BK MLADÁ BOLESLAV

Do Mladé Boleslavi přijíždí kolosálně se trápící Olomouc!

21. 2. 2015
Autor: Vojtěch Tůma
M l. B o l. – Hokejisté Mladé Boleslavi v pátečním utkání proti Slavii nepřipustili žádné překvapení, z hlavního města si odvezli výhru 4:0 a stále tak drží postupovou desátou pozici. Za tříbodový zisk byli Středočeši samozřejmě rádi, ale s předvedeným výkonem spokojenost nepanovala. „Stav neodpovídá průběhu hry, kdybychom neměli v bráně famózního Růžičku, tak to mohlo být všechno úplně jinak. Jsou zápasy, kdy mužstvo vyhraje a nechválí se. My jsme utrpěli vítězství,“ prohlásil na pozápasové tiskové konferenci asistent trenéra Marian Jelínek. Po sešívaných čeká na Bruslaře další celek ze samého dna tabulky. V neděli 22. února přijíždí do města automobilů tým HC Olomouc. Hanáci prožívají velice špatné období a na výhru čekají už dvanáct utkání! Boleslav je tedy jasným favoritem zápasu, ale Kohouty není nikdy radno podceňovat. Přijďte Bruslaře i v předposledním domácím mači základní části podpořit! Úvodní buly bude vhozeno v tradičních 17:30.

I přes dobrý výkon Hanáci nestačili na Litvínov

Olomouci se stále nedaří protrhnout sérii proher, která se po pátečním porážce s Litvínovem natáhla už na dvanáct utkání! Kohouti nezachytili začátek zápasu, v čase 3:05 vyrazil Vošvrda kotouč přesně na hůl Martina Ručinského, proti jehož střele už se nezvládl včas přemístit. Olomouc byla v následujícím průběhu možná mírně aktivnějším týmem, ale VERVU držel opět skvěle chytající Pavel Francouz. Zaslouženého vyrovnání se domácí dočkali až v šestatřicáté minutě. Po vyhraném vhazování propálil vše, co mu stálo v cestě David Škůrek a využil tak přesilovou hru.

Jenže Chemici si ztracené vedení vzali téměř ihned zpět, o minutu a půl později se z dorážky prosadil Petružálek. Ve třetí třetině završil parádní litvínovský ťukes Peter Jánský a přiblížil hosty tříbodovému zisku. Ani druhá branka obránce Škůrka nepomohla Hanákům k tolik potřebnému vítězství, v čase 58:26 trefil prázdnou branku Trávníček a pečetil tak výhru Severočechů. „Hráli výborně, jen dostali dva nešťastné góly, které duel rozhodly. Vůbec na nich nebyla znát série porážek. Měli více ze hry, přebruslovali nás a hráli opravdu výborně,“ prohlásil na konto olomouckého výkonu Martin Ručinský.

Po slibném začátku se Kohouti začali propadat stále níž a níž

Olomouc, jakožto extraligový nováček, vstoupila do letošního ročníku Tipsport extraligy až překvapivě dobře. V první polovině základní části se Hanáci drželi v klidném středu tabulky, který zajišťoval postup do předkola play-off. V rámci šestatřicátého kola přivítali Kohouti mladoboleslavské Bruslaře a poměrně s klidem je porazili 7:4. Nikdo ale nemohl tušit, že od té doby si svěřenci kouče Fialy nepřipíší byť jen jedinou výhru. Od onoho zápasu mezi dvěma extraligovými novici uběhlo už devětatřicet dní, odehrálo se dalších dvanáct kol, v nichž Moravané získali jen jeden jediný bodík. Tento obrovský výsledkový výkyv zajistil to, že se Olomouc propadla až na třinácté místo extraligové tabulky, na desátou příčku ztrácí už nedostižitelných sedmnáct bodů a zdá se, že o extraligovou příslušnost si to Hanáci rozdají v play-out s Karlovými Vary a Slavií.

Tým vedený kapitánem Paterou má čtvrtou nejhorší ofenzivu, více branek inkasovali pouze Bruslaři a pražská Slavie. Jak by se teď olomouckým trenérům ulevilo, kdyby měli ve svých řadách k dispozici nejlepšího střelce extraligy Erika Hrňu, jenže šestadvacetiletý útočník byl na podzim díky svým parádním výkonům povolán z hostování zpět do Třince. Nejproduktivnějším hráčem je tedy Rostislav Marosz (9+23), kterého následuje slovenský forvard Roman Rác (10+20), jenž si od již výše zmíněného olomouckého vítězství nad Bruslaři připsal jen jeden bod. Nejvíce přesných zásahů na svém kontě má Martin Cibák (11+9), z obránců je na tom nejlépe veterán Pavel Skrbek (5+15), který je i nejvytěžovanějším hráčem svého týmu. Olomouc je pravděpodobně jediným týmem, který v této sezóně neměl zcela jasnou brankářskou jedničku. Čtyřicetiletý gólman Jiří Trvaj (91,22 %) odchytal pětadvacet utkání, jeho kolega Tomáš Vošvrda (89,32 %) o jedno více.

