BK MLADÁ BOLESLAV

Dokážou Bruslaři proti Vítkovicím ucpat děravou defenzivní hráz?

15. 1. 2015
Autor: Vojtěch Tůma
M l. B o l. – Žádný bod a skóre 6:16, taková je vizitka Bruslařského klubu v posledních dvou venkovních utkáních. Jak Hradec Králové, tak i Olomouc si proti Mladé Boleslavi slušně zastřílely a Bruslaři se rozhodně nepodobají tomu týmu, který byl na začátku sezóny považován za fantóma venkovních zápasů. Leden je podle nepsaného hokejového pravidla a názoru několika expertů považován za měsíc, ve kterém se takříkajíc láme chleba. Každý tým musí sbírat body do tabulky, která se po Novém roce začíná utvářet do své konečné podoby. Středočeši musí tedy zabrat a začít bodovat. V pátek 16. ledna bude jejich dalším soupeřem tým HC Vítkovice Steel. Ostravané jsou na tom sice o tři místa lépe, ale celek z města automobilů na ně ztrácí jen pět bodů. Ve vzájemných duelech zatím vždy zvítězil hostující tým. Bude tomu tak i nyní? Rozhodně bychom se nezlobili. Úvodní buly je ve vítkovické ČEZ Aréně naplánováno na 17:00.

Půl zápasu držely Vítkovice se Spartou krok, nakonec odjížděly bez bodu

Utkání mělo jasného favorita a tím byla pražská Sparta, která předzápasové předpoklady začala potvrzovat už v sedmé minutě, když se v přesilové hře po přesném Rolinkově pasu prosadil Petr Kumstát. Oba jmenovaní útočníci pražského celku se ukázali být klíčovými muži zápasu, každý z nich si připsal tři kanadské body. Při druhé brance Sparty si své role prohodili, Kumstát přihrával a Rolinek po ukázkovém důrazu v brankovišti poslal svůj tým do dvoubrankového vedení. Jenže Vítkovice se nehodlaly vzdát jen tak lacino a ještě do konce prvního dějství snížily, přesilovku využil Rudolf Huna. Tentýž hráč v čase 28:29 srovnal gólový účet utkání, když pěknou ranou využil perfektní přihrávku Vladimíra Svačiny.

Jenže o nějakých šest minut později už potřetí zafungovala spolupráce Rolinka s Kumstátem. Kapitán Pražanů obkroužil branku, našel svého vytáhlého kolegu z lajny, na jehož střelu nedokázal Dolejš včas zareagovat. Hned v úvodu poslední dvacetiminutovky měl šanci na srovnání skóre Lukáš Zíb, ale svůj samostatný nájezd vůbec nezvládl a k zakončení se nedostal. Konečnou podobu výsledku dal gólem do prázdné branky sparťanský Lukáš Pech a tým z hlavního města tak po zásluze bral tři body.

V tuhém boji o elitní desítku táhne Vítkovice lajna „Romanovců“

A zatím se jim to, byť jen velmi těsně, daří. Ostravanům patří desátá příčka extraligové tabulky, což je poslední pozice zajišťující účast v play off, konkrétně v jeho předkole. Interesantním faktem je to, že během dvou zápasů může být vše naprosto jiné, neboť na šestou Plzeň ztrácí Vítkovice pouhé čtyři body, třináctí Bruslaři ztrácí na postupovou desítku jen pět bodů. Tabulka Tipsport extraligy, především pak její střed, je letos nesmírně vyrovnaná. Výkony Ostravanů v letošní sezóně se dají považovat za diametrálně odlišné oproti minulému ročníku, v němž vozily Vítkovice body hlavně ze stadionů soupeře, letos si z venkovních devatenácti utkání přivezly pouhopouhých sedmnáct bodů. V poslední době podávají svěřenci kouče Svozila poměrně vyrovnané výkony bez výraznějších výkyvů, z posledních deseti utkání vyhráli pětkrát a celkem posbírali patnáct bodů. Jediným prvenstvím, kterým se letos Moravané mohou chlubit, je pozice nejslušnějšího týmu celé ligy, nasbírali 376 trestných minut, což je o celých 161 minut méně než nasbíral druhý nejméně vylučovaný celek, jímž je Hradec Králové.

Pokud se podíváme na individuální statistiky pátečního soupeře Bruslařů, na prvních třech místech tabulky produktivity najdeme všechny tři hráče z útočné formace, kterou zná celá republika pod názvem „Romanovci“. Nejvíce kanadských bodů prozatím posbíral Vladimír Svačina (12+19), který je zároveň i nejlepším nahrávačem svého týmu. V tabulce produktivity celé ligy mu tento bodový počin stačí na pěkné třinácté místo. O dva body za ním se nachází Ondřej Roman (12+17), nejlepším střelcem je pak se třinácti přesnými zásahy slovenský kanonýr Rudolf Huna. Mezi obránci si nejlépe vede zkušený obránce Lukáš Zíb (1+12), který do vítkovické kabiny zavítal z kádru třineckých Ocelářů. Tentýž hráč se zatím může pyšnit jednadevadesáti body v Radegast Indexu, což ho řadí na pozici nejlepšího hráče svého týmu v této soutěži zaměřující se na hráčskou tvrdost a obětavost. Mezi třemi tyčemi dostává nejvíce prostotu mladý Daniel Dolejš (91,83 %), záda mu poslední dobou kryje Brandon Maxwell (88,31 %), který, zdá se, z pozice brankářské dvojky vyšoupl Filipa Šindeláře. Od posledního vzájemného střetnutí došlo v kabině Vítkovic k pár změnám. Po působení ve finském Lahti se zpět vrátil obránce Tomáš Kudělka, na měsíční hostování byl ze Sparty uvolněn Marek Hrbas. Na hostování do konce sezóny se Moravanům podařilo přivézt urostlého obránce brněnské Komety Ondřeje Dlapu. Kádr naopak opustili obránci Šenkeřík a Malec, na hostování do Znojma byl poslán útočník Šedivý.

