BK MLADÁ BOLESLAV

O třetí výhru v řadě Bruslaři zabojují v Karlových Varech!

26. 9. 2015
Autor: Vojtěch Tůma
M l. B o l. - Bruslaři včera podali maximálně soustředěný výkon, za který byli odměněni třemi získanými body v utkání proti Liberci, černému koni této sezony. Extraliga ale pokračuje dál a už v neděli 27. září čeká svěřence kouče Výborného další soupeř - HC Energie Karlovy Vary. Západočeši nevstoupili do nového ročníku ideálně, po pěti zápasech mají jen tři body a krčí se na samém chvostu tabulky. „Musíme si na ně dávat pozor, jsou schopní porazit kohokoliv. Vždyť Spartu dali 6:2. Doma jsou silní, ale my se budeme snažit bodovat," říká Tomáš Urban. V karlovarské KD Areně bude úvodní buly vhozeno už v 15:30.

Energie v létě posílila a chce zaútočit na předkolo

„Jsme si vědomi toho, že v minulých dvou sezonách se vyhnutí baráži dalo brát jako částečný úspěch. Víme, že nyní bude úspěchem pouze a jedině předkolo,“ prohlásil před startem probíhajícího ročníku naší nejvyšší hokejové soutěže Karel Mlejnek, teprve osmatřicetiletý lodivod Energie. Nutno podotknout, že od mistrovské sezony 2008/09 se Karlovarští znovu do play-off už nepodívali a v drtivé většině případů museli srdnatě bojovat o udržení extraligové příslušnosti. Západočeši do tohoto ročníku vstupují opět s velice mladým týmem, jehož věkový průměr je pětadvacet let.

Vedení klubu přivedlo kvalitní posily, zatím nejvíce se daří Rostislavu Maroszovi, který přišel z Třince, ovšem minulou sezonu hostoval v Olomouci. Rodák ze Vsetína prozatím vévodí tabulce produktivity Tipsport Extraligy, o první příčku se děli s brněnským Vojtěchem Němcem. Druhou posilou z Hané je Tomáš Rachůnek, mladý útočník, který už má ale za sebou i působení ve Spartě nebo ve Lvu Praha. Třetím do party je slovenský útočník Marcel Haščák, jenž už nakoukl i do reprezentace a na západ Čech přišel z ruského Chabarovsku. V obraně Vary sází na zkušenost, což potvrzuje i podepsání ex-pardubického vetrána Václava Benáka a ztraceného syna Michala Gulašiho, který se po sezoně strávené ve švédské druhé nejvyšší soutěži vrací zpět do týmu Energetiků.

„V obranných řadách se vytvořila solidní konkurence a nastřádala se tam velká kvalita. V útoku je stejně jako v obraně oproti loňsku pohled jiný v tom, že všichni hráči jsou podepsaní. Co se týká skladby kádru, tak jsem určitě klidnější,“ říká Karel Mlejnek a věří, že jeho svěřenci mají na to, poprat se o účast ve vyřazovacích bojích. Dobrou zprávu obdrželo vedení klubu včera v odpoledních hodinách. Akciová společnost Sokolovská uhelná, která v červnu tohoto roku pozastavila finanční podporu Energetiků, se nakonec rozhodla přece jen klubu pomoci řešit problém s napjatým rozpočtem.

Vary do sezony nevstoupily šťastně, trápí je především defenziva

Prozatím to na vysněné předkolo play-off nevypadá, ale po pěti odehraných kolech není třeba kvůli nelichotivým výsledkům panikařit. Energie uzavírá extraligovou tabulku jen se třemi získanými body a důvod je jasný - špatná hra v obraně. Jednadvacet obdržených branek v pěti zápasech je opravdu moc a Západočeši jsou díky tomu nejhůře bránícím týmem extraligy. Přitom směrem dopředu to není vůbec špatné, třeba ofenzivní trio ve složení Radek Duda, Rostislav Marosz a Tomáš Rachůnek zatím posbíralo celkem osmnáct bodů, což je velice solidní počin, který první karlovarský útok řadí do pozice druhého nejproduktivnějšího v rámci celé ligy.

