BK MLADÁ BOLESLAV

Z Chomutova se body vozí jen zřídkakdy. Podaří se to Bruslařům?

12. 12. 2015
Autor: Vojtěch Tůma
M l . B o l . - Páteční zápas mladoboleslavským hokejistům rozhodně nevyšel podle představ. Pardubice přijely do města automobilů s defenzivní taktikou doplněnou o rychlé protiútoky, což jim nakonec k vítězství 4:2 stačilo, a Bruslaři tak poprvé v této sezoně na domácím kluzišti vyšli bodově naprázdno. Šanci na zlepšení nálady budou mít svěřenci trenérského dua Výborný – Jelínek už v neděli 13. prosince, kdy zajíždí na led Pirátů Chomutov! Na severu Čech je však nečeká nic lehkého, tým pod taktovkou bývalého reprezentačního lodivoda Růžičky totiž před vlastními fanoušky zatím prohrál jen dvakrát, naposledy se tak stalo 25. října, když tým kolem Romana Červenky v prodloužení podlehl Třinci. V SD ARÉNĚ je úvodní buly naplánováno na 17:30!

Červenka drží Piráty v boji o play-off

Boleslav VS Chomutov
Vzhledem k minulosti není ve vzájemných duelech o tvrdé souboje a šarvátky nouze!

Už při pohledu na individuální statistiky Chomutova musí být každému jasné, kdo z hráčů je hlavním strůjcem dosavadního poměrně úspěšného počínání Pirátů. Oním tahounem není nikdo jiný než Roman Červenka. Třicetiletý útočník má kromě klubové tabulky produktivity jasně navrch i co se vstřelených branek a vyprodukovaných asistencí týče. Bývalý hráč pražské Slavie, Avangardu Omsk nebo Calgary Flames ovšem takto nedominuje pouze v Chomutově, nýbrž i v rámci celé ligy – tabulku produktivity vede s šestibodovým náskokem na duo Kubalík – Bednář, mezi střelci je na čtvrté pozici, více asistencí má na kontě pouze velezkušený a již zmíněný Jaroslav Bednář. Takovéto výkony rozhodně nemohly zůstat bez odezvy, Červenka podle očekávání figuroval v nominaci na ruský Channel One Cup, kde měl patřit k hlavním postavám mužstva. Hvězda Severočechů se však díky blíže nespecifikovaným zdravotním potížím, se kterými však v extralize nastupuje, nakonec omluvila. Chomutov své zastoupení na v pořadí druhém dílu hokejového seriálu s názvem Euro Hockey Tour ale přeci jen mít bude, šanci od trenéra Vůjtka se bude snažit chytit za pačesy obránce Jan Rutta. Pětadvacetiletý odchovanec píseckého hokeje je stálicí defenzivních řad Severočechů, Vladimír Růžička však stále hledá ideální složení zadního valu, o čemž svědčí i příchod Tomáše Haranta, či úspěšné měsíční zkoušky Bretta Skinnera a dříve v KHL působícího Sergeje Pereťagina.

Další oporu mají Piráti mezi třemi tyčemi, kde letos čaruje velezkušený Miroslav Kopřiva, který naskočil do dvaceti utkání a zatím vévodí brankářským statistikám v rámci celé soutěže, jediný, kdo mu ještě jakžtakž sekunduje, je olomoucký fantom Branislav Konrád. I díky příspěvku svých gólmanů se Piráti prozatím drží na sedmé pozici extraligové tabulky, jejíž špice je ovšem letos nesmírně vyrovnaná, kupříkladu na druhou Olomouc ztrácí Růžičkovi svěřenci pouhopouhých pět bodů. Více než dvě třetiny ze získaných čtyřiačtyřiceti bodů posbírali Piráti před vlastními fanoušky, v SD ARÉNĚ se z vítězství radovali jedenáctkrát ve třinácti případech, naopak z kluzišť soupeřů si Piráti odvezli plný bodový zisk jen třikrát. Momentální forma Severočechů není vůbec špatná, z posledních deseti zápasů totiž vyhráli hned sedmkrát, ze dvou předchozích kol však vydolovali jediný bodík. V pátek se Chomutovští představili na ledě trápícího se Třince, kde sice prohrávali o dvě branky, v prostředním dějství ale vstřelili tři góly během devíti minut a otočili vývoj utkání ve svůj prospěch. K vítězství jim chybělo jen čtrnáct vteřin, Oceláři při hře bez brankáře ale zásluhou Plíhala srovnali a v samostatných nájezdech jim bonusový bod zařídil Vladimír Luka.

