BK MLADÁ BOLESLAV

Postavení v tabulce nepřeceňujeme, krotí euforii manažer Látal

5. 10. 2015
Autor: Jitka Čechová, Vojtěch Balon
M l. B o l. – Po neúplných osmi odehraných kolech patří mladoboleslavským hokejistům parádní třetí příčka v tabulce, tým z města automobilů má navíc oproti svým sousedům v tabulce Plzni, Liberci, Hradci Králové či Spartě zápas k dobru. Sportovní manažer Jaromír Látal (na snímku) ale dobře ví, že aktuální postavení v globálu téměř nic neznamená. “Půjdeme s pokorou dál zápas od zápasu,” potvrdil Látal v exkluzivním rozhovoru.

Vstup do sezóny týmu vyšel nad očekávání, panuje na vedení spokojenost?

S úvodem tohoto ročníku jsme samozřejmě spokojeni, ale nesmíme usnout na vavřínech. To by byl velký problém, který už v minulosti potkal několik celků, které zprvu byly v tabulce vysoko. Jsme rádi že jsme tam, kde jsme, ale své postavení absolutně nepřeceňujeme – i proto, že v dalších kolech nás čekají těžcí soupeři. Je potřeba jít zápas od zápasu, půjdeme tak s pokorou dál.

Nemáte i vy strach, že Bruslaři se na čele dlouho neudrží?

Chceme, aby se nám každou čtvrtinu podařilo uhrát nějakých osmnáct bodů, ale samozřejmě budeme raději, když těch získaných bodů bude víc. Krize ale může postihnout každé mužstvo, toho jsme si dobře vědomi. Myslím si, že trochu doplácíme na extraligový rozpis, protože máme dobře natrénované mužstvo a kdyby se navíc hrálo i v úterky, tak by náš herní projev byl ještě lepší.

Nutno podotknout, že když se ve většině rozhovorů s hráči zmíní postavení v tabulce, tak nevědí, kolikátý vlastně klub v tabulce je…

Pro některé hráče to nebyla vůbec jednoduchá situace. Když jsme byli krátce na prvním místě, tak na nás média vytvořila celkem tlak, na nějž jsme dosud nebyli zvyklí. Ale i tak si myslím, že mužstvo má charakter a nehrozí, že by byl někdo v uvozovkách na hrušce.

David Rittich
Mladý brankář v nové sezóně podává skvělé výkony, což ocenil i sportovní manažer Jaromír Látal.

Navzdory zranění Martina Růžičky je brankoviště letos jednou ze silných stránek Bruslařů. David Rittich zatím válí, souhlasíte?

Určitě. David drží mužstvo v každém zápase, některé jeho zákroky jsou opravdu famózní a jeho úspěšnost se pohybuje okolo pětadevadesáti procent. Tým jeho výkony vnímá a máme z něj velkou radost – přes léto dospěl a zapracoval na sobě. Na druhou stranu ale musím vyzdvihnout i obrannou činnost hráčů v poli, poněvadž obětavost a blokování střel jsou také na vysoké úrovni.

V současnosti je brankářskou dvojkou na měsíc vypůjčený Milan Řehoř, jak to bude dál?

Martin Růžička bude v pořádku až po listopadové reprezentační přestávce, takže se snažíme situaci v brankovišti vyřešit ještě na další měsíc. Jednáme o prodloužení hostování Milana Řehoře do té doby, než se Martin uzdraví a pokud se to nepodaří, budeme to muset samozřejmě vyřešit jinou cestou. I na takovou variantu jsme připraveni.

Do sestavy se vrátil Pavel Musil, který v Litvínově hrál hodně dobře. Překvapil vás jeho výkon po tak dlouhém zranění?

Pavlova rekonvalescence byla trochu delší, než jsme předpokládali a sám z toho byl trochu nesvůj. Jeho výkon ale snesl nejpřesnější měřítka a Pavel se do sestavy určitě opět zapracuje. Řešili jsme to i s trenéry, budeme se snažit upevnit jeho pozici na centru.

Základní sestava se zápas od zápasu mění, na což se fanoušci hodně ptají…

V tomto ohledu je samozřejmě menší problém v tom, že ten kádr je širší, sezóna ale bude dlouhá a náročná. Určitou roli hraje i nařízení svazu, že musí hrát dva mladí hráči ročníku 1996. Stejně jako dalších osm až deset mužstev tento systém nevyužíváme a hrajeme většinou na šest dospělých obránců a dvanáct dospělých útočníků. Na hostování do Havířova jsme poslali Jakuba Kotalu, protože by u nás neměl dostatečné zápasové vytížení. Je pro něj lepší, aby hrál pravidelně WSM ligu, než aby v extralize odehrál dvě tři střídání – i vzhledem k jeho možné účasti na nadcházejícím MS dvacetiletých. Dvě místa tedy zůstávají volná a i to je jedním z důvodů poměrně velké rotace hráčů.

Děkujeme za rozhovor.