BK MLADÁ BOLESLAV

Veledůležitá bitva na ostří nože! Bruslaři přivítají Kometu

16. 1. 2016
Autor: Vojtěch Tůma
M l . B o l . - Série bez výhry na venkovním kluzišti budiž protržena! Bruslaři po více než měsíční pauze přivezli plný bodový zisk ze stadionu soupeře, díky fantastickému vstupu do závěrečné dvacetiminutovky se jim to povedlo na půdě třetí Plzně. Času na odpočinek ovšem tradičně příliš není, Středočeši musí zmobilizovat své síly a soustředit se na další významem velký zápas, který je čeká v neděli 17. ledna. Do města automobilů přijíždí HC Kometa Brno, s níž se dá každý souboj považovat za vyhrocenou bitvu o každý centimetr ledu. Doufejme, že jinak tomu nebude ani v tomto případě. Začátek utkání je kvůli přítomnosti kamer České televize posunut na 18:20, rozhodně ale neváhejte a přijďte své oblíbence podpořit přímo do ochozů ŠKOENERGO Arény!

Kometa se zvedá a bojuje o první šestku

Brněnským se první polovina sezony rozhodně nevydařila podle představ, na to, aby se ambiciózní celek pohyboval někde okolo osmého, devátého místa rozhodně v moravské metropoli nebyli zvyklí. Některým celkům ale i krátká vánoční přestávka může náramně prospět a jedním z takových bylo právě Brno. Kromě úspěšného svatoštěpánského klání s Litvínovem sehráli svěřenci Aloise Hadamczika ještě šest duelů, v nichž hořkost porážky ochutnali pouze dvakrát. Asi by bylo hříchem nezmínit za Lužánkami konané Hokejové hry, v nichž Kometa postupně změřila své síly s Plzní a Spartou. Duel proti Západočechům patřil Janu Káňovi, který zvládl zkompletovat tzv. hattrick Gordieho Howa (gól, asistence, bitka) a výraznou měrou se podílel na jasném vítězství 5:2. To zápas se Spartou už pro celek z druhého největšího města České republiky výsledkově nedopadl příliš dobře, Brněnští po pětatřiceti odehraných minutách sice vedli o dvě branky, Pražané ale dokázali srovnat a v samotném závěru se k nim pomyslný jazýček na vahách přiklonil zásluhou tref Čajkovského a Klimka. Ani porážka s jedním z největších rivalů ale nezabránila elektrizující atmosféře, která na stadionu Za Lužánkami panovala – do hlediště totiž zavítalo neuvěřitelných 21 500 fanoušků (!), čímž byl stanoven nový návštěvnostní rekord naší nejvyšší hokejové soutěže.

Utkání, které si mimochodem zahrál i v Brně hostující mladoboleslavský bek Peter Trška, hodnotil kapitán Leoš Čermák takto: „Už před zápasem, když při hymně zpíval celý stadion jako jeden člověk, nám běhal mráz po zádech. Hrát venkovní zápas v takové krásné atmosféře a před zraky více než dvaceti tisícovek diváků, to si budu pamatovat celý život. Jen škoda, že jsme nevyhráli. Mrzí nás to hlavně kvůli fanouškům, kteří byli úžasní a postarali se o parádní zážitek." Právě proti svému bývalému zaměstnavateli, tedy Spartě, se po více než tříměsíční pauze z hokeje znovu mohl těšit veterán Petr Ton. Pod širým nebem to tam obávanému kanonýrovi ještě nepadlo, o dvě kola později se ale dvaačtyřicetiletý útočník už prosadil, díky jeho vítěznému zásahu a jedné asistenci si nakonec Růžičkův Chomutov z DRFG Areny odvezl porážku 1:3. Mužem, který síť soupeřů zatím rozvlňuje nejčastěji, je Jan Hruška, jenž se kromě tabulky střelců taktéž vyhřívá na špici klubové produktivity. Nejlepším nahrávačem je Vojtěch Němec, mezi zadáky si skvěle vede slovenský chasník Jozef Kováčik, kterého jednadvacet bodů řadí do pozice třetího nejproduktivnějšího obránce soutěže. Mezi třemi tyčemi dostává poslední dobou prostor pouze brněnská jednička Marek Čiliak, který se v brankářské statistice úspěšnosti zákroků nachází na solidní šesté pozici.

