BK MLADÁ BOLESLAV

Bruslaře čeká další celek ze špice tabulky, přijíždí brněnská Kometa!

14. 10. 2015
Autor: Vojtěch Tůma
M l . B o l . - Hokejisté Mladé Boleslavi v neděli nestačili na plzeňskou Škodovku, která se po výhře 3:1 vyhoupla do čela extraligové tabulky. Na domácím ledě se ale svěřencům trenérů Františka Výborného a Mariana Jelínka až na jednu výjimku zatím daří na výbornou. Bruslaři budou tento pozitivní fakt chtít potvrdit v pátek 16. října, jejich soupeřem bude HC Kometa Brno. Souboje mezi těmito dvěma celky mají bohatou a poměrně jiskřivou historii, proto se dá očekávat bitva na ostří nože! Přijďte domácí tým podpořit a společnými silami ho dovést k dalšímu důležitému bodovému zisku!

Nový trenér Hadamczik má k dispozici velice široký kádr

Bývalý reprezentační trenér, který s národním týmem dosáhl na bronz z Olympijských her a další tři cenné kovy ze světových šampionátů, se do české nejvyšší soutěže vrací po téměř pětileté pauze, naposledy v sezoně 2009/10 skončil s Vítkovicemi těsně pod samotným vrcholem. „Kometa je kvalitní a perspektivní tým, za dva roky získala dvě medaile, což je samozřejmě hodně zavazující. Jednání ještě probíhala s jedním reprezentačním týmem z Evropy, ale co si budeme povídat, ke Kometě mám velký vztah,“ zdůvodnil své rozhodnutí třiašedesátiletý rodák z Kravař. Během letní pauzy se kádr Komety příliš neobměnil, do druhého největšího města České republiky zamířili pouze zkušení obránci Tomáš Kaberle a Richard Stehlík, naopak zadní val Brna přišel o svůj největší klenot v podobě Michala Kempného, jehož novým působištěm je KHL hrající Avangard Omsk.

Právě defenziva Komety, která byla zhruba před týdnem doplněna o Američana Dana Spanga, byla před startem nového ročníku hlavním bodem několika diskuzí. Důvodem byl její opravdu vysoký věkový průměr (téměř pětatřicet let), nejmladšímu z beků, Richardu Stehlíkovi, je jednatřicet! Až čas ukáže, zda se tato sázka na zkušenost trenéru Hadamczikovi vyplatila. Nejčerstvější posilou jihomoravského týmu je útočník Rastislav Špirko, jenž však své první utkání v novém dresu kvůli zdravotním problémům nedohrál. Velkou šíři brněnského kádru odnesl Antonín Honejsek, o jehož odchodu už se nějaký ten čas spekulovalo, ztracenou formu bude čtyřiadvacetiletý forvard hledat v Hradci Králové.

I bez zraněného Tona se Brno drží v horních patrech tabulky

Zdá se, že zranění Petra Tona, které si obávaný střelec přivodil velice smolně už v prvním přátelském utkání, se ukazuje být vážnější, než se původně zdálo. Kladenský rodák sice už v pátém kole naskočil do zápasu s Olomoucí, po první třetině však byl nucen ledovou plochu opustit a vypadá to, že Kometě bude chybět do konce roku. Na domácím ledě jsou svěřenci Aloise Hadamczika až na již zmíněný duel s Morou stoprocentní a není se vůbec čemu divit, když mají pokaždé v zádech téměř do posledního místečka zaplněnou DRFG Arenu, jejíž kapacita byla přes léto zvýšena zhruba o pět set míst.

Devatenáct získaných bodů zatím partě kolem kapitána Leoše Čermáka stačí na čtvrtou pozici v extraligové tabulce, momentálně se Brno veze na třízapasové vlně bez porážky. Naposledy do moravské metropole zavítal nováček z Chomutova, po čtyřiceti odehraných minutách bylo skóre nerozhodné, ovšem v závěrečné dvacetiminutovce se trefili Jan Hruška, nejproduktivnější hráč Komety v nové sezoně, Vojtěch Němec, jemuž v tabulce produktivity týmu patří druhá příčka a Tomáš Vondráček, jenž se společně s Hruškou dělí o post nejlepšího střelce Brněnských. Jasnou brankářskou jedničkou je už několikátou sezonu po sobě Marek Čiliak, jemuž se zatím, pokud se zaměříme na statistiky, nedaří úplně podle představ, avšak i tak je pro Brno nesmírně důležitý, což předvedl i ve střetnutí s loňským finalistou z Třince, v němž ze svého repertoáru vytáhl spektakulární zákrok, kterým slovenský gólman okouzlil třeba i prestižní zámořský magazín The Hockey News a dočkal se přirovnaní k držiteli Vezinovy trofeje pro nejlepšího brankáře sezony v kanadsko-americké NHL Henriku Lundqvistovi!


Sestavy z posledního kola

BK Mladá Boleslav: Rittich – Stříteský, Voráček, Trončinský, Holub, Trška, Ovčačík – Jarůšek, Výborný, Bárta – Hyka, Urban, Pacovský – Látal, Žejdl, Klimenta – Lenc, Musil, Pabiška

HC Kometa Brno: Čiliak – Kaberle, Spang, Hanzlík, Kováčik, Stehlík, Kuboš, Malec – Ostřížek, Hruška, Němec - Káňa, Špirko, Vondráček - Burian, Čermák, Dočekal - H. Zohorna, Koreis, R. Zohorna - Dvořák

Statistiky

ŠKOENERGO Aréna | 16.10.2015 17:30

BK Mladá Boleslav 11. kolo HC Kometa Brno
6. místo, 17 bodů umístění 4. místo, 19 bodů
23:17 skóre 32:29
5:2 (Karlovy Vary) nejvyšší výhra 5:2 (Liberec)
1:3 (Plzeň) nejvyšší prohra 1:5 (Vítkovice)
0 utkání bez vstřeleného gólu 0
0 utkání bez inkasovaných gólů 0
9,26 % využití přesilových her 21,28 %
5 góly v přesilových hrách 10
2 góly v oslabeních 1
Tomáš Urban
Radan Lenc, oba 7 bodů
nejproduktivnější hráč Jan Hruška, 11 bodů
Tomáš Urban
Dominik Pacovský, oba 4 branky
nejlepší střelec Jan Hruška
Tomáš Vondráček, oba 6 branek
Radan Lenc
Lukáš Žejdl, oba 5 asistencí
nejlepší nahrávač Vojtěch Němec, 6 asistencí
Lukáš Pabiška, +7 nejlepší hráč v +/- Jozef Kováčik
Jan Hanzlík, oba +10
Radim Hruška
Václav Kočí, oba -2
nejhorší hráč v +/- Tomáš Malec
Petr Kuboš, oba -3
Lukáš Žejdl, David Výborný, Tomáš Voráček, všichni 12 minut nejtrestanější hráč Tomáš Malec, 22 minut
Jan Holub
Marek Trončinský, oba 55 bodů
Radegast index Jan Hanzlík, 63 bodů
David Rittich 94,68 % úspěšnost brankářů Martin Falter 92 %
Marek Čiliak 88,68 %
David Rittich 1,64 průměr inkasovaných gólů na zápas Martin Falter 1,92
Marek Čiliak 3,00