BK MLADÁ BOLESLAV

Bruslaře čeká tvrdý oříšek v podobě famózně hrajícího Třince!

12. 2. 2015
Autor: Vojtěch Tůma
M l. B o l. – V rámci pětačtyřicátého kola si hokejisté Mladé Boleslavi v televizním utkání poradili s Karlovými Vary a získali tak další tři nesmírně cenné body do extraligové tabulky! Bruslaři tedy stále drží postupové desáté místo, na jedenáctý Liberec mají náskok šesti bodů, dvanáctá Olomouc ztrácí bodů už jedenáct. Do konce základní části však zbývá odehrát ještě sedm kol a v pátek 12. února čeká svěřence kouče Výborného mimořádně těžký soupeř. HC Oceláři Třinec disponují obdivuhodnou formou, z posledních devatenácti zápasů prohráli jen dvakrát (!) a zdá se, že o první místo a zisk Prezidentské trofeje už je nemůže nic připravit. Bruslaři tedy mohou svého soupeře jen překvapit, každý přivezený bod by měl cenu zlata. V třinecké Werk Areně bude úvodní buly vhozeno v 17:00.

V divoké přestřelce Oceláři nakonec předčili Plzeň

Výraznou část z celkové porce deseti branek naservírovali aktéři utkání divákům už v první periodě. V čase 1:35 se prosadil třinecký zadák David Nosek, vyrovnat se Západočechům povedlo v přesilové hře, kterou přesnou tečí využil Lev. Vysoké tempo pokračovalo i v nadcházejících minutách, vedení domácím zajistil jejich nejproduktivnější obránce Jakub Jeřábek, kterého přesným pasem nalezl veterán Petr Kadlec, pro nějž to bylo utkání s pořadovým číslem 1100! Hosté však přišli s bleskovou odpovědí, na 2:2 vyrovnal Rákos. Následovala klidnější desetiminutová pasáž, ale ke konci prvního dějství si Oceláři vypracovali dvěma brankami asi rozhodující trhák, vedení zpět hostům vrátil Plíhal a nepříjemný gól do šatny přidal Dravecký.

Do druhé třetiny šla Plzeň se změnou mezi třemi tyčemi, Machovského nahradil Mensator. V čase 29:21 se Škodovka zásluhou druhé trefy Jakuba Lva dočkala kontaktní branky, jenže Třinec opět přispěchal s rychlou odpovědí, už za šestadvacet vteřin propadla za Mensatorova záda šťastná rána Lukáše Žejdla. Svěřenci kouče Straky ale rozhodně nechtěli nic vzdát a po trefě reprezentačního mladíčka Dominika Simona se opět dostali na dostřel svému soupeři. Třetí třetina měla výrazně klidnější průběh než ty dvě předešlé, Plzeň nevyužila několik početních výhod a byla za to potrestána. Po špatné rozehrávce brankáře Západočechů naservíroval Hrňa puk ihned do prostoru brankoviště, kde se nejlépe zorientoval Jakub Orsava a svou dorážkou stanovil konečné skóre zápasu.

Třinec se v posledních kolech pokusí o zdolání dvanáct let starého rekordu

O tom, že Oceláři letos získají Pohár prezidenta Českého svazu ledního hokeje, asi pochybuje už opravdu málokdo. Se sto jedna body a čtrnáctibodovým náskokem na druhý Litvínov má Třinec první místo po základní části letošního ročníku Tipsport extraligy už téměř stoprocentně jisté. Rekord v počtu získaných bodů po základní části drží celek HC IPB Pojišťovna Pardubice, který měl v sezóně 2002/03 po dvaapadesáti utkáních na svém kontě sto jedenáct bodů. Vzhledem k tomu, že do konce letošního ročníku zbývá ještě sedm utkání, je nanejvýš pravděpodobné, že tento rekord bude třineckými Oceláři překonán.