Vzájemné zápasy vždy lépe zvládl domácí celek

Nutno poznamenat, že oba duely byly sakramentsky vyrovnané, shodný výsledek 2:1 je toho jasným důkazem. Na severu Čech se příliš atraktivní a oku lahodící hokej nehrál, hlavními osobnostmi byli oba strážci svatyň, po čtyřiceti odehraných minutách diváci branku neviděli. Rozhodnutí tedy přinesla až perioda s pořadovým číslem tři, v níž nejprve Chomutov do vedení poslal ex-boleslavský David Květoň, čtyři minuty nato však Bruslaři zásluhou Lukáše Pabišky srovnali. Vypadalo to, že body si oba týmy rozdělí, v čase 58:00 se však přesně pod víko Rittichovy pokladnice trefil Jakub Sklenář a rozhodl o vítězství Pirátů. Odveta v městě automobilů se odehrála před kamerami České televize – v prvním dějství Boleslavští jasně dominovali, ujala se však pouze parádní bekhendová trefa Tomáše Hyky. Vedení domácích v jednatřicáté minutě navýšil Klimenta, Chomutov však zásluhou Romana Chlouby dokázal ihned odpovědět, vyrovnat se mu ovšem už nepodařilo. Jak dopadne letošní třetí měření sil? Budou mít opět navrch domácí?

Sestavy z posledního kola

Piráti Chomutov: Kopřiva – Skinner, Rutta, Jánošík, Harant, Pereťagin, Šidlík, Dlapa – Tomica, Červenka, Pospíšil – Vondrka, Růžička, Květoň – Sklenář, Račuk, Chlouba – Hřebejk, Dušek, Veselý

BK Mladá Boleslav: Rittich – Stříteský, Voráček, Trončinský, Holub, Ovčačík, Kučný – Jarůšek, Výborný, Pabiška – Látal, Urban, Pacovský – Hyka, Klepiš, Lenc – Musil, Hruška, Klimenta - Ďurač.

Statistiky

SD ARÉNA | 13.12.2015 17:30

Piráti Chomutov 28. kolo BK Mladá Boleslav
7. místo, 44 bodů umístění 3. místo, 48 bodů
64:65 skóre 79:67
4:0 (Vítkovice) nejvyšší výhra 4:0 (Brno)
0:4 (Sparta, Plzeň) nejvyšší prohra 1:5 (Pardubice)
4 utkání bez vstřeleného gólu 2
4 utkání bez inkasovaných gólů 2
10,83 % využití přesilových her 12,69 %
13 góly v přesilových hrách 17
1 góly v oslabeních 3
Roman Červenka, 31 bodů nejproduktivnější hráč Tomáš Urban, 19 bodů
Roman Červenka, 12 branek nejlepší střelec Richard Jarůšek, 11 branek
Roman Červenka, 19 asistencí nejlepší nahrávač Marek Trončinský, 11 asistencí
Roman Červenka, +14 nejlepší hráč v +/- Tomáš Voráček, +17
David Kaše, -6 nejhorší hráč v +/- Jan Holub, -5
Roman Červenka, 48 minut nejtrestanější hráč Martin Látal, 53 minut
Ondřej Dlapa, 77 bodů Radegast index Tomáš Voráček, 145 bodů
Miroslav Kopřiva 93,32 %
Jan Strmeň 90,16 %
Miroslav Hanuljak 88,68 %
úspěšnost brankářů David Rittich 92,07 %
Miroslav Kopřiva 1,79
Jan Strmeň 2,61
Miroslav Hanuljak 3,56
průměr inkasovaných gólů na zápas David Rittich 2,37