aréně přivítají HC Vítkovice Steel.

Poslední Vítkovice už stihly vyměnit trenéry

Vítkovičtí po úterní domácí prohře 2:3 po samostatných nájezdech s pražskou Spartou spadli na poslední místo extraligového peletonu. Tým nezvedla ani rošáda na lodivodské pozici. Po porážce 2:5 na ledě tehdy posledního Zlína došla manažerovi Petru Husičkovi trpělivost a rozhodl se jednat: S okamžitou platností byl odvolán dosavadní kouč Peter Oremus i jeho asistent Roman Šimíček. Husička na jejich místa dosadil Ladislava Svozila a Jakuba Petra, úspěšného mládežnického trenéra, jenž letos dovedl reprezentaci do 18 let k senzačnímu stříbru na MS ve Finsku. Pikantní je fakt, že Oremus údajně obdržel nabídku trénovat Slovan Bratislava v KHL, ale odmítl, protože cítil, že jeho mise v Ostravě ještě není u konce. A co čert nechtěl, záhy byl odvolán…

Na soutoku Odry a Ostravice nezůstalo jen u trenérských změn, z Komety Brno přišli dva zkušení hráči – obránce Tomáš Malec a útočník Tomáš Svoboda. Týmové produktivitě Vítkovic vládnou dva reprezentanti, Vladimír Svačina (9+10) a Ondřej Roman (8+11). První jmenovaný v sezóně 2011/2012, která se do kroniky mladoboleslavských fanoušků zapíše černým písmem, v Mladé Boleslavi krátce působil. Brankářům vítkovického týmu se příliš nedaří, více informací najdete v boxu. Nejvíce času na ledě tráví zápas co zápas Lukáš Zíb, letní akvizice z nedalekého Třince. Ice time robustního zadáka, jenž váží úctyhodných 97 kilogramů, se průměrně vyšplhá na 20:54.

Roman Málek
Zkušený brankář posílil Bruslařský klub v rámci hostování do konce sezóny právě z Vítkovic, kde se stal přebytečným. Paradoxem je, že Ostravané řeší velké problémy mezi třemi tyčemi - Dolejš i Šindelář jsou z formy, minulé utkání se Spartou tak odchytal mladý americký gólman Brandon Maxwell.

Zíbova hmotnost vás zaujala, že? Pak vězte, že sedmatřicetiletý hráč s číslem 7 na dresu není jediným pořízkem v zadních řadách Ostravanů. Peter Čerešňák (95 kg), Tomáš Malec (99 kg) a Tomáš Pastor (93 kg) si svou postavou na ledě rovněž dokáží zjednat přirozený respekt. A to jsme ještě nedošli ke zlatému hřebu – Richard Stehlík (109 kg) a Lukáš Kovář (107 kg) dohromady váží jen o kilo méně než mladoboleslavská trojice Peter Trška (70 kg), Martin Růžička (73 kg) a Roman Čermák (74 kg) dohromady!

Poslední zápas odehrál tým z moravské části Ostravy v domácím svatostánku proti Spartě Praha. Vítkovice vedly těsně před polovinou utkání po brankách Svačiny a Huny 2:0, tým z hlavního města se však nadechl k triumfálnímu obratu. Ve 30. minutě snížil na 1:2 Piskáček a těsně před druhou sirénou přidal vyrovnávací gól Hlinka. Duel dospěl až do nájezdů, kde se jako jediný prosadil sparťanský talent Réway a přiřkl bonusový bod Pražanům.

Bruslaři odehráli minulé utkání na ledě Komety Brno. První třetina branku nepřinesla, ve druhé otevřel skóre Martin Látal a Středočeši vedli 1:0. Na prahu závěrečné dvacetiminutovky se prosadili Mitja Robar a svým druhým gólem v zápase Látal. Kometa vše vsadila na jednu kartu – ofenzívu. Do závěrečné sirény se ještě dvakrát prosadila, ale nic už to nezměnilo na tom, že si Boleslavští po obětavém výkonu odvezli zpět do města automobilů tři body. „Řekli jsme si, že budeme hrát to, co hrajeme v posledních zápasech – to znamená dobrý, poctivý a agresivní hokej, a to se nám také vyplatilo,“ zářil po utkání spokojeností Martin Látal.

Úvodní vzájemný zápas byl v režii Bruslařů

Utkání Mladé Boleslavi na ledě Vítkovic zprvu připomínal spíše šachovou partii, domácí byli v křeči a tým z města automobilů vycházel především ze zajištěné obrany. Skóre otevřel ve 22. minutě Dominik Pacovský a o dvě minuty později už to bylo po gólu Jarůška 0:2. Chvilku před koncem druhé periody se ještě prosadil Trška a o osudu utkání se zdálo být rozhodnuto. Moravané se nevzdali a ve 48. minutě zásluhou Vandase snížili, ale konečnou podobu výsledku určil Bruslař Pavel Musil. Středočeši zvítězili v ostravské ČEZ Aréně 4:1.

Sestavy z posledního kola

BK Mladá Boleslav: Růžička M. – Stříteský, Vidmar, Hruška, Kučný, Robar, Trška, Čermák – Mikulík, Pabiška, Klimenta – Jarůšek, Výborný, Lenc – Látal, Musil, Pacovský – Rys, Vrbata, Kubica.

HC Vítkovice Steel: Maxwell – Klok, Čerešňák, Malec, Zíb, L. Kovář, Stehlík, Pastor, Štencel – Olesz, Burger, T. Svoboda – Svačina, Roman, Huna – Szturc, Húževka, Vandas – Kucsera, Kolouch, E. Němec.

Statistiky

ŠKOENERGO Aréna | 28.11.2014 17:30

BK Mladá Boleslav 25. kolo HC Vítkovice Steel
7. místo, 35 bodů umístění 14. místo, 25 bodů
74:74 skóre 57:80
8:3 (Pardubice) nejvyšší výhra 5:3 (Třinec)
1:6 (Plzeň) nejvyšší prohra 1:9 (Olomouc)
1 utkání bez vstřeleného gólu 1
0 utkání bez inkasovaných gólů 0
16,08 % využití přesilových her 15,87 %
23 góly v přesilových hrách 20
5 góly v oslabeních 0
David Výborný, 23 bodů nejproduktivnější hráč Vladimír Svačina, 19 bodů
Milan Mikulík, Michal Broš,
David Výborný, Radan Lenc,
všichni 7 branek
nejlepší střelec Vladimír Svačina, 9 branek
David Výborný, 16 asistencí nejlepší nahrávač Ondřej Roman, 11 asistencí
Mitja Robar, +10 nejlepší hráč v +/- Roman Szturc, +1
Matěj Stříteský, -11 nejhorší hráč v +/- Richard Stehlík, -14
Jiří Kučný, 32 minut nejtrestanější hráč Ondřej Roman, 28 minut
Jiří Kučný, 89 bodů Radegast index Lukáš Zíb, 60 bodů
Roman Málek 91,15 %
David Rittich 89,58 %
Jan Růžička 88,24 %
Martin Růžička 93,10%
úspěšnost brankářů Daniel Dolejš 90,12 %
Filip Šindelář 88,34 %
Brandon Maxvell 90,00 %
David Rittich 2,88
Roman Málek 2,68
Jan Růžička 4,29
Martin Růžička 2,00
průměr inkasovaných gólů na zápas Daniel Dolejš 3,06
Filip Šindelář 3,24
Brandon Maxwell 1,85
×
Dnes v 18:00 | MUZ
HC Dynamo Pardubice
BK Mladá Boleslav