Svěřenci trenéra Kalouse letos opravdu, co se týče týmových statistik, dominovali. Kromě prvního místa v extraligové tabulce se mohou Slezané pyšnit i nejlepšími výkony v domácích i venkovních zápasech, v třinecké Werk Areně prohráli jen pětkrát, ze stadionů soupeře odjeli poraženi pouze v šesti případech. Ale to rozhodně není všechno, sto šedesát čtyři vstřelených a čtyřiadevadesát inkasovaných branek řadí Oceláře do pozice týmu s nejlepší ofenzivou a zároveň i defenzivou. V úspěšnosti přesilových her je na tom lépe pouze pražská Sparta, ale v počtu branek vstřelených při vlastním oslabení se Třinci, stejně jako v klubovém Radegast Indexu, nikdo nemůže rovnat.

Ani v oblasti individuálních statistik se hráči z města známého hlavně díky významným železárnám nemají za co stydět. Šikovný útočník Jiří Polanský (18+24) se nachází na šesté příčce ligové tabulky produktivity, kanonýr Erik Hrňa (22+18) je jen o jedno místo za ním. Útočník, který letos poprvé v kariéře oblékl reprezentační dres, se o post nejlepšího střelce týmu děli s Martinem Adamským (22+14), nutno ovšem podotknout, že přibližně polovinu branek vstřelil Hrňa na začátku sezóny při svém působení v Olomouci. Nejproduktivnějším bekem Ocelářů je Vladimír Roth (8+23), bez jehož dělové rány od modré se Jiří Kalous musí už nějaký čas kvůli zranění obejít. V soutěži posuzující obětavost a tvrdost hráčů, tedy v Radegast Indexu, zatím vévodí zadák Lukáš Galvas, který v ligovém měřítku této soutěže drží skvělou pátou pozici. Mezi třemi tyčemi má Třinec jistotu v podobě Šimona Hrubce (92,57 %), který se ve zbytku extraligové sezóny bude rvát o možnost dostat se do nominace Vladimíra Růžičky na květnový světový šampionát, jeho nejvážnějším konkurentem bude s největší pravděpodobností litvínovský Pavel Francouz. Novou posilou do už tak dost silného třineckého útoku je slovenský forvard Štefan Růžička.

Třinec je jediným týmem, proti kterému Bruslaři nezískali ani jeden bod

První vzájemné utkání se odehrávalo zcela v režii domácích Ocelářů. V úvodním dějství byl sice Třinec jasně lepším týmem, avšak po dvaceti odehraných minutách svítil na kostce nad ledem pro Bruslaře poměrně přijatelný výsledek 1:0, jedinou trefu zařídil v jedenácté minutě Adamský. Rozhodující se ukázala být třetina druhá, na 2:0 zvýšil dělovkou od modré čáry Roth. Středočechům svitla malá naděje poté, co jim byla nabídnuta čtyři minuty trvající početní výhoda. Ale domácím se povedlo něco neskutečného, když dokázali ve vlastním oslabení vstřelit dvě branky! Nejprve se prosadil Rákos a svým druhým gólem v utkání vyhnal Ritticha z branky Martin Adamský. Závěrečná dvacetiminutovka se odehrála v poměrně klidném tempu, Oceláři si již hlídali komfortní náskok a branek se diváci dočkali až v posledních pěti minutách. Na 1:4 snížil Lenc, rychlou odpověď však měl připravenou Polanský. Konečnou podobu skóre dal hostující Michal Broš.

Za výkon podaný ve vzájemném utkání číslo dva se Bruslaři nemuseli vůbec stydět, Třinec sice po první třetině zásluhou Krepse vedl, ale tým z města automobilů dokázal dvěma brankami v rozmezí čtyř minut zápas otočit ve svůj prospěch, trefili se Lenc a Bárta. Diváci ve ŠKOENERGO Aréně byli u vytržení a jejich miláčci měli ještě pár příležitostí na zvýšení vedení, ale proti stál fantastický Hrubec. Za neproměněné šance byli domácí potrestáni ve dvaatřicáté minutě, když vyrovnal Hrňa a zhruba za třicet vteřin hosté dokonce zásluhou Orsavy opět vedli. Ve třetím dějství třinečtí hokejisté perfektně zvládli obrannou část hry a svého soupeře k vyrovnání nepustili, naopak v čase 50:14 přidal uklidňující gól Vladimír Roth.

