BK MLADÁ BOLESLAV

Když vyhrajeme, platím večeři, zavelel Martin Růžička. A vyhráli!

25. 1. 2015
Autor: Jitka Čechová
P a r d u b i c e – Že má speciálně Martin Růžička v zápase proti Pardubicím o motivaci postaráno, to bylo jasné asi každému, kdo se jenom trochu orientuje na tuzemské hokejové scéně. Brankář, který se nevešel do tamějšího A týmu, poměrně velkou část sezony trénoval s juniory a nakonec odešel do Mladé Boleslavi, kde v současnosti mezi tyčemi válí – to je stručné shrnutí toho, proč majitel jedné z pardubických restaurací vypsal před utkáním odměnu pro chuťové buňky Bruslařů.

Martin Růžička je jedním z těch hokejistů, kteří se nespoléhají jen na svou kariéru na ledě, ale poohlíží se také jinde. Konkrétně sedmadvacetiletý gólman je tak majitelem jedné z pardubických restaurací. Když se proto rozmýšlel, jakou odměnu vypíše pro případnou výhru Mladé Boleslavi, nemusel chodit myšlenkově nikterak daleko.

„V kabině jsem slíbil, že pokud vyhrajeme, dostanou kluci z mojí restaurace večeři do autobusu zdarma,“ přiznává Růžička po nakonec těžce vybojovaném vítězství nad Perníkáři. „Když jsme vyhráli, budou tam nějaké burgery, pár hráčů si vybralo gnocchi. Na vyloženě individuální výběr bohužel prostor nebyl, přeci jenom je to 20 jídel,“ dodává se smíchem.

Při Martinu Růžičkovi přitom v průběhu utkání stáli doslova všichni svatí. Nejenže předvedl několik skvělých zákroků, ale soupeř také hned čtyřikrát nastřelil tyčku jeho branky! „Skoro to zavání nějakou smlouvou s ďáblem, že?“ vtipkoval spokojený brankář. „Mezi druhou a třetí třetinou jsme na sebe trochu povykovali s Radoslavem Tyborem. Já jsem ho popichoval, že gól nedá, on zase mě, že dá. Nakonec z toho hned dvakrát bylo něco mezi,“ kroutí Růžička hlavou.

Sympatický gólman zůstává i po svém odchodu očividným oblíbencem pardubických tribun, ty totiž několikrát vyvolávaly jeho jméno. „Vyvolávaly mě i loni, když jsem tu hrál s Chomutovem,“ vzpomíná Martin Růžička. „Jenže tehdy jsem vždycky okamžitě dostal gól. Takže si nejsem jistý, jak to vlastně myslí,“ dodává s nadsázkou a úsměvem na rtech. „To byl vtip. Samozřejmě mě těší, že tu na mě lidé nezapomněli.“

Martina Růžičku lze podle všeobecně platných „regulí“ nyní považovat za brankářskou jedničku Mladé Boleslavi. „Samozřejmě jsem spokojený,“ přiznává pardubický rodák. „Ale mnohem spokojenější jsem se hrou, kterou momentálně předvádíme. Protože od toho, co teď hrajeme, se opravdu můžeme odrazit. Teď přijde vrchol, bude se rozhodovat, bude se bojovat. A my ukazujeme, že bojovat chceme!“ říká zapáleně.

O tom, že se Mladá Boleslav snaží být ve svých výrocích spíš opatrnější, není z předešlých reakcí pochyb. Při zemi se například po minulém kole drželi ve svých hodnoceních kapitán David Výborný i trenér Marian Jelínek. Žádná velká slova nevolí ani gólman Růžička, přeci jen je ale o něco odvážnější: „Já si myslím, že člověk by se vždycky měl dívat nahoru. Z ohlížení se přes rameno ještě nikdy nic dobrého nevzešlo. Určitě máme tým na to, abychom se mohli dívat nahoru!“ burcuje.