BK MLADÁ BOLESLAV

Bruslaři v Liberci zabojují o možnost začínat předkolo před domácím publikem!

28. 2. 2015
Autor: Vojtěch Tůma
M l. B o l. – Hokejisté Mladé Boleslavi v pátek sice těsně podlehli Vítkovicím, mrzet je to ale v žádném případě nemusí. Poprvé v novodobé historii si totiž Bruslařský klub zahraje předkolo play-off Tipsport extraligy! „Záchranářské cíle jsme splnili, předkolo je bonbonek, takový náš malý titul,“ prohlásil po utkání František Výborný. Účast ve vyřazovacích bojích mají tedy Bruslaři už stoprocentně jistou, ale tabulka je mezi šestým a desátým místem stále velmi nahuštěná. Středočeši mohou v bojích o Masarykův pohár narazit v podstatě na kohokoliv ze čtveřice týmů, jimiž jsou Vítkovice, Plzeň, Pardubice a Zlín, který ještě nemá automatický postup do čtvrtfinále zcela jistý. Na osmé Perníkáře ztrácí tým okolo kapitána Davida Výborného jen dva body, Východočechy navíc v závěrečném kole čeká druhý Litvínov. Začínat sérii před domácími fanoušky je v předkole play-off, které se hraje na tři vítězné zápasy, poměrně důležitým faktorem. Mladoboleslavští hokejisté se to pokusí zajistit v neděli 1. března, jejich soupeřem bude tým Bílí Tygři Liberec. „Kluci budou chtít vyhrát. Je to derby, nedávnou minulostí ještě pro mnohé trochu vyhecované, co si budeme povídat. Budeme hrát a budeme hrát o tři body,“ slíbil fanouškům hlavní kouč týmu František Výborný. Přijeďte Bruslaře do nedaleké severočeské metropole podpořit! Utkání startuje v 18:20.

Stíhací jízda na postupovou desítku Liberci nakonec nevyšla

Poslední čtvrtina Tipsport extraligy byla pro Tygry velice divoká. Nejprve Liberec prohrál pět utkání v řadě, přičemž v nich vsítil pouhopouhé tři branky. Následovala druhá reprezentační pauza, která, jak se ukázalo, přišla Severočechům velmi vhod. Po jejím skončení totiž Liberec vyhrál šestkrát v řadě, poté však nestačil v severočeském derby na Litvínov a postup do předkola play-off se svěřencům kouče Pešána vzdálil opět o trochu více. Jednapadesáté kolo se pro rozluštění této zapeklité hádanky ukázalo být klíčové. Liberec se představil na půdě karlovarské Energie, utkání ale nezvládl a prohrál 2:5, což znamená, že Tygři si podruhé během posledních tří sezón zahrají soutěž o umístění, chcete - li play-out. „Po pěti nebo šesti výborných utkáních jsme odehráli nejhorší zápas za poslední dobu. Asi jsme si mysleli, že Vary přehrajeme individuálními výkony. Domácí vyhráli zaslouženě. My jsme si dnes nezasloužili ani bod,“ prohlásil po pátečním utkání lodivod týmu. Dá se říct, že Severočeši v podstatě nemají moc o co hrát, na třináctou pozici, která zajišťuje volnou vstupenku do barážových bojů, mají totiž poměrně komfortní čtrnáctibodový náskok.

Kamínek v botě Severočechy tlačil především v provedení přesilových her (11,62 %), ale jinak lze příčiny letošního libereckého neúspěchu hledat jen velmi těžce. Kádr má kvalitu, mísí se zde zkušení hráči s dravými mladíky a v brance Tygry celou sezónu svými výkony držel fantastický Ján Lašák (92,13 %). Za pozitiva tohoto ročníku by se zcela jistě daly považovat výkony dvou libereckých mladíků, konkrétně se jedná o Tomáše Filippiho (15+23), který poměrně suverénně ovládl všechny statistiky týkající se týmové produktivity. Tím druhým hráčem je dvaadvacetiletý bek Radim Šimek (10+13), který se po skvělých výkonech stal nejproduktivnějším zadákem týmu zpod Ještědu a také stálým a důležitým článkem liberecké defenzivy. Další důležitou postavou celku ze Severních Čech je třiatřicetiletý pořížek Jan Výtisk. Tento defenzivně založený obránce je stále velice platným hráčem, což potvrdil i v tomto ročníku, když v průměru trávil na ledě téměř o dvě minuty více než jeho spoluhráči! V Radegast Indexu se ostravský rodák, kterého díky dlouze narostlé bradce není možné přehlédnout, prozatím drží na parádní čtvrté příčce, kterou však v posledním kole ještě bude muset hájit.

