BK MLADÁ BOLESLAV

Odčiní Bruslaři plzeňský debakl? V cestě jim stojí Karlovy Vary

27. 12. 2014
Autor: Vojtěch Tůma
M l. B o l. – Vánoční přestávka vyvolala u boleslavských fanoušků řadu očekávání. Všichni věřili tomu, že jejich oblíbenému celku pauza přijde vhod a bude zase podávat lepší výkony. Jenže opak byl pravdou. V minulém kole si Bruslaři odvezli z Plzně šestigólový příděl a ukázali, že na soupeře ze západočeské metropole hrát neumí. Tímto výsledkem ještě prodloužili nelichotivou sérii porážek, která se s nimi táhne už sedm utkání. Ale není třeba věšet hlavu. V neděli 28. prosince nabízí Tipsport extraliga své další pokračování v podobě dvaatřicátého kola. Středočeši v něm na domácím ledě přivítají dalšího soupeře ze Západních Čech, tentokráte to budou Karlovy Vary. Úvodní buly je naplánováno na tradičních 17:30.

V zápase chudém na góly přehráli Energetici královehradecký Mountfield

První třetina utkání žádnou branku nenabídla, naopak hrál se spíše tvrdý a důrazný hokej doprovázen častými vyloučeními. Hosté dostali v polovině druhé třetiny dárek v podobě dvojnásobné přesilové hry, kterou také využili. Prvním přesným střelcem se v čase 27:38 stal reprezentační bek Martin Pláněk, který svou dělovkou nedal Habalovi šanci. Domácí ale nezaháleli a i oni dokázali potrestat soupeřovu nedisciplinovanost. David Hruška držel puk za Kantorovou svatyní a vymýšlel co s ním, když si všiml úplně volného Radima Bičánka, který se s ničím nepáral a propálil vše, co mu stálo v cestě – 1:1. Rozhodující gól zápasu padl zhruba za dvě a půl minuty. Přečíslení 2 na 1 vyřešil Stanislav Balán famózně. Na druhé tyčce našel dobře najetého Davida Hrušku, pro kterého už nebyl problém trefit odkrytou bránu. Hosté už na tuto akci nedokázali reagovat, naopak na druhé straně ještě stihl Duda orazítkovat tyč. Karlovy Vary si tak připsali další důležité tři body do extraligové tabulky.


Západočeši se zatím drží na příčkách zajišťujících předkolo play off

Abych byl přesný, tak Energetici momentálně okupují devátou příčku extraligové tabulky. Ta je ovšem letos mimořádně vyrovnaná a stačí jeden, či dva zápasy a Vary se mohou ocitnout na místech zajišťujících volnou vstupenku do baráže. Svěřenci trenéra Mlejnka se díky svým výkonům dají považovat za pravý opak Bruslařského klubu. Na domácím ledě se jim velice daří, z šestnácti duelů prohráli v KV Aréně pouze šest zápasů a s třiatřiceti body jsou druhým nejlepším týmem na domácích kluzištích. Naopak venku, tam je to opravdu prachbídné. Osm bodů z patnácti utkání, to je opravdu mizerná statistika. Vyhrát na stadionu soupeře dokázali Karlovy Vary pouze jednou, a to v televizní utkání proti Liberci. Takže jestli se hokejisté Mladé Boleslavi potřebují od nějakého zápasu odrazit k lepším zítřkům, tak nyní se jim nabízí dokonalá příležitost. Pokud se podíváme na jednotlivé herní aspekty, tak ve všech se Západočeši drží zhruba uprostřed. Přesilové hry mají deváté nejlepší, svou hrou v oslabení uzavírají první desítku.

Nejproduktivnějším Energetikem je Radek Duda (13+13), který zatím plní také role nejlepšího střelce a nahrávače. Zdá se, že k hráči s číslem 69 na zádech se konečně našli ideální spoluhráči do jedné útočné trojice. Davidu Hruškovi (6+12) a Stanislavu Balánovi (8+9) se po boku známého bouřliváka daří skvěle a poslední dobou jsou to právě tito tři, kteří pro Karlovy Vary vyhrávají zápasy. Lodivod týmu Karel Mlejnek by zcela jistě uvítal příspěvky ostatních formací, ty ale prozatím nepřicházejí. Z obránců posbíral nejvíce kanadských bodů Tomáš Harant (3+10), stejný hráč vévodí i klubovému Radegast Indexu. Západočeši se mohou pyšnit asi nejvyrovnanější brankářskou dvojicí v celé lize. Jedničkou týmu je Tomáš Závorka (91,34 %), který zatím odchytal dvacet utkání. Více než spolehlivou dvojkou se ukázal být teprve třiadvacetiletý Vladislav Habal. Ten se mezi tři tyč postavil v čtrnácti zápasech a jeho procentuální úspěšnost zákroků (93,20 %) ho řadí na druhé místo mezi gólmany, lépe je na tom pouze třinecký Šimon Hrubec. Nejtrestanějším hráčem týmu a také celé extraligy je Václav Skuhravý. Nejvíce času na ledě tráví obránce Vladimír Sičák, jehož průměrný ice time přesahuje čtyřiadvacet minut na zápas! Od minulého vzájemného utkání posílili mladý karlovarský tým dva hráči. Na hostování z pražské Slavie přišel Tomáš Micka, z prvoligové Jihlavy bude na západě Čech hostovat mladý bek Petr Šidlík. Naopak klub se dohodl na ukončení angažmá s lotyšským forvardem Jurisem Štalsem.