Z vzájemných utkání zatím vždy brali body hosté

Vzájemný zápas číslo jedna se odehrál v rámci dvanáctého kola ve vítkovické ČEZ Aréně. Že by se jednalo o utkání, které by lahodilo oku fanouška, to se říct nedá. Bruslaři poctivě bránili střední pásmo a domácí tým působil velice nervózně a nepřesně. Po bezbrankové první periodě se hned v úvodu té druhé odpoutal od svého strážce Pacovský a poslal Středočechy do vedení. Zmatků a chaosu v obraně Ostravanů využil o dvě minuty později Richard Jarůšek, když se nikým nehlídaný objevil zcela sám před Dolejšem, kterého překonal střelou k tyči – 0:2. Jednatřicet vteřin před druhou sirénou přidal třetí branku hostů Peter Trška, na jehož dělovku od modré čáry neměl brankář Dolejš nárok. O zdramatizování se postaral v čase 47:28 Michael Vandas, ale Bruslaři měli zápasové otěže pevně ve svých rukou a zásluhou Pavla Musila přidali čtvrtou branku.

Utkání ve ŠKOENERGO Aréně bylo pravým opakem prvního vzájemného měření sil, k vidění byl ofenzivní styl hry od obou týmů, šance střídala šanci a aktéři zápasu si pro diváky připravili poměrně vydatné gólové hody. Ty načal v deváté minutě po obtočení okolo domácí svatyně Michael Vandas. Jak už tomu bývá zvykem, Bruslaři byli opět na domácím ledě aktivnějším týmem, ale neproměňovali obrovské šance, za což byli potrestáni, když v druhé třetině zvýšil na 2:0 Roman. Zpět do hry dostal Středočechy při přesilové hře 5 na 3 Pavel Musil. Pytel s brankami se roztrhl až ve třetím dějství. Na rozdíl dvou branek zvyšoval Peter Húževka a už za jednačtyřicet vteřin se po další pěkné kombinační akci prosadil Kolouch. Boleslavští ale rozhodně nechtěli zápas zabalit a poté, co se trefili Kubica a Musil, ještě vykřesali naději na zisk alespoň jednoho bodu. Jenže o ten je gólem do prázdné klece připravil Tomáš Svoboda.

Sestavy z posledního utkání

BK Mladá Boleslav: Růžička M. – Stříteský, Ovčačík, Trončinský, Hruška, Robar, Trška, Čermák – Pacovský, Broš, Klimenta – Mikulík, Výborný, Bárta – Látal, Kašpařík, Pabiška – Lenc, Musil, Rys – Volf

HC Vítkovice Steel: Dolejš - Kudělka, L. Kovář, Malec, Zíb, Klok, Čerešňák, Pastor, Štencel - Olesz, Burger, T. Svoboda - Svačina, Roman, Huna - Szturc, Húževka, Vandas - E. Němec, Hlinka, Kucsera

Statistiky

ČEZ Aréna | 16.1.2015 17:00

HC Vítkovice Steel 38. kolo BK Mladá Boleslav
10. místo, 49 bodů umístění 13. místo, 44 bodů
93:109 skóre 109:128
6:1 (Pardubice) nejvyšší výhra 7:1 (Slavia)
1:9 (Olomouc) nejvyšší prohra 2:9 (Hradec Králové)
3 utkání bez vstřeleného gólu 1
0 utkání bez inkasovaných gólů 0
14,08 % využití přesilových her 18,50 %
29 góly v přesilových hrách 42
3 góly v oslabeních 7
Vladimír Svačina, 31 bodů nejproduktivnější hráč David Výborný, 31 bodů
Rudolf Huna, 13 branek nejlepší střelec Radan Lenc, Milan Mikulík
Michal Broš, Tomáš Klimenta, všichni 9 branek
Vladimír Svačina, 19 asistencí nejlepší nahrávač David Výborný, 23 asistencí
Vladimír Svačina
Roman Szturc, oba +5
nejlepší hráč v +/- Mitja Robar, +4
Petr Kolouch, -10 nejhorší hráč v +/- Matěj Stříteský, -15
Ondřej Roman, 40 minut nejtrestanější hráč Boris Žabka, 70 minut
Lukáš Zíb, 91 bodů Radegast index Jiří Kučný, 95 bodů
Daniel Dolejš 91,83 %
Filip Šindelář 88,34 %
Brandon Maxwell 88,31 %
úspěšnost brankářů Roman Málek 91,15 %
David RIttich 89,17 %
Martin Růžička 87,89 %
Jan Růžička 84,31 %
Daniel Dolejš 2,40
Brandon Maxwell 3,20
Filip Šindelář 3,24
průměr inkasovaných gólů na zápas Roman Málek 2,68
David Rittich 3,15
Martin Růžička 3,46
Jan Růžička 5,05
×
Dnes v 18:00 | MUZ
HC Dynamo Pardubice
BK Mladá Boleslav