Ve vzájemných zápasech domácí tým ještě neinkasoval

První vzájemné měření sil těchto celků se uskutečnilo v polovině října v rámci jedenáctého kola ve ŠKOENERGO Areně. Příchozí diváci měli možnost sledovat pohledný kombinační hokej z obou stran, lepším celkem byli ale domácí, kteří po úvodní siréně odcházeli do kabin za velice příznivého stavu 2:0. Ve zbývajícím průběhu utkání se ještě trefili Pabiška s Bártou, kteří tak stanovili konečné skóre 4:0. Kometě rozhodně snaha upřít nešla, ovšem mladoboleslavský gólman Rittich, pro něhož to byla první vychytaná nula v Tipsport extralize, několikrát na své straně měl to potřebné štěstíčko. Odveta se nesla v režii Brňanů, ovšem nutno podotknout, že kdyby Bruslaři proměnili hned několik stoprocentních šancí, utkání se mohlo vyvíjet jinak. Jenže na kdyby se v žádném sportu nehraje, Kometa na rozdíl od svého soupeře mířila přesně a zaslouženě zvítězila 3:0.

Sestavy z posledního kola

BK Mladá Boleslav: M. Růžička (3. Rittich) – Stříteský, Voráček, Trončinský, Rýgl, Ovčačík, Kučný – Jarůšek, Výborný, Pabiška – Hyka, Klepiš, Lenc – Látal, Urban, Pacovský – Bárta, Musil, Klimenta

HC Kometa Brno: Čiliak – Kaberle, Kuboš, Malec, Kováčik, Štindl, Trška, Šnajnar – Ostřížek, J. Hruška, Ton – J. Káňa, V. Němec, Špirko – Mrázek, Dočekal, H. Zohorna – Burian, Koreis, Vondráček

Statistiky

ŠKOENERGO Aréna | 17.1.2016 18:20

BK Mladá Boleslav 37. kolo HC Kometa Brno
5. místo, 59 bodů umístění 7. místo, 55 bodů
103:95 skóre 91:83
4:0 (Brno) nejvyšší výhra 6:1 (Pardubice)
1:5 (Pardubice) nejvyšší prohra 1:5 (Vítkovice)
2 utkání bez vstřeleného gólu 2
4 utkání bez inkasovaných gólů 3
14,05 % využití přesilových her 20,29 %
26 góly v přesilových hrách 28
4 góly v oslabeních 3
Tomáš Urban, 24 bodů nejproduktivnější hráč Jan Hruška, 28 bodů
Dominik Pacovský
Richard Jarůšek, oba 12 branek
nejlepší střelec Jan Hruška, 16 branek
Marek Trončinský, 15 asistencí nejlepší nahrávač Vojtěch Němec
Jozef Kováčik, oba 17 asistencí
Tomáš Voráček, +17 nejlepší hráč v +/- Jozef Kováčik, +10
Martin Látal, -6 nejhorší hráč v +/- Tomáš Dujsík, Adam Raška
Jakub Koreis, Vojtěch Němec, všichni -4
Martin Látal, 55 minut nejtrestanější hráč Tomáš Malec, 52 minut
Tomáš Voráček, 185 bodů Radegast index Jan Hanzlík, 137 bodů
Martin Růžička 93,55 %
David Rittich 91,51 %
úspěšnost brankářů Karel Vejmelka 100 %
Marek Čiliak 91,70 %
Martin Falter 90,32 %
Martin Růžička 1,96
David Rittich 2,56
průměr inkasovaných gólů na zápas Karel Vejmelka 0
Martin Falter 2,35
Marek Čiliak 2,37
×
Dnes v 18:00 | MUZ
HC Dynamo Pardubice
BK Mladá Boleslav