BK MLADÁ BOLESLAV

Zatím čtyři body z šesti! Seberou Bruslaři Kometě další?

10. 1. 2015
Autor: Vojtěch Tůma
M l. B o l. – Hokejisté Mladé Boleslavi v minulém kole opět nepředvedli ideální výkon, inkasovali sedm branek a z Olomouce odjeli bez bodu. Šance na nápravu se naskytne už o dva dny později, v neděli 11. prosince přivítají Středočeši před domácím publikem tým HC Kometa Brno. Svěřenci trenéra Kýhose se po nevydařeném začátku pomalu, ale jistě derou tabulkou směrem vzhůru, Bruslaře čeká velice obtížný zápas. Prozatím obě odehraná vzájemná utkání byla zařazena do televizního programu, nyní tomu tak poprvé nebude. Přijďte Bruslaře v tomto důležitém utkání podpořit! Začínáme v 17:30.

V minulém kole sestřelil Kometu Jiří Polanský

Utkání bylo poznamenané častými vyloučeními, hlavní rozhodčí Homola a Hribik nastolili přísný metr a rozdali celkem sedmnáct dvouminutových trestů. Zápas se odehrával v režii třineckého centra Jiřího Polanského, který v základní hrací době dokázal vstřelit hattrick a v samostatných nájezdech proměnil své trestné střílení, které se později ukázalo být jako vítězné. Útočník Ocelářů s třiadvacítkou na zádech se postaral o otevření gólového účtu večera, když se dobře zorientoval v předbrankovém prostoru a poslal hosty do vedení. Jenže Kometa přišla z odpovědí ještě před úvodní sirénou, přesilovku využil po pěkné individuální akci Jan Hruška. Vstup do druhého dějství vyšel lépe domácím, v čase 21:29 otočili skóre zásluhou přesné střely Jakuba Koreise.

Až poté začala úřadovat třinecká hvězda večera, nejprve Polanský našel puk pod ležícím Čiliakem a srovnal. V osmatřicáté si v rohu pohrál se svým strážcem, natlačil se před branku a zkompletoval hattrick. Když už to vypadalo, že lídr tabulky bude brát všechny tři body, tak Zohorna v přečíslení přenechal kotouč z druhé vlny najíždějícímu Martin Dočekalovi a ten rozradostnil vyprodané Rondo. V pětiminutovém prodloužení branka nepadla, v samostatných nájezdech nebyli domácí úspěšní ani jednou, za hosty se nejdříve opět prosadil Polanský a v druhé sérii mířil přesně i Nosek. Dělba bodů byla spravedlivá, v dovednostní soutěži se ukázali být šikovnější Oceláři a bonusový bod si tak odvezli oni.

Slabší začátek je zapomenut, Kometa se drží v nejlepší čtyřce

Sedm bodů z prvních deseti kol. Celá hokejová republika si kladla otázku, co se to s Brnem děje? Vždyť Kometa měla už loni skvěle vyvážený kádr, který ještě v létě doplnili zkušenostmi ostřílení Ton a Ptáček. Jenže pak přišlo jedenácté kolo, v němž svěřenci trenéra Kýhose zamířili na led Mladé Boleslavi, před televizními kamerami zvítězili 4:3 po samostatných nájezdech a tato výhra je odrazila směrem k lepším zítřkům a výsledkům. V následujících šestnácti střetnutích prohrála Kometa pouze čtyřikrát, z toho pouze dvakrát nebrala ani bod. Dobré výsledky pokračovaly a momentálně zajišťují týmu z moravské metropole čtvrtou pozici extraligové tabulky, na třetí Spartu ztrácí Kometa dva body, náskok na páté Pardubice činí poměrně komfortních devět bodů. Jak už je tomu zvykem, hokej v Brně neskutečně frčí, v průměru přijde na zápas 7021 diváků, což je téměř plná kapacita haly Rondo. Malou kaňkou na jinak skvělých výkonech jsou přesilové hry, které mají Kýhosovci druhé nejhorší.

Pokud se zaměříme na individuální statistiky, tak na postu nejproduktivnějšího hráče a nejlepšího střelce Komety nalezneme Petra Tona (17+15). Hráč, jehož příchod ze Sparty byl letní přestupovou bombou, se nachází na osmém místě tabulky produktivity celé ligy. Po slabším začátku se jednačtyřicetiletý útočník postupem času rozstřílel, momentálně však prožívá období střeleckého půstu, naposledy rozvlnil síť za brankářem soupeře 7. prosince v utkání proti Zlínu. Sedmnáct branek ho řadí na pozici čtvrtého nejlepšího střelce Tipsport extraligy, na vedoucího Petra Sýkoru mu schází čtyři přesné trefy. Za Tonem vznikla osmibodová mezera, druhým nejproduktivnějším hráčem Brna je Jan Hruška (10+14). Další důležitou osobou celku z druhého největšího města České republiky je obránce Michal Kempný (7+16). Čtyřiadvacetiletý zadák zatím obdržel od reprezentačního kouče Růžičky pozvánku na oba turnaje Euro Hockey Tour a podle mého názoru má rodák z Hodonína velkou šanci dostat se do výběru pro květnový světový šampionát. Vladimíru Růžičkovi se nelze divit, Kempný podává v Brně famózní výkony a je nejlepším nahrávačem a nejproduktivnějším obráncem svého týmu, v extralize má mezi beky více bodů jen třinecký Roth. Nejvytěžovanějším hráčem celé ligy je brněnský obránce Jan Hanzlík, na ledě tráví v průměru na zápas téměř šestadvacet minut! Tentýž hráč vévodí také ligovému Radegast Indexu, na druhého Jana Výtiska má ovšem pouze dvoubodový náskok. Jasnou brankářskou jedničkou je Marek Čiliak (90,87 %), slovenský gólman byl ze začátku sezóny velice nejistý, ale tím, jak se Kometa zlepšovala, rostla i jeho výkonnost.

