BK MLADÁ BOLESLAV

Klukům jsem moc nepomohl, mrzí Jana Růžičku

9. 1. 2015
Autor: Zuzana Spurná, Zdena Bobková
O l o m o u c – Pro sedmnáctiletého mladého gólmana nebylo rozhodně jednoduché postavit se do branky za stavu 3:0 pro Olomouc, který svítil na tabuli ve 23. minutě. Přesto se Jan Růžička své úlohy zhostil se ctí. Dalo by se říct, že to bylo jedno velké déjá vu. Loni v Olomouci (mimochodem při své premiéře za A tým) totiž musel taktéž skousnout porážku. V rozhovoru přiznal, že na svůj výkon není pyšný, a spoustu toho bral na sebe. Co určitě stojí za zmínku je fakt, že se 16 hodin po zápase v Olomouci postaví do mladoboleslavské klece znovu, tentokrát však za juniorku proti brněnské Kometě.

Honzo, vy jste se takříkajíc vrátil na místo činu. Jaké to bylo střihnout si po roce na ledě Olomouce reparát?

Loni to byla úplně jiná situace, úplně jiná soutěž. Před rokem jsme tu nakonec v baráži postoupili a nyní jsme tu prohráli. Budu odsud odjíždět s úplně opačnými dojmy.

Loni v baráži jste proti Olomouci vychytal výhru, nyní jste naskakoval do zápasu za stavu 0:3 pro Boleslav…

Neměli jsme teoreticky co ztratit, takže se mi do toho zápasu šlo docela dobře, ale klukům jsem vůbec nepomohl, inkasoval jsem z první střely. Myslím, že jsem je ještě tím svým výkonem dostal dolů. Zaspali jsme začátek té druhé třetiny a pak už jsme to těžce doháněli.

Dá se nějak vysvětlit, proč jste inkasovali tolik gólů ve druhé třetině?

Olomouci tam padlo prakticky všechno. My jsme se našimi fauly dostali do oslabení a bohužel domácí to potrestali.

Vaše obrana vám ale ve výkonu příliš nepomohla…

Neřekl bych, že je to jen o obráncích nebo jen o gólmanech. Prohráli jsme si to sami, jako tým. Já jsem od toho, abych klukům pomohl, ale tentokrát jsem to opravdu neplnil.

Dokážete si něčím vysvětlit ty venkovní propady Mladé Boleslavi?

Myslím si, že takový výpadek ovlivní celý výsledek utkání a pak to vypadá takhle hrůzostrašně. Není to tím, jestli hrajeme doma nebo venku.

Ale za stavu 2:4 to ale ještě s vámi nevypadalo tak špatně, že?

To určitě ne, dostali jsme se do zápasu. Stačila jedna střela a za stavu 4:3 by Olomouc znervózněla a mohli jsme být zpátky ve hře. Soupeř se ale dostal znovu do varu a my jsme to ke své škodě nedokázali dále více zdramatizovat.

Většina boleslavských gólů padla v přesilovkách, ale v klasickém počtu hráčů to jako kdyby nešlo. Cítili jste to také tak?

My ty přesilovky máme velmi dobré, trenéři tam nasazují šikovné hráče, ať už je to David Výborný nebo Michal Broš. To jsou hráči, kteří vědí, že takové situace rozhodují zápasy a myslím si, že my v nich máme velkou sílu.

V sobotu vás čeká důležitý zápas za juniory, kde nastoupíte proti brněnské Kometě. Jak těžké se bude zregenerovat za těch pár hodin?

Budu se snažit odpočívat už cestou v autobuse z Olomouce a v sobotu ve dvanáct půjdu na Kometu. Mají tam výborné hráče, na juniorskou úroveň mají hodně kvalitní mužstvo. Podařilo se nám je v sezoně třikrát porazit, takže se dá předpokládat, že nám to budou chtít oplatit. Čeká nás tedy hodně těžký a houževnatý soupeř.

Brno vás čeká ale také v neděli, kdy se ve ŠKOENERGO Aréně představí i komeťácké áčko. Budete chytat?

To opravdu nevím. Myslím, že spousta věcí se rozhodne po tomto zápase.

Ale asi by to bylo trochu zvláštní chytat v sobotu za juniorku a v neděli s áčkem, přičemž pokaždé by to bylo proti Kometě, že?

Pro mě se teoreticky nic nemění. Já pořád chytám puk a je jedno, jestli za dorost nebo za áčko. Moje úloha je stále stejná, a tak bych k tomu i přistoupil, pokud by se mě trenéři rozhodli nasadit i v neděli.

Děkujeme za rozhovor.