Doma Boleslav svého soupeře přehrála, venku ztratila nadějné vedení a brala jen bod

První vzájemné utkání se hrálo v rámci šestého kola v boleslavské ŠKOENERGO Aréně. V jedenácté minutě dostal ve vlastním oslabení až příliš mnoho prostoru Milan Mikulík a svou bekhendovou ranou dokázal Habala dokonale překvapit. Domácím byla nabídnuta sedm vteřin trvající přesilovka pět na tři a Bruslaři ji dokázali využít. Na 2:0 zvyšoval přesnou dorážkou Lukáš Pabiška. Už na rozdíl tří branek poslal Středočechy přesnou ranou na vzdálenější tyč Radan Lenc. Ve třetí třetině pro Západočechy ještě vykřesal naději Jaromír Kverka, ale celek z města automobilů si už vedení pohlídal a po zásluze se mohl radovat z tříbodového zisku.

I druhé střetnutí měli boleslavští hokejisté skvěle rozehrané. V patnácté minutě vzal přečíslení 2 na 1 na sebe Michal Bárta a otevřel gólový účet zápasu. Energetici poté měli řadu šancí, ale ani jednu z nich nedokázali přetavit ve vyrovnávací branku. Naopak na druhé straně přidal svůj druhý gól večera Michal Bárta, který se tentokrát prosadil šikovnou tečí. Vedení 2:0 se ale pro Bruslaře ukázalo být opět zakleté. V čase 48:30 snížil na rozdíl jediné branky Radek Duda a stejný hráč dokázal o pět minut později i vyrovnat. V prodloužení vstřelil vítěznou branku talentovaný útočník Vojtěch Tomeček a bonusový bod tak zůstal na západě Čech.


Sestavy z posledního kola

BK Mladá Boleslav: M. Růžička – Ovčačík, Trončinský, Stříteský, Žabka, Robar, Trška, Čermák – Mikulík, Výborný, Bárta – Látal, Kašpařík, Klimenta – Pacovský, Musil, Lenc – Kubica, Vrbata, Pabiška – Jarůšek

Energie Karlovy Vary: Habal – Sičák, Harant, Bičánek, Šmach, Redlihs, J. Tomeček, Šidlík, Deyl – Duda, Balán, D. Hruška – Micka, R. Hruška, Flek – Vachovec, Skuhravý, V. Tomeček – Pšurný, Kverka, Koblasa

Statistiky

ŠKOENERGO Aréna | 28.12.2014 17:30

BK Mladá Boleslav 32. kolo HC Energie Karlovy Vary
12. místo, 37 bodů umístění 9. místo, 41 bodů
86:101 skóre 73:88
8:3 (Pardubice) nejvyšší výhra 4:1 (Sparta, Liberec, Brno)
1:6 (Plzeň) nejvyšší prohra 0:5 (Litvínov)
1 utkání bez vstřeleného gólu 2
0 utkání bez inkasovaných gólů 1
16,84 % využití přesilových her 14,20 %
32 góly v přesilových hrách 24
5 góly v oslabeních 3
David Výborný, 26 bodů nejproduktivnější hráč Radek Duda, 26 bodů
Radan Lenc
Milan Mikulík, oba 9 branek
nejlepší střelec Radek Duda, 13 branek
David Výborný, 19 asistencí nejlepší nahrávač Radek Duda, 13 asistencí
Mitja Robar, +3 nejlepší hráč v +/- Stanislav Balán, +6
Matěj Stříteský, -14 nejhorší hráč v +/- Václav Skuhravý, -9
Boris Žabka, 58 minut nejtrestanější hráč Václav Skuhravý, 120 minut
Jiří Kučný, 95 bodů Radegast index Tomáš Harant, 103 bodů
Roman Málek 91,15 %
David Rittich 89,78 %
Martin Růžička 89,33 %
Jan Růžička 88,24 %
úspěšnost brankářů Vladislav Habal 93,20 %
Tomáš Závorka 91,68 %
Roman Málek 2,68
David Rittich 2,97
Martin Růžička 3,21
Jan Růžička 4,29
průměr inkasovaných gólů na zápas Vladislav Habal 2,23
Tomáš Závorka 2,92