Doma Bruslaři padli po nájezdech, v Rondu zvítězili díky gólům v oslabení

Vzájemné střetnutí číslo jedna bylo zařazeno do vysílání stanice ČT4 Sport. Dalo by se říct, že vše podstatné se odehrálo v první dvacetiminutovce, která byla na branky skutečně nadmíru bohatá. Už v čase 01:06 otevřel skóre ranou od modré čáry Matěj Stříteský. Jenže pak přišly dva poměrně šťastné góly hostujícího týmu, nejprve sklepl puk ze vzduchu do branky Němec, o osmadvacet sekund později trefil puk Tomáše Vondráčka do kalhot a od nich se odrazil za bezmocného Ritticha. Odpověď byla bleskurychlá, na 2:2 vyrovnal Milan Mikulík. Na začátku desáté minuty využili hrubice obránce Tršky kapitán Komety Leoš Čermák a samostatný únik bez problému proměnil. Jenže poslední slovo v první třetině měli Bruslaři, když tvrdou ranou srovnal skóre Hruška. Další branky už nepadly a musely rozhodnout až samostatné nájezdy. V nich se prosadil až v páté sérii brněnský obránce Ptáček a bonusový bod přisoudil Kometě.

I druhé vzájemné utkání si vysloužilo přítomnost televizních kamer. Bruslaři v něm podali parádní defenzivní výkon, skvěle si hlídali střední pásmo a odehráli jeden z nejlepších zápasu sezóny. První třetina branku nepřinesla, skóre otevřel až v čase 27:48 mladoboleslavský fofrník Martin Látal, který se prosadil ve vlastním oslabení. Hra v početní nevýhodě se ukázala být pro Středočechy velice přínosnou, druhý gól přidal po perfektním Mikulíkově pasu slovinský obránce Mitja Robar. Za osmatřicet vteřin se podruhé v zápase trefil Martin Látal a šokoval téměř zaplněné brněnské Rondo – 0:3. Brněnským hokejistům nezbylo nic jiného, než vrhnout všechny zbývající síly do ofenzivy, ale Bruslaře držel parádními zákroky Martin Růžička. Čisté konto ale neudržel. O něj ho po chybě hostujících zadáku obral Leoš Čermák. Branka Kempného, která padla čtyři vteřiny před koncem, byla už jen kosmetickou úpravou.

Sestavy z poslední kola

BK Mladá Boleslav: M. Růžička (22. J. Růžička) – Trončinský, Ovčačík, Stříteský, Vidmar, Hruška, Robar, Čermák – Pabiška, Výborný, Mikulík – Klimenta, Broš, Pacovský – Lenc, Bárta, Látal – Rys, Musil, Kotala – Volf

HC Kometa Brno: Čiliak – Kempný, Ptáček, Hanzlík, Dujsík, Dlapa, Kuboš, Hájek – Káňa, Hruška, Ton – Dočekal, Zohorna, Honejsek – Burian, Koreis, Vondráček – Ostřížek, Raška, Mrázek – Pokorný.

Statistiky

ŠKOENERGO Aréna | 11.1.2015 17:30

BK Mladá Boleslav 37. kolo HC Kometa Brno
13. místo, 43 bodů umístění 4. místo, 63 bodů
106:124 skóre 103:103
7:1 (Slavia) nejvyšší výhra 7:1 (Slavia)
2:9 (Hradec Králové) nejvyšší prohra 1:8 (Sparta)
1 utkání bez vstřeleného gólu 1
0 utkání bez inkasovaných gólů 2
18,83 % využití přesilových her 12,08 %
42 góly v přesilových hrách 25
7 góly v oslabeních 7
David Výborný, 31 bodů nejproduktivnější hráč Petr Ton, 32 bodů
Radan Lenc, Milan Mikulík
Michal Broš, Tomáš Klimenta, všichni 9 branek
nejlepší střelec Petr Ton, 17 branek
David Výborný, 21 asistencí nejlepší nahrávač Michal Kempný, 16 asistencí
Mitja Robar, +3 nejlepší hráč v +/- Jakub Koreis, +12
Matěj Stříteský, -14 nejhorší hráč v +/- Ondřej Dlapa, -5
Boris Žabka, 70 minut nejtrestanější hráč Leoš Čermák, 84 minut
Jiří Kučný, 95 bodů Radegast index Jan Hanzlík, 162 bodů
Roman Málek 91,15 %
David Rittich 89,17 %
Martin Růžička 87,95 %
Jan Růžička 84,31 %
úspěšnost brankářů Marek Čiliak 90,87 %
Martin Falter 88,21 %
Roman Málek 2,68
David Rittich 3,15
Martin Růžička 3,40
Jan Růžička 5,05
průměr inkasovaných gólů na zápas Marek Čiliak 2,46
Martin Falter 3,47