BK MLADÁ BOLESLAV

Extraliga juniorů zná rozlosování i nový systém soutěže

18. 7. 2015
Autor: Vojtěch Drbohlav
M l. B o l. – Již před nějakým časem byla DHL extraliga juniorů na sezonu 2015/2016 rozlosována a na našem webu se objevil rozpis zápasů, který sám o sobě napověděl, že systém nejvyšší tuzemské juniorské soutěže dozná opět po roce velmi radikálních změn. Až nyní jsou však známy podrobné informace, které vše vysvětlují.

Některé informace o nové podobě juniorské extraligy byly známy již dříve, a tak si je nyní pojďme jen zrekapitulovat. Tou nejzásadnější informací je, že z DHL extraligy juniorů nebude možné sestoupit a postoupit do ní mohou pouze ty prvoligové celky, jejichž A tým hraje seniorskou extraligu, nebo pokud daný mládežnický tým splňuje podmínky Akademie ČSLH. ELJ si nově zahraje 18 týmů, tedy o dva více než loni. Ač měla, tak nesestoupila jihlavská Dukla, kterou vyřadil sportovní cestou hradecký Mountfield. Ambiciózní mistr z Chomutova se velmi dlouho kasal svou účastí v ruské MHL, avšak nakonec se ještě velmi rád spokojil s českou extraligou. Posledním novicem jsou Karlovy Vary, které opustily MHL po finančních problémech letos v lednu. Další změnou je také to, že letos oproti loňsku soutěž nezačne v srpnu, ale 5. září. Bruslaři zahájí sezonu v rámci regionálního derby na liberecké půdě.

Naprostou novinkou je však to, že oproti loňskému ročníku letos bude soutěž rozdělená do tří skupin (divizí) podle geografické vzdálenosti jednotlivých celků. V rámci nich se potom sehraje čtyřkolově celkem dvacet zápasů. Zbylá utkání základní skupiny, která bude čítat dohromady 46 kol, se odehraje dvoukolově s týmy ze zbylých dvou skupin.

Letos také budou chybět mnohdy psychicky náročné nadstavbové skupiny o postup do play off, do kterého se bude postupovat téměř automaticky po skončení základní části. Z 18 celků jich do vyřazovacích bojů postoupí hned 16! Osmifinále a čtvrtfinále se bude hrát shodně na tři vítězné zápasy s tím, že vítězové čtvrtfinálových sérií si vybojují vstupenku na závěrečný turnaj a utkají se v jednokolovém systému každý s každým. Poté se vytvoří tabulka a první dva si to v přímé bitvě rozdají o mistrovský titul, který loni získal na ledě Mladé Boleslavi tým Chomutova.

Rozdělení účastníků DHL extraligy juniorů do skupin v sezoně 2015-16

Skupina A: Piráti Chomutov, HC Litvínov, Rytíři Kladno, HC Plzeň 1929, HC Energie Karlovy Vary, HC Slavia Praha.

Skupina B: HC Sparta Praha, BK Mladá Boleslav, TJ Bílí Tygři Liberec, HC Dynamo Pardubice, Mountfield HK, HC Motor České Budějovice.

Skupina C: PSG Zlín, HC Oceláři Třinec, HC Vítkovice Steel, HC Kometa Brno, HC Olomouc, HC Dukla Jihlava.

Rozpis základní části DHL extraligy juniorů naleznete zde