BK MLADÁ BOLESLAV

Je tu poslední čtvrtina základní části! Bruslaři ji odstartují proti Zlínu

22. 1. 2015
Autor: Vojtěch Balon
M l. B o l. – Do konce základní části zbývá v Tipsport extralize odehrát 13 utkání, první z nich mladoboleslavští hokejisté odehrají v pátek 23. ledna od 17:30, kdy ve ŠKOENERGO Aréně přivítají PSG Zlín – obhájce titulu, který však na tom tabulkově není o moc lépe než Středočeši. Bruslaři potřebují zabrat, aby se udrželi ve hře o předkolo play-off, tak je přijďte podpořit!

Berani se vyhrabali z nejhoršího, atakují předkolo

Celek z Baťova města se v úvodu ročníku kolosálně trápil a dlouhou dobu byl přikován ke dnu tabulky. Vedení se neukvapilo a k radikálním řezům v kádru – nepočítaje exodus Jaroslava Balaštíka – nesáhlo, nyní si ve Zlíně ověřili, že trpělivost růže přináší. Berani jsou aktuálně jedenáctí s nulovou ztrátou na trápící se desátou Olomouc, v případě výhry v Mladé Boleslavi se Bruslařům vzdálí už na sedmibodový rozdíl.

O příčinách počátečního trápení se pro hokej.cz rozpovídal útočník Petr Holík. „Někdo říkal že to mohlo být Ligou mistrů. Já si to třeba nemyslím, protože můžeme být v tempu. Možná jsme měli v hlavách, že to půjde samo, nebo jsme to nějak podcenili, nevím… Kdybych to věděl, tak bychom to změnili hned po prvním zápase,“ řekl šikovný forvard a doplnil: „Až budeme někde výš v tabulce, tak si můžeme říct, že je to ten Zlín, ale herně je to úplně něco jiného než na začátku sezony. Body už můžeme sbírat s každým.“

Boleslav vs Zlín
Bruslaři získali skalp mistra hned v prvním kole, podaří se jim tento kousek zopakovat?

Nejproduktivnějším Beranem je ostřílený harcovník Petr Čajánek, útočník, jenž proslul častými diskuzemi a konflikty s rozhodčími, si letos na konto kromě 98 trestných minut připsal 25 kanadských bodů (7+18). Nejpilnějším střelcem je Roman Vlach mladší, syn hlavního trenéra PSG se v probíhajícím ročníku prosadil desetkrát. V brankovišti Ševců je situace ne nepodobná té v městě automobilů – mezi třemi tyčemi se vystřídali hned čtyři gólmani, čísla ani jednoho z nich nejsou dvakrát oslnivá. Podle počtu odchytaných minut je jedničkou Libor Kašík (89,19 %).

Vzájemné duely hrají mírně do karet Ševcům

Los svedl páteční soupeře proti sobě už v prvním kole. Bruslařům se porouchal při odjezdu autobus, později uvízli v dopravní zácpě, díky čemuž byl posunut start utkání o jednu hodinu. Vše si ale celek z města automobilů vynahradil na ledové ploše, kde zaskočili domácí PSG Zlín. Úřadující mistr dlouho nenacházel na aktivní pojetí hry Boleslavských recept, Středočeši nakonec zvítězili přesvědčivě 5:2.

Do domácí odvety šli Bruslaři s jasným cílem vybojovat tři body a ukončit sérii domácích porážek. V první třetině jim plán do puntíku vycházel, po gólech Mikulíka a Lence vedli 2:0. Ševci se ale v prostřední dvacetiminutovce oklepali a vyrovnali na 2:2. David Výborný poslal Středočechy zpět do vedení, ale na samém začátku třetí periody Okál vyrovnal na 3:3. Utkání musely rozhodnout až samostatné nájezdy, ve kterých byli úspěšnější hosté.

V duelu 27. kola se hokejistům Bruslařského klubu podařil vstup do utkání – na začátku páté minuty se až prakticky z modré čáry prosadil v přesilové hře obránce Peter Trška. A bylo ještě lépe, to když byl v samostatném úniku faulován Tomáš Klimenta, který vzápětí využil trestné střílení. Ve druhém dějství se domácímu Zlínu podařilo snížit na rozdíl jedné branky, dlouho to ale nevypadalo na to, že by uměl Boleslavské výrazněji ohrozit. Dokud nepřišla třetí třetina. V posledních devíti minutách totiž hráči PSG dokázali utkání zcela zvrátit ve svůj prospěch, nejprve vyrovnal Okál a v 59. minutě otočil na konečných 3:2 Vlach.

Sestavy z posledního kola:

BK Mladá Boleslav: Růžička M. – Hruška, Ovčačík, Kočí, Trončinský, Robar, Stříteský, Trška – Lenc, Broš, Klimenta – Mikulík, Výborný, Bárta – Musil, Kašpařík, Pabiška – Volf, Vrbata, Rys.

PSG Zlín: Kašík – Valenta, Marušák, Žižka, Matějíček, Urbanec, Kotvan, Stuchlík – Veselý, Čajánek, Ondráček – Říčka, Vlach, Holík – Köhler, Leška, Okál – Čech, Šťastný, Kubiš.

Statistiky

ŠKOENERGO Aréna | 23.1.2015 17:30

BK Mladá Boleslav 40. kolo PSG Zlín
13. místo, 47 bodů umístění 11. místo, 51 bodů
113:133 skóre 100:122
7:1 (Slavia) nejvyšší výhra 5:1 (Karlovy Vary)
2:9 (Hradec Králové) nejvyšší prohra 2:6 (Pardubice, Třinec, Sparta)
1 utkání bez vstřeleného gólu 2
0 utkání bez inkasovaných gólů 3
18,26 % využití přesilových her 14,96 %
44 góly v přesilových hrách 35
7 góly v oslabeních 2
David Výborný, 32 bodů nejproduktivnější hráč Petr Čajánek, 25 bodů
Radan Lenc, Milan Mikulík
Michal Broš, Tomáš Klimenta, všichni 9 branek
nejlepší střelec Roman Vlach, 10 branek
David Výborný, 24 asistencí nejlepší nahrávač Petr Čajánek, 18 asistencí
Mitja Robar, +4 nejlepší hráč v +/- Tomáš Valenta, +9
Matěj Stříteský, -14 nejhorší hráč v +/- Jiří Marušák, -9
Boris Žabka, 70 minut nejtrestanější hráč Petr Čajánek, 98 minut
Jiří Kučný, 95 bodů Radegast index Bedřich Köhler, 107 bodů
Roman Málek 91,15 %
David Rittich 89,17 %
Martin Růžička 88,61 %
Jan Růžička 84,31 %
úspěšnost brankářů Libor Kašík 89,19 %
Tomáš Štůrala 91,33 %
Petr Hromada 91,30 %
Luboš Horčička 88,46 %
Roman Málek 2,68
David Rittich 3,15
Martin Růžička 3,39
Jan Růžička 5,05
průměr inkasovaných gólů na zápas Libor Kašík 3,36
Tomáš Štůrala 2,57
Petr Hromada 2,34
Luboš Horčička 3,00