Proti Olomouci získali Bruslaři zatím šest bodů

První souboj letošních dvou extraligových nováčků se odehrál v Olomouci. Domácí začali lépe, svého soupeře přehrávali téměř celou úvodní třetinu, srážela je ale nedisciplinovanost a častá vyloučení. A Bruslaři v přesilové hře trestali, o úvodní branku utkání se postaral kapitán Středočechů David Výborný. Tentýž hráč se na prahu druhého dějství prosadil podruhé, když objel branku soupeře a přesnou ranou překonal Vošvrdu. Olomoučtí však přišli s bleskurychlou odpovědí. Ve skrumáži kolem Rittichova brankoviště se nejlépe zorientoval Hrňa a vrátil Kohouty zpět do hry. Jenomže už o pět minut později ujel obraně Hanáků Pabiška a zvýšil na 3:1. Ve třetím dějství si hokejisté Mladé Boleslavi své vedení drželi, definitivní pojistku nad tříbodovým ziskem jim svým prvním gólem v tuzemské nejvyšší soutěži zajistil Pavel Musil.

Dvacet minut. Tolik stačilo, aby bylo rozhodnuto o tom, kdo ovládne druhý vzájemný duel těchto celků. Celý zápas byl poznamenán častými vyloučeními, sudí Šír a Hradil rozdali celkem čtyřiadvacet dvouminutových trestů a všech šest branek padlo v přesilových hrách! Bruslaři vstoupili do utkání velice dobře, přesilovku 4 na 3 využil už v první minutě David Výborný a o chvíli později zvýšil na 2:0 slovenský zadák Hruška. Ještě do konce úvodní třetiny zvládl Radan Lenc přidat třetí branku Středočechů. Ve druhé třetině žádný gól nepadl, naopak Olomouc přitvrdila hru, což odnesl Michal Broš, který byl u hrazení velice nešetrně atakován Radkem Dlouhým. Třetí třetina nabízela stále další a další přesilové hry, Boleslav však využila už jen jednu, když Stříteský vyslal dělovou ránu od modré čáry a puk se zastavil až v síti. Davidu Rittichovi chybělo k udržení čistého konta opravdu málo, o tento příjemný bonus ho v závěrečných minutách připravili Patera a Herman.

Až na třetí pokus dokázali Hanáci svého soupeře přehrát a po vysoké výhře 7:4 získali důležité tři body. Takto divoké utkání čekal po první třetině opravdu málokdo, Olomouc poslal do vedení těsně před úvodní sirénou Buc. Na začátku druhého dějství se s brankami doslova roztrhl pytel. Ve dvaadvacáté minutě vedli domácí po trefách Ráce, Hermana a Marosze už 4:0! Takovýto průběh byl už příliš na Martina Růžičku, kterého mezi třemi tyčemi vystřídal jeho jmenovec Jan. Středočeši dokázali během minuty odpovědět a snížit, když přesně mířili obránci Stříteský a Robar. Jenomže domácí byli při chuti, a když se prosadil Ondrušek a za tři minuty ještě Rác, tak to s Bruslaři vypadalo už opravdu zle. Ve třetí třetině dokázali ještě vykřesat naději Klimenta s Bártou, ale Olomouc si závěr pohlídala a v sedmapadesáté minutě ještě přidala další a uklidňující branku.

Sestavy z posledního kola

BK Mladá Boleslav: Růžička M. – Ovčačík, Stříteský, Kočí, Robar, Holub, Trška, Čermák – Klimenta, Musil, Látal – Bárta, Výborný, Jarůšek – Pabiška, Kašpařík, Mikulík – Lenc, Pacovský

HC Olomouc: Vošvrda – Škůrek, Houdek, Jaroměřský, Ondrušek, Rašner, Vyrůbalík, Staněk – Patera, Knotek, Buc, Marosz, Rachůnek, Laš, Zuzin, Matai, Herman, Cibák, Dlouhý, Kucharczyk

Statistiky

ŠKOENERGO Aréna | 22.2.2015 17:30

BK Mladá Boleslav 49. kolo HC Olomouc
10. místo, 68 bodů umístění 13. místo, 51 bodů
146:151 skóre 114:150
7:1 (Slavia) nejvyšší výhra 9:1 (Vítkovice)
2:9 (Hradec Králové) nejvyšší prohra 1:6 (Třinec)
1 utkání bez vstřeleného gólu 1
2 utkání bez inkasovaných gólů 2
20,00 % využití přesilových her 16,53 %
58 góly v přesilových hrách 40
8 góly v oslabeních 2
David Výborný
Tomáš Klimenta, oba 37 bodů
nejproduktivnější hráč Rostislav Marosz, 32 bodů
Tomáš Klimenta, 12 branek nejlepší střelec Martin Cibák, 11 branek
David Výborný, 26 asistencí nejlepší nahrávač Rostislav Marosz, 23 asistencí
Pavel Musil, +6 nejlepší hráč v +/- Martin Vyrůbalík, +7
Matěj Stříteský, -11 nejhorší hráč v +/- Radek Dlouhý
David Škůrek, oba -14
Boris Žabka, 70 minut nejtrestanější hráč Ivan Majeský, 127 minut
Matěj Stříteský, 101 bodů Radegast index Jiří Ondrušek, 166 bodů
Roman Málek 91,15 %
Martin Růžička 90,80 %
David Rittich 89,17 %
Jan Růžička 84,31 %
úspěšnost brankářů Jiří Trvaj 91,22 %
Tomáš Vošvrda 89,32 %
Roman Málek 2,68
Martin Růžička 2,71
David Rittich 3,15
Jan Růžička 5,05
průměr inkasovaných gólů na zápas Jiří Trvaj 2,68
Tomáš Vošvrda 3,25