BK MLADÁ BOLESLAV

V souboji tabulkových sousedů přivítá Bruslaře Liberec

29. 11. 2014
Autor: Vojtěch Tůma
M l. B o l. – Oba nedělní soupeři prožili v minulém kole zápas plný obratů a ani jeden z nich neukořistil ani bod. V neděli 30. listopadu je zde ale další příležitost, na programu je již šestadvacáté kolo. V něm se Bruslaři z Mladé Boleslavi vydají na nedalekou cestu na sever Čech, kde se střetnou s týmem HC Bílí Tygři Liberec. Rivalita mezi nedělními soupeři je patrná, a proto bude o motivaci zcela jistě postaráno. Která z kočkovitých šelem, jíž mají oba kluby ve svém logu, si bude moci po závěrečné siréně vítězoslavně zařvat? Bude to liberecký bílý tygr, nebo se bude radovat mladoboleslavský lev? Kvůli přímému přenosu na programu ČT Sport začne utkání až v 18:20.

Bruslařům skončila vítězná série, Liberec i přes mocný finiš nebodoval

V rámci pětadvacátého kola přivítali mladoboleslavští hokejisté na domácím ledě trápící se Vítkovice. Bruslaři, nabuzeni svými výkony z předešlých utkání, si v případě výhry mohli připsat již pátý tříbodový zisk v řadě. Byli to ale Ostravané, kdo se v deváté minutě ujal vedení. Po obkroužení branky dokázal puk za Růžičkova záda propasírovat Michael Vandas. První perioda ukázala, že Vítkovice přijely na led Středočechů velmi dobře připravené. Na 2:0 pro hosty zvýšil Ondřej Roman, kterého ke skórování vyzval přesnou přihrávkou Svačina. Ve dvaatřicáté minutě snížil ve dvojnásobné přesilovce přesnou střelou Pavel Musil. O konečném výsledku utkání rozhodlo jednačtyřicet vteřin v polovině třetí třetiny, branky Petera Húževky a Petr Koloucha poslaly hosty do tříbrankového trháku. V další početní převaze ještě vykřesal pro domácí naději Zdeněk Kubica. O tři minuty později už to bylo jen o gól, při hře 4 na 4 přidal svou druhou branku večera Pavel Musil. Z další přesilovky a ani z následující hry bez brankáře už Bruslaři vyrovnat nedokázali, naopak prázdnou klec trefil Tomáš Svoboda a svěřenci trenéra Svozila si tak vítězstvím 3:5 zpříjemnili dlouhou cestu domů.

Bílí Tygři z Liberce v pátek zamířili na led Karlových Varů. Domácí tříbodovou výhru už nutně potřebovali, v předchozích čtyřech duelech totiž získali jeden jediný bodík. Od úvodní minuty chtěli Západočeši učinit přítrž této černé sérii a nutno podotknout, že se jim to skvěle dařilo. Už ve čtvrté minutě předvedl hokejovou parádu Stanislav Balán, který projel půlku hřiště a forhendovou kličkou par excellence překonal libereckého gólmana. Tentýž hráč měl do konce třetiny ještě jednu velmi slibnou příležitost, ale Lašák tentokrát jeho záměr přečetl a stačil zasáhnout. Šanci Filippiho z konce osmadvacáté minuty fantasticky lapil domácí gólman Tomáš Závorka. V čase 31:44 explodovala KV Arena podruhé, akci zkušených borců zakončil po přihrávkách Sičáka a Hrušky Radek Duda. V šestatřicáté minutě předvedli domácí další pěknou akci, na jejímž konci stál jako úspěšný střelec Radim Hruška. Liberec je ale v letošním ročníku nebezpečný především v posledních dvacetiminutovkách a potvrdil to i v tomto utkání. Po gólech Vampoly, Valského a Bartka bylo skóre deset minut před koncem nerozhodné. Domácí se ale ze ztráty tříbrankového náskoku rychle oklepali, podruhé přesně mířil Radim Hruška a výhru Energetiků pečetil gólem do prázdné branky Radek Duda.

Liberecké hokejisty v této sezóně trápí častá a rozsáhlá marodka

Momentálně nemohou Severočeši počítat hned ze čtveřicí důležitých hráčů. Mimo hru je zkušený obránce Petr Gřegořek. V zadních řadách chybí i český reprezentační bek Ondřej Vitásek. V útoku se musí trenér Čada obejít bez dvojice slovenských hokejistů, konkrétně se jedná o Martina Bakoše a Tomáše Bulíka. Téměř dva měsíce chyběl Liberci klíčový zadák Martin Škoula. Vítěz Radegast Indexu za měsíc září by měl být ale v brzké době opět připraven vyrazit zpět na led. Nejproduktivnějším hráčem a zároveň nejlepším střelcem Tygrů je slovenský útočník Martin Bartek (10+8). Nejvíce přihrávek nastřádal dvaadvacetiletý talent českého hokeje Tomáš Filippi (5+10). Mezi obránci si poměrně překvapivě nejlépe vede Radim Šimek (4+6), který je i jedním ze dvou nejlepších hráčů v tabulce pravdy. Ještě před svým zraněním trávil Martin Škoula na ledě více jak pětadvacet minut za zápas! Při jeho absenci se nejvytíženějším mužem s tygrem na hrudi stal Jan Výtisk. Zkušený borec, kterého díky dlouhé bradce téměř není možné přehlédnout, také dominuje v týmovém Radegast Indexu, v celé lize uzavírá první pětici této soutěže. Mezi třemi tyčemi dostává více prostoru Ján Lašák a mezi ostatními extraligovými jedničkami se prozatím vyhřívá na třetí příčce, lépe jsou na tom jen brankáři národního týmu Šimon Hrubec z Třince a Pavel Francouz z Litvínova.

