BK MLADÁ BOLESLAV

Na Hradec Boleslavští umí. Potvrdí to i v neděli?

9. 1. 2016
Autor: Vojtěch Tůma
M l . B o l . - Druhé utkání v roce 2016 Bruslařům body nepřineslo, na půdě Vítkovic totiž Středočeši prohráli poměrem 1:4, jediným přesným střelcem se stal Lukáš Pabiška. „Herní projev byl velmi dobrý. Zní to zvláštně, když schytáte debakl 1:4, ale přesto si myslím, že jsme měli velmi dobrý pohyb. Vytvořili jsme si plno šancí, měli jsme taky tradičně tlak do brány, ale bohužel soupeř nás vyškolil v efektivitě,“ řekl po zápase Marián Jelínek. Poslední dobou mladoboleslavští hokejisté příliš bodů nesbírají, v neděli 10. ledna ale do města automobilů přijíždí Mountfield Hradec Králové, tedy soupeř, který si vede podobně. Vzhledem k tomu, že se toto střetnutí odehraje před kamerami České televize, bude úvodní buly vhozeno už v 17:20!

Po změně trenéra Hradec ožil, nyní ovšem výsledkově strádá

Boleslav VS Hradec Králové
V obou vzájemných zápas hrál Radan Lenc obrovskou roli. Stane se rozhodující personou i napotřetí?

Není úplně běžné, aby hokejový klub odvolával trenéra v tu dobu, kdy se nachází na sedmé pozici v tabulce a samotnou špici má na dosah, ovšem v Hradci tomu tak bylo. Peteru Draisaitlovi, německému kouči českého původu, zřejmě zlomila vaz druhá polovina listopadu, v níž Mountfield ze sedmi zápasů ani jednou nebodoval naplno a nakonec se dostal do situace, kdy si připsal čtyři porážky v řadě. První prosincový den, po domácí prohře s Chomutovem, jej na lavičce Východočechů nahradil ex-brněnský Vladimír Kýhos. „V letošní sezóně se nám naše účinkování, výkony a výsledky v extralize nelíbí a jsou za očekáváním. Domníváme se, že máme nejlepší mužstvo za poslední tři roky, tudíž očekáváme odpovídající výkony a výsledky. Jsme přesvědčeni o tom, že je potřeba udělat zásadní změnu, abychom požadovaných výsledků a výkonů dosáhli,“ odůvodnil tento krok generální manažer klubu Aleš Kmoníček. Nový impulz v podobě nového lodivoda byl na hře Královéhradeckých ihned znát, v následujících šesti mačích totiž Mountfield vyhrál hned pětkrát, jedinou prohru utržil v prodloužení při domácím střetnutí se suverénním Libercem.

Po vánoční přestávce je to ale zatím úplně jiná písnička, Hradec vyhrál jen jednou, navíc v pěti zápasech dohromady inkasoval hned jednadvacetkrát, což nám k celku, jenž je známý svou propracovanou defenzivní hrou, úplně nesedí. Nutno ale poznamenat, že Východočeši hráli ve většině případů se soupeři z horních pater tabulky a přesvědčili se o tom, že Liberci nebo pražské Spartě se momentálně body berou jen nesmírně těžce. V prozatím poslední mači do města pod Bílou věží přijela taktéž v dobré pohodě se prezentující Plzeň, která se zásluhou Kubalíka ujala vedení, po půlhodině hry ale vyrovnal Dej. Poté už se ale prosazovali jen hosté, trefili se Pulpán s Indrákem, a Škoda tak FORTUNA arénu dokázala vyloupit i podruhé v tomto ročníku. Když se podíváme na extraligovou tabulku, Hradec Králové, i přes ne úplně ideální formu, nalezneme na čtvrté pozici, jejich ztráta na druhou Spartu činí pět bodů. Jasným lídrem týmu je v létě příchozí Jaroslav Bednář, jenž se v tabulce produktivity naší nejvyšší soutěže nachází na třetím místě, více asistencí má pouze dominantní Roman Červenka. Obecně můžeme říci, že Mountfield zkrátka a jednoduše táhnou předsezónní akvizice, nejlepším střelcem je Adam Courchaine, dobře si vede i Brian Ihnačák a mezi zadáky hodně vyčnívá velezkušený Karel Pilař.

Vzájemné zápasy? Klíčovým faktorem zatím Radan Lenc

V minulém ročníku se Bruslařům na celek z východočeské metropole příliš nedařilo, zvítězit dokázali jen jednou ze čtyř případů, navíc museli zkousnout potupnou porážku 2:9! Letos je to ale přesně obráceně, oba vzájemné duely totiž vyzněly lépe pro Středočechy. V prvním mači svěřenci Františka Výborného svého oponenta jasně přehrávali, Mountfield dlouho nad vodou držel fantastický Adam Svoboda. Po čtyřiceti odehraných minutách vedla Mladá Boleslav 1:0, třetí dějství ale vyhrála poměrem 3:1, lví podíl na tom měl právě Lenc, který vsítil vítěznou, i když poměrně šťastnou, branku a navíc přidal ještě jednu asistenci. Odvetu ve FORTUNA aréně si všichni fanoušci celku z města automobilů musí velmi dobře pamatovat. Utkání to bylo vyrovnané, po chybě brankáře Kacetla dostal hosty do vedení Lenc, v osmatřicáté minutě ale srovnal Kanaďan Courchaine. Rozuzlení a majitele bonusového bodu nakonec musely určit až samostatné nájezdy, v nichž Bruslaři protrhli téměř dvacet měsíců trvající prokletí. Autor vítězného trestného střílení? Hádat můžete jen jednou – ano, znovu to byl Radan Lenc!

Statistiky

ŠKOENERGO Aréna | 10.1.2016 17:20

BK Mladá Boleslav 35. kolo Mountfield Hradec Králové
5. místo, 55 bodů umístění 4. místo, 58 bodů
98:91 skóre 97:92
4:0 (Brno) nejvyšší výhra 5:1 (Litvínov)
1:5 (Pardubice) nejvyšší prohra 2:6 (Plzeň)
2 utkání bez vstřeleného gólu 0
4 utkání bez inkasovaných gólů 2
13,79 % využití přesilových her 17,61 %
24 góly v přesilových hrách 25
4 góly v oslabeních 4
Tomáš Urban, 23 bodů nejproduktivnější hráč Jaroslav Bednář, 29 bodů
Dominik Pacovský
Richard Jarůšek, oba 12 branek
nejlepší střelec Adam Courchaine, 13 branek
Marek Trončinský, 14 asistencí nejlepší nahrávač Jaroslav Bednář, 24 asistencí
Tomáš Voráček, +16 nejlepší hráč v +/- Rudolf Červený
Brian Ihnačák, oba +6
Martin Látal, -6 nejhorší hráč v +/- Bedřich Köhler, -7
Martin Látal, 53 minut nejtrestanější hráč Karel Pilař, 54 minut
Tomáš Voráček, 176 bodů Radegast index René Vydarený, 117 bodů
Martin Růžička 92,68 %
David Rittich 91,39 %
úspěšnost brankářů Ondřej Kacetl, 91,64 %
Adam Svoboda, 89,40 %
Martin Růžička 2,03
David Rittich 2,60
průměr inkasovaných gólů na zápas Ondřej Kacetl 2,22
Adam Svoboda 2,92