BK MLADÁ BOLESLAV

Hokejisté dostávají do těla! Jde o maximální sílu, říká Marian Jelínek

27. 5. 2015
Autor: Jitka Čechová
Š p i n d l e r ů v M l ý n – Hokejisté BK Mladá Boleslav právě absolvují první ze dvou plánovaných soustředění a to ve Špindlerově Mlýně. Náplň mají víc než pestrou, trenéři jim vymysleli program v útrobách hotelu, jaké představují třeba posilovna nebo tělocvična, v jeho nejbližším okolí i na hřebenech hor. Ač se může zdát, že druhá štace – již tradiční šumavská – bude stejného ražení, trenér Marian Jelínek tyto dojmy vyvrací. Přečtěte si, co k letní přípravě Bruslařů říká, a nezapomeňte se ani podívat na fotografie.
Na první pohled to vypadá jako nevinná procházka ve stylu nordic walking. Realita je o dost jinde.

Bruslařský klub vůbec poprvé sáhl po tomto modelu letní přípravy. V uplynulých letech ji tým trávil celou doma – s výjimkou týdne v Železné Rudě na Šumavě, kterou už lze v Mladé Boleslavi považovat za tradiční. „Je potřeba si uvědomit, že loni i předloni jsme hráli baráž až do druhé poloviny dubna. To je potom i jiná následující letní příprava. Jednoduše řečeno není tolik času. Takže ta dvě soustředění by se tam prostě nevešla,“ vysvětluje trenér Marian Jelínek, proč je letos situace odlišná.

A jak trenéři na tuto variantu nahlížejí? „Jsou to takové dva vrcholy, kdy hráči dostanou opravdu hodně do těla, a kdy by se jim ještě po rekonvalescenčním týdnu, který přijde příští týden v Mladé Boleslavi, měla fyzička zas o něco zvednout. Říká se tomu superkompenzační efekt. Jsou to zkrátka takové dva schody – jeden Špindl, druhý Šumava. A kondice hráčů by měla vylézt o ty dva stupně,“ hlásí kouč Jelínek, jak by se to s Bruslaři mělo vyvíjet.

Dvoje soustředění, dvoje hory. Mohlo by se zdát, že hokejisty Mladé Boleslavi čeká prakticky totožný program. Opak je ale pravdou. „Náplně budou určitě jiné,“ hlásí Marian Jelínek. „Novinku jsme zavedli obecně oproti minulým letem, tady ve Špindlu hráči hodně pracují s holemi, což jsme nikdy předtím nedělali. Ale ten rozdíl je už ve své nejhlubší podstatě a to v terénu. Tady v Krkonoších jsou oproti Železné Rudě kopce opravdu extrémní. Takže tady je to hlavně o extrémně silové přípravě, o maximální síle, všechno se jede do kopců. Naopak na Šumavě se potom všechno dává do rychlé síly, začne jít spíš o frekvenci. Tady jdeme všechno spíš tahem, volněji, ale o to větší dávky,“ vysvětluje trenér jazykem odborníků.

A co si představit pod pojmem rekonvalescenční týden, který Marian Jelínek zmínil? Znamená to snad, že hokejisté po návratu do Boleslavi budou trávit čas u televize? „Ne, to v žádném případě ne,“ říká parťák Františka Výborného s úsměvem. „Sníží se tréninkové dávky, sníží se intenzita, aby si tělo pořádně odpočinulo a taky nabralo zásoby energie, které se tady vyprázdní. Dokonce bych se nebál říct, že hráči mají být v pátek extrémně zatížení, to znamená i částečně přetrénovaní. Ovšem ne zraněni!“ zdůrazňuje.

Kola zde rozhodně neplní účel dopravního prostředku, ale spíše pořádné posilovací mašiny.

A jak zatím trenéři Bruslařů na přípravu nahlížejí? „Letní přípravu lze hodnotit ze dvou hledisek,“ vypočítává Jelínek. „Jedno je kondiční, druhé se týká zranění. Na hodnocení kondice je přeci jen ještě trochu času, co se týče zranění, tak ta se nám bohužel nevyhýbají, ale není to nijak zvlášť vážné, takže zatím panuje spokojenost. S čím jsme hodně spokojení, je přístup hráčů. S tím jsme opravdu hodně spokojení,“ pochvaluje si motivaci a zapálenost svých svěřenců.