BK MLADÁ BOLESLAV

Bruslaři jsou ve formě! Dokážou letos poprvé vyzrát na Litvínov?

29. 1. 2015
Autor: Vojtěch Tůma
M l. B o l. – Liberec, Zlín, Pardubice a v úterý i Sparta, ti všichni se v posledních kolech museli sklonit před týmem z města automobilů. O pátou výhru v řadě se Bruslaři pokusí v pátek 30. ledna, kdy je čeká HC VERVA Litvínov. Tentokráte to ale bude velmi těžký oříšek, jelikož Severočeši jsou druhým tabulky a před domácím publikem moc bodů neztrácí. Svěřence trenéra Výborného čeká hned několik obtížných úkolů, ten hlavní spočívá v tom pohlídat si velice produktivní dvojici Viktor Hübl – Martin Ručinský. Každý bod ze Zimního stadionu Ivana Hlinky bude mít cenu zlata. Zápas začíná v 17:30.

Francouz dostal volno a Litvínov podlehl Ocelářům

To, že dostal Pavel Francouz na tento zápas od trenéra Rulíka volno, bylo velkým překvapením. Litvínovský kouč se rozhodl dát prostor dvojici mladých gólmanů, z nichž se mezi tři tyče nakonec postavil Jakub Soukup. Dvacetiletý brankář si však vybral slabší moment už v páté minutě, kdy za svá záda propustil lehké nahození Tomáše Plíhala. Na začátku druhého dějství měl možnost vyrovnat Hübl, který však nařízené trestné střílení neproměnil, mezeru mezi betony Šimona Hrubce nenašel. A přišel trest. Za malý okamžik se puk odrazil na hůl Jakuba Orsavy a ten neměl problém s tím trefit odkrytou klec.

V dvaatřicáté minutě vymyslel geniální přihrávku Dravecký, kotouč poslal lehkou žabičkou na vzdálenější tyč na najíždějícího Jiřího Polanského a ten přidal už třetí branku domácích. V čase 49:55 přidal uklidňující trefu Josef Hrabal, jehož přesilovkou bombu zastavila až síť. Alespoň čestného úspěchu se dočkali Severočeši pět minut před koncem, v přesilové hře se touš dostal na modrou čáru na Karla Kubáta a ten propálil vše, co mu stálo v cestě.

Prezidentský pohár se Severočechům pomalu, ale jistě vzdaluje

Jak už bylo výše zmíněno, Litvínov v úterý podlehli vedoucímu Třinci a ztráta na první flek narostla už na čtrnáct bodů, naopak na třetí Spartu mají svěřenci trenéra Rulíka poměrně pohodlný sedmibodový náskok. Svému tabulkovému postavení mohou Chemici vděčit vyrovnaným výkonům na domácím i venkovním ledě. Doma jsou hráči VERVY druzí nejlepší, na stadionu Ivana Hlinky prohráli jen pětkrát. Skvěle si Litvínov vede jak v přesilovkách, tak při hře v oslabení. Lepší početní převahy mají Třinec a Sparta, lepší hrou v početní nevýhodě disponuje pouze Plzeň.

Hlavním tahounem týmu ze severu Čech je Viktor Hübl (17+34), který je nejproduktivnějším hráčem, nejlepším střelcem a nejlepším nahrávačem svého týmu. A aby toho nebylo málo, tak co se týče kanadských bodů, vévodí šestatřicetiletý forvard i produktivitě celé ligy. Deset bodů za ním se nachází nestárnoucí Martin Ručinský (15+26), který předváděnou hrou ohromil i reprezentačního trenéra Vladimíra Růžičku. Bývalý lodivod pražské Slavie nominoval trojnásobného mistra světa na dvojzápas proti ruské sborné. „Věci se vyvinuly takhle, Vláďa Růžička mi zavolal, to bylo, tuším, ve středu. Oslovil mě na ty dva zápasy, jestli bych šel hrát. Pro mě byla vždycky čest reprezentovat, ať před deseti lety nebo když jsem začínal, stejně jako teď. Na tom nezáleží, pořád to je národní tým. Pořád říkám, že reprezentační dres nikdy neodmítnu,“ prohlásil Ručinský krátce po své nominaci. Nejvíce bodujícím obráncem VERVY je Karel Kubát (7+16), tentýž hráč tráví v průměru na zápas na ledové ploše nejvíce minut. Mezi třemi tyčemi má Radim Rulík k dispozici jistotu v podobě Pavla Francouze (92,83 %), který má v plánu se také ještě porvat o nominaci na květnový šampionát.