Severočechy nalezneme v tabulce na desáté pozici, o jedno místo a čtyři body za Bruslaři. Podobně jako Mladé Boleslav se Liberci příliš nedaří před domácím publikem, z dvanácti zápasů získal pouhých patnáct bodů. Herní činností, na které musí svěřenci trenéra Čady ještě zapracovat, jsou přesilové hry, Tygři je mají vůbec nejhorší z celé extraligy.

Nájezdovou loterii rozlouskl liberecký útočník Vampola

První vzájemné utkání spolu nedělní soupeři sehráli v rámci třináctého kola ve ŠKOENERGO Aréně. Domácí začali, jak už je tomu ve městě automobilů tradicí, velmi aktivně a prvních deset minut svého soupeře doslova mačkali v jeho obranném pásmu. Jenže do vedení šli hosté, v podstatě ze své první šance Tygři udeřili, prosadil se Vitásek. Vedení Liberce navýšil ve dvaatřicáté minutě Martin Bartek. Bruslaři ale nesložili zbraně a ještě do konce třetiny dokázali vyrovnat, dvojnásobnou přesilovku využil Broš a poté našlo za Lašákova záda cestu i nahození Martina Látala. Obrat dokonal v čase 50:31 Milan Mikulík, který se trefil přesně do horního růžku. Vedení nevydrželo Mladé Boleslavi ani pět minut, Vampolovu přihrávku přetavil ve vyrovnávací branku Martin Bakoš. V prodloužení branka nepadla. V samostatných nájezdech se jediným přesným exekutorem stal Petr Vampola a bonusový bod tak putoval na sever Čech.

Sestavy z posledního kola

BK Mladá Boleslav: Růžička M. – Stříteský, Vidmar, Hruška, Kučný, Robar, Trška, Čermák – Mikulík, Pabiška, Klimenta – Jarůšek, Výborný, Lenc – Látal, Musil, Pacovský – Volf, Vrbata, Kubica

HC Bílí Tygři Liberec: Lašák – Výtisk, Šimek, Voráček, Kolmann, Derner, Kajínek – Radivojevič, Vampola, Jass – Vlach, Filippi, Valský – Krenželok, Jelínek, Bartek – Víšek, Urban, Kica

Statistiky

Home Credit Arena | 30.11.2014 18:20

HC Bílí Tygři Liberec 26. kolo BK Mladá Boleslav
10. místo, 31 bodů umístění 9. místo, 35 bodů
66:71 skóre 77:79
5:2 (Pardubice, Zlín) nejvyšší výhra 8:3 (Pardubice)
3:6 (Sparta) nejvyšší prohra 1:6 (Plzeň)
1 utkání bez vstřeleného gólu 1
0 utkání bez inkasovaných gólů 0
10,07 % využití přesilových her 16,67 %
14 góly v přesilových hrách 25
4 góly v oslabeních 5
Martin Bartek, 18 bodů nejproduktivnější hráč David Výborný, 24 bodů
Martin Bartek, 10 branek nejlepší střelec David Výborný, Michal Broš
Milan Mikulík, Radan Lenc
všichni 7 branek
Tomáš Filippi, 10 asistencí nejlepší nahrávač David Výborný, 17 asistencí
Martin Bartek
Radim Šimek, oba +7
nejlepší hráč v +/- Mitja Robar, +7
Petr Gřegořek, -6 nejhorší hráč v +/- Matěj Stříteský, -12
Petr Jelínek, 50 minut nejtrestanější hráč Jiří Kučný, 32 minut
Jan Výtisk, 94 bodů Radegast index Jiří Kučný, 91 bodů
Ján Lašák 92,26 %
Marek Schwarz 87,31 %
úspěšnost brankářů Roman Málek 91,15 %
Martin Růžička 90,32 %
David RIttich 89,58 %
Jan Růžička 88,24 %
Ján Lašák 2,54
Marek Schwarz 3,27
průměr inkasovaných gólů na zápas Roman Málek 2,68
David Rittich 2,88
Martin Růžička 3,00
Jan Růžička 4,29
×
Dnes v 18:00 | MUZ
HC Dynamo Pardubice
BK Mladá Boleslav