Hned na úvod čekalo Vary západočeské derby proti Plzni, které nakonec jasným způsobem ovládla Škoda a vyhrála 5:1. V druhém a třetím kole následovaly další prohry, 2:5 s Třincem a 2:4 s brněnskou Kometou. Zajímavá situace nastala v kole čtvrtém, kdy do KV Areny zavítala pražská Sparta, tým, na který nemají v lázeňském městě příliš dobré vzpomínky. Ve dvou minulých sezonách to byl vždycky celek z Holešovic, kdo Energii uštědřil nejvyšší porážku, nebojme se použít i slovo výprask. V minulém ročníku to v hlavním městě skončilo 9:1, před dvěma lety dokonce 11:0! Tentokrát se však karty obrátily, ze strany Pražanů možná došlo k lehkému podcenění soupeře, který toho maximálně využil a zvítězil 6:3. Prozatím poslední utkání sehráli Karlovarští včera na půdě Pardubic. Východočeši využili tři přesilové hry, vedli už 4:0, ale poté trošku polevili, čehož Energetici využili a snížili na rozdíl jediné branky, vyrovnávací trefu už ale přidat nedokázali a stále tak čekají na svou první letošní výhru na stadionu soupeře.

Sestavy z posledního kola

HC Energie Karlovy: Závorka (27. Habal) - Benák, Sičák, Gulaši, Harant, Bičánek, Deyl, J. Tomeček - Duda, Marosz, T. Rachůnek - Bartek, Kverka, Rohan - V. Tomeček, Vachovec, Gorčík - D. Hruška, Koblasa

BK Mladá Boleslav: Rittich – Stříteský, Voráček, Trončinský, Holub, Ovčačík, Kučný – Žejdl, Výborný, Bárta – Látal, Urban, Pacovský – Hyka, Hruška, Klimenta – Jarůšek, Lenc, Pabiška

Statistiky

KV Arena 27.9.2015 15:30

HC Energie Karlovy Vary 6. kolo BK Mladá Boleslav
14. místo, 3 body umístění 3. místo, 10 bodů
14:21 skóre 11:8
6:3 (Sparta) nejvyšší výhra 4:2 (Zlín)
1:5 (Plzeň) nejvyšší prohra 1:2 (Chomutov)
0 utkání bez vstřeleného gólu 0
0 utkání bez inkasovaných gólů 0
7,41 % využití přesilových her 6,90 %
2 góly v přesilových hrách 2
0 góly v oslabeních 0
Rostislav Marosz, 7 bodů nejproduktivnější hráč Tomáš Urban, Marek Trončinský, oba 4 body
Rostislav Marosz, Radek Duda, Marcel Haščák, všichni 3 branky nejlepší střelec Tomáš Urban, David Výborný, Dominik Pacovský, všichni 2 branky
Tomáš Rachůnek, 5 asistencí nejlepší nahrávač Marek Trončinský, 4 asistence
Tomáš Rachůnek, +4 nejlepší hráč v +/- Marek Trončinský, +4
David Hruška, -8 nejhorší hráč v +/- Václav Kočí, -2
Marcel Haščák, 16 minut nejtrestanější hráč David Výborný, 12 minut
Michal Vachovec, 22 bodů Radegast index Marek Trončinský, 40 bodů
Vladislav Habal 86,11 %
Tomáš Závorka 85,84 %
úspěšnost brankářů David Rittich 95,36 %
Vladislav Habal 3,19
Tomáš Závorka 4,68
průměr inkasovaných gólů na zápas David Rittich 1,38
×
Dnes v 18:00 | MUZ
HC Dynamo Pardubice
BK Mladá Boleslav