Vzájemná střetnutí zatím vždy ovládl Litvínov

První utkání bylo reklamou na hokej, oba týmy předváděly ofenzivní hokej a šance střídala šanci. Skóre otevřel hostující Martynek, vyrovnání zařídil ex-litvínovský obránce Stříteský. V druhé periodě poslal hosty po kuriózním gólu do vedení Šrámek, za minutu a půl se od modré trefil Karel Kubát. Středočeši ale neskládali zbraně a dokázali brankový účet srovnat, na začátku poslední dvacetiminutovky se prosadil Broš a po Hykově střele z mezikruží to bylo 3:3. Když už to vypadalo, že se bude prodlužovat, tak na modré čáře plácl do kusu černé gumy Jiří Gula a ta k velkému zklamání domácích příznivců skončila až za Rittichem.

Vzájemné utkání číslo dvě se odehrálo už v poměrně jednoznačnějším světle, domácí VERVA byla po celých šedesát minut lepším týmem a po zásluze brala tři body za výhru 3:1. O úvodní branku se postaral ve čtrnácté minutě Hübl. Ve druhém dějství nevyužili domácí dlouho trvající přesilovku 5 na 3, ale mrzet je to nemuselo, protože krátce po jejím skončení zvýšil vedení Litvínova Kamil Piroš. Gól do šatny z hole Viktora Hübla Bruslařům rozhodně na sebevědomí nepřidal, ale čestného úspěchu se tým z města automobilů alespoň zásluhou Tomáše Hyky dočkal.

Zápas hraný v rámci třicátého kola přilákal i televizní kamery, průběh utkání byl velmi vyrovnaný a oba celky hrály především ze zabezpečené obrany. Jedinou branku první třetiny vstřelil po chybě boleslavských obránců Jakub Petružálek, na začátku druhé periody vypustil od modré čáry jedovatou ránu Stříteský a Francouz na ni byl krátký. Jenže už o chvilku později vybídl Martin Ručinský parádním pasem k druhému gólu večera Jakuba Petružálka a ten poslal VERVU znovu do vedení. Vyrovnání se Bruslaři dočkali v přesilovce, když Klimentovu střelu přesně tečoval Dominik Pacovský. Matěj Stříteský dostal dvě šance na to, aby potopil svůj bývalý klub, ale jak v prodloužení, tak při samostatném nájezdu orazítkoval brankovou konstrukci. Jediným přesným exekutorem v dovednostní soutěži byl Robin Hanzl a bonusový bod přisoudil hostům.

Sestavy z posledního kola

BK Mladá Boleslav: M. Růžička – Ovčačík, Hruška, Kočí, Trončinský, Holub, Robar, Trška – Pabiška, Broš, Látal – Bárta, Výborný, Jarůšek – Volf, Kašpařík, Mikulík – Lenc, Musil, Hyka

HC VERVA Litvínov: Francouz – Kubát, Pavlík - Gula, Chaloupka - Frolo, Štindl - Šrámek, Hübl, Lukeš – Petružálek, Hanzl, Ručinský – Martynek, Gerhát, Trávníček – Majdan, Písařík, Jurčík

Statistiky

Zimní stadion Ivana Hlinky | 30.1.2015 17:30

HC VERVA Litvínov 43. kolo BK Mladá Boleslav
2. místo, 81 bodů umístění 10. místo, 56 bodů
134:104 skóre 126:141
5:0 (Karlovy Vary, Vítkovice) nejvyšší výhra 7:1 (Slavia)
1:7 (Sparta) nejvyšší prohra 2:9 (Hradec Králové)
1 utkání bez vstřeleného gólu 1
6 utkání bez inkasovaných gólů 0
19,92 % využití přesilových her 19,53 %
51 góly v přesilových hrách 50
5 góly v oslabeních 7
Viktor Hübl, 51 bodů nejproduktivnější hráč David Výborný, 35 bodů
Viktor Hübl, 17 branek nejlepší střelec David Výborný, Michal Broš
Tomáš Klimenta, všichni 10 branek
Viktor Hübl, 34 asistencí nejlepší nahrávač David Výborný, 25 asistencí
Viktor Hübl, +14 nejlepší hráč v +/- Mitja Robar, +5
Kamil Piroš, -10 nejhorší hráč v +/- Matěj Stříteský, -14
Tomáš Frolo, 78 minut nejtrestanější hráč Boris Žabka, 70 minut
Filip Pavlík, 128 bodů Radegast index Jiří Kučný, 95 bodů
Pavel Francouz 92,83 %
Lukáš Horák 88,62 %
Jakub Soukup 88 %
úspěšnost brankářů Roman Málek 91,15 %
Martin Růžička 89,37 %
David Rittich 89,17 %
Jan Růžička 84,31 %
Pavel Francouz 2,22
Jakub Soukup 3,36
Lukáš Horák 3,56
průměr inkasovaných gólů na zápas Roman Málek 2,68
David Rittich 3,15
Martin Růžička 3,15
Jan Růžička 5,05