Bruslaři sice dvakrát prohráli, ale i tak z vzájemných zápasů získali více bodů

Poprvé se tyto dva celky střetly v rámci třináctého kola. Bruslaři byli v úvodu zápas jasně lepším týmem, svého soupeře mačkali jako citrón, ale žádná z šancí vedoucím gólem neskončila. Naopak hosté ze své ojedinělé útočné akce dokázali skórovat, když se prosadil Vításek. Ve druhé třetině zvýšil na 2:0 Bartek, Středočeši se však nevzdali a ještě do sirény dokázali vyrovnat. Ve dvaapadesáté minutě završil obrat domácích Milan Mikulík, ovšem za tři minuty srovnal Bakoš. V samostatných nájezdech byl jediným přesným exekutorem hostující Vampola a bonusový bod tak přisoudil Liberci.

Druhé vzájemné utkání bylo součástí televizního programu a na branky bylo podstatně chudší, než to předchozí. Dvě branky padly v samotném úvodu utkání. Ve druhé minutě poslal Bruslaře do vedení Lenc, ale téměř okamžitě zajistil remízový stav Radim Šimek. Do konce základní hrací doby už se žádný z hráčů nedokázal prosadit, rozhodnout muselo prodloužení, ve kterém zajistil Liberci druhou dvoubodovou výhru nad týmem z města automobilů Tomáš Filippi.

Vzájemný duel číslo tři byl velice bojovný a po jeho skončení se poprvé v sezóně z vítězství mohl radovat Bruslařský klub. V první dvacetiminutovce branka nepadla, ale ve čtyřiadvacáté minutě se ve skrumáži před libereckou brankou nejlépe zorientoval Musil a poslal domácí do vedení. To Středočechům ale příliš dlouho nevydrželo, o vyrovnání se postaral Bartek. V úvodu třetí periody se mohla ŠKOENERGO Aréna radovat podruhé, když přesilovou hru využil Pabiška. Šťastnou, avšak pojišťovací a nesmírně důležitou branku přidal Pavel Musil a Bruslaři si tak po dobrém výkonu poprvé v sezóně poradili s libereckými Tygry.

Sestavy z posledního kola

BK Mladá Boleslav: Růžička M. – Hruška, Ovčačík, Kočí, Robar, Holub, Trška, Čermák – Klimenta, Musil, Látal – Lenc, Výborný, Pacovský – Pabiška, Kašpařík, Mikulík – Bárta, Jarůšek

Bílí Tygři Liberec: Lašák – Gřegořek, Šimek, Derner, Výtisk, Vitásek, Ulrych, Plutnar – Radivojevič, Vampola, Bulík – Urban, Filippi, Bakoš – Kreželok, Jelínek, Valský – Hrníčko, Vlach, Balaštík

Statistiky

Home Credit Arena| 1.3.2015 18:20

Bílí Tygři Liberec 52. kolo BK Mladá Boleslav
11. místo, 66 bodů umístění 9. místo, 72 bodů
122:128 skóre 153:158
5:1 (Pardubice, Olomouc) nejvyšší výhra 7:1 (Slavia)
3:6 (Sparta) nejvyšší prohra 2:9 (Hradec Králové)
4 utkání bez vstřeleného gólu 2
2 utkání bez inkasovaných gólů 2
11,62 % využití přesilových her 19,74 %
33 góly v přesilových hrách 60
8 góly v oslabeních 8
Tomáš Filippi, 38 bodů nejproduktivnější hráč Tomáš Klimenta
David Výborný, oba 39 bodů
Tomáš Filippi, 15 branek nejlepší střelec Tomáš Klimenta, 13 branek
Tomáš Filippi, 23 asistencí nejlepší nahrávač David Výborný, 28 asistencí
Radim Šimek, +9 nejlepší hráč v +/- Pavel Musil, +7
Petr Gřegořek, -10 nejhorší hráč v +/- Peter Trška
Milan Mikulík, oba -11
Petr Jelínek, 126 minut nejtrestanější hráč Boris Žabka, 70 minut
Jan Výtisk, 205 bodů Radegast index Matěj Stříteský, 109 bodů
Vítek Vaněček 94,34 %
Ján Lašák 92,13 %
Marek Schwarz 87,31 %
úspěšnost brankářů Roman Málek 91,15 %
Martin Růžička 90,69 %
David Rittich 89,17 %
Jan Růžička 84,31 %
Vítek Vaněček 1,50
Ján Lašák 2,31
Marek Schwarz 3,27
průměr inkasovaných gólů na zápas Martin Růžička 2,66
Roman Málek 2,68
David Rittich 3,15
Jan Růžička 5,05