BK MLADÁ BOLESLAV

Na svatého Štěpána se Bruslaři představí ve Zlíně!

25. 12. 2015
Autor: Vojtěch Tůma
M l . B o l . - Tipsport extraliga, jako již tradičně, na vánoční svátky přílišné ohledy nebere. Úvodní utkání po reprezentační pauze vyplněné ruským Channel One Cupem zvládli Bruslaři parádně, na domácím ledě si totiž po sebevědomém a soustředěném výkonu poradili s nepříjemnou Olomoucí. Času na užití si cukroví, pohádek a všech ostatních věcí, které s Vánoci souvisí, ale příliš nemají, poněvadž už v sobotu 26. prosince je čeká další duel, jejich soupeřem bude v poslední době se lepšící PSG Zlín. Na Zimním stadionu Luďka Čajky bude úvodní buly vhozeno v 17:00!

Historie se opakuje, Zlín se ke konci roku znovu začíná probouzet

Vstup zlínských hokejistů do této sezony se rozhodně za povedený považovat nedal. Z úvodních šestnácti kol totiž PSG vyhrálo jen ve třech případech, před vlastními fanoušky uspělo dokonce jen jednou. Je vám tato situace povědomá? Nelze se tomu divit, stejným způsobem totiž svěřenci trenéra Vlacha jakožto úřadující mistr odstartovali i minulý ročník, kdy na první vítězství čekali až do osmého kola a po většinu podzimu v naší nejvyšší hokejové soutěži okupovali poslední příčku tabulky. Vše ale nakonec pro ševce dopadlo nadmíru dobře, čtvrtfinálová účast se ve městě známém díky obuvnické firmě Baťa musela brát všemi deseti. Letos to ovšem také není úplně ono, stejně jako v úvodu minulého ročníku se Zlínští pohybují nebezpečně blízko samotného chvostu, momentálně jim zisk dvaatřiceti bodů stačí na dvanácté místo, poslední Litvínov na ně ztráčí čtyři body. Nutno ovšem poznamenat, že hokejisté PSG se na přelomu listopadu a prosince jak výsledkově, tak především herně zvedli. Z posledních pěti mačů parta okolo kapitána Ondřeje Veselého vyhrála třikrát, na Zimním stadionu Luďka Čajky si poradila třeba i s Plzní a pražskou Spartou. Prozatím poslední duel berani absolvovali na ledě trápícího se Třince, na jehož lavičce si premiéru ve funkci hlavního trenéra odkrucoval Jiří Dopita. Střetnutí to bylo vyrovnané, o vítězi nakonec musela rozhodnout závěrečná třetina, kterou Oceláři ovládli poměrem 2:0, gólem a asistencí se blýskl boleslavským fanouškům dobře známý Lukáš Žejdl.

Kde hledat hlavní důvody prozatímních nezdarů? Kromě nevyrovnaných výkonů před domácím publikem se jedná především o bídnou ofenzivu. V osmadvaceti zápasech Zlínští vsítili jen pětapadesát branek, což v průměru nejsou ani dva góly na utkání a PSG tento počin řadí do pozice nejméně skórujícího týmu. Nejproduktivnějším hráčem je Petr Holík, který má však na svém kontě jen šestnáct kanadských bodů. Ostatní tahouni celku z východní Moravy zůstávají výrazně za očekáváním, zajímavou posilou je lotyšský útočník Roberts Bukarts, jenž se ve třinácti duelech prosadil šestkrát a společně s dalšími třemi spoluhráči se dělí o post nejlepšího střelce. Pokud bychom měli najít hlavního strůjce a klíčového muže zlínského kádru, určitě musíme vyzdvihnout Libora Kašíka. Třiadvacetiletý brankář ševců se v posledních několika týdnech dostal zpět do své bývalé formy a svými výkony se zapříčinil o většinu jejich výher.

Vzájemné zápasy lépe vyznívají pro hostující tým

První utkání se odehrálo na Zimním stadionu Luďka Čajky a bylo v pořadí tisícím v extralize pro domácího kapitána Ondřeje Veselého. Lépe nastoupila Boleslav, která po první třetině vedla zásluhou Výborného. V prostřední dvacetiminutovce vyrovnal Sýkora a v pětačtyřicáté minutě vývoj duelu obrátil právě jubilant Veselý. Už za šestasedmdesát vteřin ale svůj samostatný únik v branku přetavil Bárta a o chvíli později už Bruslaři vedli, trefil se Pacovský. PSG se mocně snažilo s nepříznivým vývojem ještě něco provést, jejich nadějím ale vystavil stopku Martin Látal, který v samotném závěru skóroval do prázdné branky. Vzájemný souboj s pořadovým číslem dvě zdaleka tak pohlednou podívanou nenabídl, celek z města automobilů se šedesát minut marně snažil vyzrát na těžko překonatelnou obranu PSG. Středočechům se to nakonec nepodařilo a Zlínu v samostatných nájezdech bonusový bod přisoudil Čachotský.

Sestavy z posledního kola

PSG Zlín: Štůrala - Kotvan, Marušák, Matějíček, Žižka, Řezníček, Urbanec - Bukarts, Holík, Říčka - Ondráček, Maruna, Kubiš - Šťastný, Roman Vlach, Veselý - Čachotský, Cibák, Sýkora

BK Mladá Boleslav: Rittich – Stříteský, Voráček, Trončinský, Holub, Ovčačík, Kučný, Robar – Hyka, Klepiš, Klimenta – Jarůšek, Urban, Pacovský – Ďurač, Musil, Lenc – Bárta, Hruška, Pabiška – Kubica

Statistiky

Zimní stadion Luďka Čajky | 26.12.2015 17:00

PSG Zlín 30. kolo BK Mladá Boleslav
12. místo, 32 bodů umístění 3. místo, 51 bodů
55:74 skóre 88:74
4:0 (Sparta) nejvyšší výhra 4:0 (Brno)
1:5 (Liberec) nejvyšší prohra 1:5 (Pardubice)
2 utkání bez vstřeleného gólu 2
2 utkání bez inkasovaných gólů 3
12,20 % využití přesilových her 13,01 %
15 góly v přesilových hrách 19
3 góly v oslabeních 4
Petr Holík, 16 bodů nejproduktivnější hráč Tomáš Urban, 21 bodů
Oldrich Kotvan, Jan Maruna
Robert Říčka, Roberts Bukarts, všichni 6 branek
nejlepší střelec Richard Jarůšek
Dominik Pacovský, oba 11 branek
Petr Holík, 13 asistencí nejlepší nahrávač Tomáš Urban, 12 asistencí
Pavel Kubiš, +9 nejlepší hráč v +/- Tomáš Voráček, +18
Ondřej Veselý, -8 nejhorší hráč v +/- Pavel Musil, Jan Holub
Martin Látal, všichni -4
Pavel Kubiš, 46 minut nejtrestanější hráč Martin Látal, 53 minut
Oldrich Kotvan, 100 bodů Radegast index Tomáš Voráček, 153 bodů
Libor Kašík 92,07 %
Tomáš Štůrala 90,59 %
úspěšnost brankářů David Rittich 91,84 %
Martin Růžička 80 %
Libor Kašík 2,08
Tomáš Štůrala 3,42
průměr inkasovaných gólů na zápas David Rittich 2,44
Martin Růžička 3,75
×
Dnes v 18:00 | MUZ
HC Dynamo Pardubice
BK Mladá Boleslav