BK MLADÁ BOLESLAV

Zpátky v čase: Boleslavský Spartak hraje nejvyšší místa a bojuje o postup!

12. 7. 2015
Autor: Jitka Čechová
M l. B o l. – V minulém dílu našeho historického putování Zpátky v čase jsme prozkoumali ročník 1959/1960. Tentokrát propátráme následující dva, v nichž narazíme hlavně na velkou rivalitu s Kolínem nebo například na skutečnost, že v Mladé Boleslavi odehrál jeden zápas i slavný ruský obránce a později trenér Viktor Tichonov!

Spartak Mladá Boleslav deptá soupeře a bojuje o 1. ligu! (1960-1962)

Období mezi lety 1959 až 1969 je považováno za „zlatá léta boleslavského hokeje“. V minulém díle jsme tuto éru sotva započali, a tak v ní nyní pojďme pokračovat. Nacházíme se na počátku ročníku 1960/1961, kdy byla série přípravných utkání zahájena pod vedením trenéra Ivo Bártla přátelsky s pražskou Slavií vítězstvím 6:1. Obecenstvu se představili hráči Kvaček, Kryštof – Mareš, Antoš, Kubeš, Bártl, Brynych, Exner (odolal přestupu do ligového Chomutova), Pluhař, Sochůrek, Trégl, Sládeček, Kameník, Šulc, Buřil, Mrázek, Čech, Landovský, Čižinský. Naopak chyběli Petráček (vrátil se do Hluboké), brankář Schäffer odešel do Sparty a talentovaný Studničný, který studoval v Liberci, šel hrát za tamější družstvo. Předmistrovskou tečkou byl zápas s RH Brno, která v Mladé Boleslavi vyhrála sice 8:2, diváci se ale přišli podívat hlavně na tehdejší hvězdy československého hokeje, jakými byli Nadrchal, Potsch, Danda nebo Pantůček.

Mezinárodní utkání

Mladá Boleslav i nadále hostila mezinárodní utkání či zápasy tak říkajíc nadstandardního formátu. V létě 1960 tak zdejší publikum mohlo sledovat zápas Boleslavi proti národnímu mužstvu ČSSR. To tehdy zvítězilo 4:0, i tak ale byli zdejší hokejisté dobrým soupeřem. Na závěr sezony 1960/1961 hostil boleslavský led pro změnu střet mezi Juniory ČSSR a Moskvou (3:1). Za ruský tým tehdy válel dokonce slavný Viktor Tichonov! Po skončení ročníku 1961/1962 přijel do Mladé Boleslavi tým Paříže. Celek ACBB Paris, mimochodem vítěze Spenglerova poháru, porazila Boleslav 6:5. Josef Čech tehdy vstřelil hattrick a mezinárodní křest v A tým absolvoval Milan Andlt. Utkání sledovalo 7000 nadšených fanoušků!

Mistrovská utkání ve dvanáctičlenné skupině 2. ligy začala pro Mladou Boleslav dobře – výhrami nad Spartakem Královopolská Brno 5:3, Litoměřicemi 5:1 a Libercem 3:1 (v té době noviny psaly: Nováček zatápí favoritům!), což vyneslo boleslavský Spartak na první místo. Tažení Boleslavi ovšem přibrzdil Kolín, odkud si tým přivezl debakl 1:6. Nepomohla tehdy ani početná návštěva boleslavských fandů na kolínském ledě. Pak přišlo období „střídavě oblačno“ a v polovině ročníku byla Boleslav šestá.

V druhé části byla zajímavá odveta na boleslavském ledě s Tatrou Kolín, kdy Spartak vyhrál po velkém boji 3:2! Toto utkání je ovšem pamětné ještě z jednoho hlediska – přišla na něj totiž rekordní návštěva 7000 diváků a stadion tak byl nejen vyprodán, ale doslova přeplněn příznivci jak boleslavského, tak kolínského hokeje.

V tomto ročníku hrála velmi dobře Jiskra Havlíčkův Brod, která vedla tabulku od 15. kola a měla tak přímý postup do 1. ligy na dosah ruky. I když ji ve finiši ještě předstihla Dukla Litoměřice, havlíčkobrodská Kotlina měla větší šanci na postup než vojáci. Hrála totiž doma s Mladou Boleslaví, které již o nic nešlo (zajištěné páté místo) a předpokládalo se domácí vítězství. Ovšem když se moc chce, zrovna to nejde. Ani nejlepší útok Brodu Holík, Chytráček, Vlk nehrál tak, jak by si přeplněný stadion (5000 lidí) přál. Navíc Spartaku výborně zachytal Kvaček. Jiskra Havlíčkův Brod nakonec prohrála pár minut před koncem, když Buřil při vlastním oslabení vstřelil jedinou branku zápasu. Noviny tehdy napsaly titulek: „Boleslav připravila Brod o 1. ligu“. Speciálně na toto utkání a jeho další následky vzpomíná v jednom z našich rozhovorů sám střelec Buřil. Do 1. ligy tedy tehdy nastoupili Litoměřičtí a Mladá Boleslav dosáhla na pátou příčku.