Oba týmy se potřetí střetly v rámci třiatřicátého kola a zápas hraný opět v Mladé Boleslavi přitáhl i pozornost televizních kamer. Po závěrečné siréně na světelné tabuli svítilo skóre 2:5 a domácí mohli velice litovat opravdu nepovedeného úvodu utkání. Ve třinácté minutě vedli Slezané totiž už 3:0, vstřelenými brankami se o to postarali Matuš, Klesla a Klepiš. Alespoň lehkou vlnu optimismu dodal do boleslavské kabiny povedeným blafákem Lukáš Pabiška – 1:3. Bruslaři byli v dalším průběhu duelu mírně aktivnějším mužstvem a v jednatřicáté minutě se o snížení zasloužil Zdeněk Kubica. Ve třetí třetině vrhli domácí všechny své zbylé síly do útoku a nutno dodat, že od vyrovnání nebyli daleko. Třinec ale všechny krizové situace dokázal přestát a díky přesným zásahům Klesly a Polanského nakonec zlomil veškerý boleslavský odpor.

Sestavy z posledního kola

BK Mladá Boleslav: Růžička M. – Ovčačík, Stříteský, Kočí, Robar, Holub, Trška, Čermák – Látal, Broš, Klimenta – Bárta, Výborný, Jarůšek – Kašpařík, Mikulík – Lenc, Musil, Pacovský

HC Oceláři Třinec: Hrubec – Klesla, Hrabal, Linhart, Galvas, M. Doudera, Nosek, Trončinský – Orsava, Kreps, Hrňa – Žejdl, Polanský, Dravecký – Ružička, Plíhal, Rákos – Matuš, Růžička, Cienciala

Statistiky

Werk Arena | 13.2.2015 17:00

HC Oceláři Třinec 46. kolo BK Mladá Boleslav
1. místo, 101 bodů umístění 10. místo, 62 bodů
164:94 skóre 136:147
6:0 (Hradec Králové) nejvyšší výhra 7:1 (Slavia)
1:4 (Sparta, Litvínov) nejvyšší prohra 2:9 (Hradec Králové)
1 utkání bez vstřeleného gólu 1
7 utkání bez inkasovaných gólů 1
20,69 % využití přesilových her 19,71 %
54 góly v přesilových hrách 54
13 góly v oslabeních 7
Jiří Polanský, 42 bodů nejproduktivnější hráč David Výborný, 36 bodů
Martin Adamský
Erik Hrňa, oba 22 branek
nejlepší střelec Milan Mikulík
Tomáš Klimenta, oba 10 branek
Jiří Polanský, 24 asistencí nejlepší nahrávač David Výborný, 26 asistencí
Jakub Orsava, +24 nejlepší hráč v +/- Mitja Robar, +5
Jakub Klepiš, -4 nejhorší hráč v +/- Matěj Stříteský, -11
Jiří Polanský, 60 minut nejtrestanější hráč Boris Žabka, 70 minut
Lukáš Galvas, 186 bodů Radegast index Jiří Kučný, 95 bodů
Šimon Hrubec 92,57 %
Peter Hamerlík 91,62 %
úspěšnost brankářů Roman Málek 91,15 %
Martin Růžička 89,84 %
David Rittich 89,17 %
Jan Růžička 84,31 %
Šimon Hrubec 1,93
Peter Hamerlík 2,20
průměr inkasovaných gólů na zápas Roman Málek 2,68
Martin Růžička 2,95
David Rittich 3,15
Jan Růžička 5,05