BK MLADÁ BOLESLAV

Která z šelem ovládne přátelský souboj? Bruslaře čeká Liberec

10. 8. 2015
Autor: Vojtěch Tůma
M l. B o l. – Po dvou neúspěších proti pardubickému Dynamu se hokejisté Mladé Boleslavi v sobotu poprvé v letošní přípravě mohli radovat z vítězství, když přehráli Wolfsburg poměrem 3:2. Po této zajímavé konfrontaci s německým soupeřem čeká Bruslaře dvojzápas s dalším z týmů hrajících tuzemskou nejvyšší hokejovou soutěž. V úterý 11. srpna budou jejich soupeřem Bílí Tygři Liberec. Úvodní buly je naplánováno na 17:00. O dva dny později se pak Severočeši v rámci odvety představí ve ŠKOENERGO Aréně.

Tygři ulovili bývalé hráče pražského Lva a vydatně zásobovali právě Bruslaře

Severočeši loni opět nenaplnili svůj potenciál, v samotném finiši základní části nakonec prohráli dálkový souboj právě s Mladou Boleslav a do vyřazovací fáze soutěže se vůbec neprobojovali. Letos takovýto podobný scénář rozhodně nepřipadá v úvahu, což vedení Liberce naznačilo v letní přestávce, když podepsalo několik velice známých a zvučných jmen. Jak již bylo výše zmíněno, Tygři ve svém kádru přivítali tři hráče z řad finalisty KHL ze sezony 2013/14, tedy z týmu Lev Praha.

Po třech letech se do tuzemské nejvyšší soutěže vrací zkušený zadák Martin Ševc. Třiatřicetiletý obránce, který se může pyšnit třeba i účastí na mistrovství světa, pod Ještěd přišel ze švédské Skelleftea AIK. „Už před zahájením přípravného období jsem avizoval, že bych rád získal posilu do našich obranných řad. Martin Ševc patřil mezi naše favority. Doufám, že vedle Martina vyroste pro nároďák jeden z našich mladých obránců,“ věří Filip Pešán, hlavni trenér a sportovní manažer Liberce v jedné osobě, který zavedl v kabině několik nových pořádků, mezi ty nejzajímavější patří nošení obleků na zápasy.

Kromě Ševce na sever Čech přestoupili ještě tři útočníci. Z finské KalPy Kuopio přišel Michal Birner, ze švýcarského Zugu Michal Řepík a sestupující Slavii opustil Jan Stránský. Vedení klubu se navíc podařilo dohodnout na nové dvouleté smlouvě s talentovaným slovenský forvardem Martinem Bakošem. Nové přírůstky do útočných řad Tygrů by měly bez problému zalepit díru po Tomáš Filippim, který se nechal zvábit zahraniční nabídkou a odešel do Magnitogorsku. Jednou z hlavních opor týmu, ne-li úplně tou největší, je bezesporu velezkušený brankář Ján Lašák. „Chceme být v první šestce, kádr je na papíře velmi dobrý,“ říká šestatřicetiletý rodák ze Zvolenu, který si letní přípravu zpestřil komentováním letošního hokejového šampionátu konaného v Praze a Ostravě.

Společně s Filippim, nadějných talentem českého hokeje, Severočechy opustili ještě Petr Gřegořek, Koba Jass nebo Tomáš Bulík. V rámci zúžení kádru odešli na hostování čtyři hráči. Dva z nich, obránce Tomáš Voráček a vytáhlý útočník Tomáš Urban, zakotvili právě v Mladé Boleslavi, kde se setkají s Michalem Bártou, jemuž bylo hostování z Liberce ve městě automobilů ještě o jeden rok prodlouženo. V prvoligových Českých Budějovicích budou v nadcházející sezoně působit Petr Kolmann a mladý útočník Josef Mikyska.

Liberec si vyšlápl na ruský Novokuzněck a chce uspět v Lize mistrů

Bílí Tygři, kteří o prázdninách mj. omezili spolupráci s Benátkami nad Jizerou, zatím v přípravě odehráli dvě utkání. V prvním z nich přivítali velmi zajímavého soupeře – účastníka KHL, Metallurg Novokuzněck. Po šedesáti minutách to byli překvapivě domácí, kdo se mohl radovat z vítězství a nutno podotknout, že liberecké posily byly hodně vidět. Birner s Řepíkem se oba prosadili, první jmenovaný ještě navrch přidal asistenci a Martin Ševc vedl svůj nový tým do utkání s kapitánským céčkem na hrudi. Ve druhém přípravném utkání už to taková sláva nebyla, Tygři nestačili na Spartu, které podlehli 1:3.

Jako jeden z šestice českých týmů (kromě Liberce to jsou ještě Litvínov, Třinec, Sparta, Pardubice a Vítkovice) se svěřenci trenéra Pešána zúčastní letošní hokejové Ligy mistrů. Do druhého ročníku této evropské klubové soutěže zasáhne celkem osmačtyřicet celků, které byly rozlosovány do šestnácti skupin po třech. Bílí Tygři změří své síly se slovenskou Nitrou a švédskou Skellefteou AIK. Jako první se Liberec představí na domácím ledě právě proti vítězi nejvyšší švédské hokejové ligy ze sezon 2012/13 a 2013/14, utkání se uskuteční 23. srpna. „Liga mistrů má pro nás skoro stejný význam jako extraliga. Prvním cílem je postoupit ze skupiny a pak se prosadit i v play off. Všichni to bereme velmi vážně,“ říká lodivod libereckého týmu Filip Pešán.

Sestavy z minulého utkání

BK Mladá Boleslav: Rittich – Ovčačík, Trončinský, Robar, Kučný, Holub, Stříteský, Trška, Voráček – Urban, Výborný, Bárta – Látal, Hruška, Klimenta – Pacovský, Lenc, Pabiška – Jarůšek, Kubica, Ďurač

Bílí Tygři Liberec: Lašák – Plutnar, Ševc, Ulrych, Šimek, Derner, Výtisk, Kajínek – Řepík, Vampola, Birner – Hrníčko, Bulíř, Radivojevič – Valský, Jelínek, Krenželok – Stránský, Lakatoš, Vlach – Jonák

×
Dnes v 18:00 | MUZ
HC Dynamo Pardubice
BK Mladá Boleslav