Oddíl zaznamenal další tři postupy mužstev. Historického úspěchu dosáhli starší dorostenci, kteří poprvé vybojovali dorosteneckou ligu. To byla generace Milana Andlta (dal 96 branek!), Ouzkého, Glöcknera, Míška, Luňáka, Šnýdra, J. Andlta, Vokáče, Pecha, Polívky a dalších. Také mladší dorostenci vyhráli svou skupinu a postoupili do krajského přeboru. Hokejové „béčko“ zahrálo také výborně a také postoupilo ve své kategorii do krajského přeboru.

Sezona 1961/1962 přinesla Mladé Boleslavi opět hodně hokejové radosti, ačkoliv na tu úplně největší nakonec nedošlo. Ale nepředbíhejme. Před začátkem ročníku byl angažován nový trenér – Jan Hanzl ze Sparty. Tehdy ještě nikdo netušil, že s jeho jménem bude spojováno sice pořád druholigové, ale zato velmi úspěšné pětileté období s nejčastějším umístěním na třetím místě!

Na boleslavském zimním stadionu se vedle dalších soupeřů objevily v přípravě opět i prvoligové celky – RH Brno a pražské Sparty. Překvapení se sice nekonala, hosté pokaždé vyhráli, ale mnohem důležitější bylo, že se povedl vstup do mistrovské soutěže 2. ligy skupiny A. Na premiéru s Kolínem přišlo 4600 diváků, kteří byli spokojeni s hrou i výsledkem 4:1 a navíc i předvedenou hrou mladých odchovanců Míška a Glöcknera. Tehdejší sestava Spartaku: Kvaček – Kryštof, Sládeček, Mareš, Míšek – Glöckner, Sochůrek, Pluhař – Exner, Trégl, Buřil – Čižinský, Kameník, Šulc.

Také další dva zápasy Boleslav vyhrála, první porážka přišla v Karlových Varech 1:2, ale po ní opět šňůra vítězství. V devátém kole se povedlo Jiskře Havlíčkův Brod vyhrát na Spartaku AZNP 2:0 a alespoň trochu tak odčinit nedávnou porážku v Kotlině. Spartak v každém případě „přezimoval“ na třetím místě.

Na puku výborný bruslař Luděk Exner (1961/1962), který se po skončení hráčské kariéry zapsal do historie čs. hokeje jako mezinárodní rozhodčí.

Po 20. kole Čs. sport hlásal titulek: „Největší naděje má Spartak Mladá Boleslav“. Tabulku totiž vedl Motorlet, druhá byla Boleslav a třetí Kolín – všichni po 28 bodech. To se již podařila i odveta za porážku doma s Havlíčkovým Brodem a Mladá Boleslav vyhrála opět na ledě Jiskry, tentokrát 6:3 a noviny opět hlásily: „Buřil strůjcem porážky havlíčkobrodské Jiskry“. Dal totiž tři branky a v Brodě z něj už měli solidní komplex.

Pak museli boleslavští hokejisté jet dvakrát do Liberce. Poprvé se hrálo jen osm minut a zápas byl pro sněhovou vánici přerušen. V opakovaném utkání, ve kterém šlo domácím o sestup, Boleslav bohužel prohrála 1:5 a měla rázem na Kolín a Motorlet dvoubodovou ztrátu. Rozhodovalo se v posledním kole a jediná branka hovořila ve prospěch Kolína, který vyhrál 2. ligu s 32 body před Motorletem, který zvítězil právě na mladoboleslavském ledě 5:2. Na ZS v Mladé Boleslavi při tomto zápase volalo 5000 diváků „Ostrava, do toho!“ Ostravští totiž měli v rukou osud Kolína, Motorletu i Mladé Boleslavi. Kdyby získali proti Kolínu alespoň bod, vyšel by nový účastník 1. ligy z vítěze mladoboleslavského zápasu Spartak – Motorlet. Ovšem Kolín vyhrál 7:3.

Nakonec tedy skončila Boleslav třetí (28 bodů) za Kolínem a Motorletem (oba 32 bodů). Pěkná a napínavá sezona ovšem končila hořce – Kolín se totiž účasti v 1. lize vzdal, což mužstvu zazlívali nejen jejich vlastní fanoušci, ale i ti boleslavští. V 1. lize tak zůstal původně sestupující Litvínov.

A jak dopadla v této sezoně ostatní mužstva? B tým slavil další postup, tentokrát do divize. První dorost skončil svůj první ročník dorostenecké ligy na čtvrtém místě a druhý dorost byl v krajském přeboru druhý za Kolínem. Žákovské družstvo se stalo přeborníkem okresu.

×
Dnes v 18:00 | MUZ
HC Dynamo Pardubice
BK Mladá Boleslav