BK MLADÁ BOLESLAV

Boj o elitní šestku pokračuje! Bruslaři přivítají Chomutov

29. 1. 2016
Autor: Vojtěch Tůma
M l . B o l . - Po dvou prohrách, které navíc byly doplněny o nulu v kolonce vstřelených branek, si Bruslaři v úterý spravili chuť na ledě pardubického Dynama a po výborně zvládnuté třetí třetině zvítězili poměrem 5:0! Stále se jim daří držet mezi šesti nejlepšími celky, ovšem do konce základní části zbývá odehrát ještě řada zápasů, během nichž se celá situace může ještě pořádně zašmodrchat. V pátek 29. ledna do města automobilů přijíždí Piráti Chomutov, sedmý celek tabulky, který na mladoboleslavské hokejisty ztrácí pouhopouhé čtyři body a navíc má ještě jedno utkání k dobru. Je tedy jasné, že půjde o opravdu velmi důležité utkání, proto neváhejte a přijďte svůj oblíbený tým podpořit! Vzhledem k přítomnosti kamer České televize bude úvodní buly vhozeno už v 17:20.

Dotáhne Červenka Piráty do vyřazovacích bojů?

Boleslav vs Chomutov

Na nováčka mezi tuzemskou hokejovou elitou si Chomutov zatím vede nad očekávání dobře a nyní, po více než třech odehraných čtvrtinách ze základní části, můžeme říci, že trenér Růžička dal dohromady mužstvo, které v Tipsport extralize rozhodně není pouze do počtu. Je tu ovšem jeden hráč, který nad ostatními viditelně vyčnívá. Roman Červenka má na dosavadním relativně úspěšném průběhu chomutovského návratu do české nejvyšší hokejové soutěže opravdu nesmazatelný podíl. Stačí se podívat na klubové statistiky, v nichž třicetiletý útočník figuruje na pozici nejproduktivnějšího hráče, nejlepšího střelce i nahrávače a rozhodně nesmíme opomenout fakt, že takto dominantně si vede i v konkurenci borců z ostatních týmů. Druhý v pořadí je Michal Vondrka, jenž posbíral o polovinu bodů méně než jeho dlouholetý parťák ze Slavie. Naskýtá se tedy jedna otázka: jak by na tom byli Piráti bez Romana Červenky? Určitě hůře, odečet téměř padesáti kanadských bodů, které bývalý útočník Omsku či Calgary nasbíral, by znát opravdu byl.

Severočechům v tabulce patří sedmá pozice, jejich ztráta na šesté místo zajišťující automatickou účast ve čtvrtfinále činí pouhopouhé tři bodíky. Pokud svěřence Vladimíra Růžičky nepotká výraznější výsledkový výpadek, je nanejvýš pravděpodobné, že si Piráti předkolo play-off zahrají, ztráta jedenáctých Vítkovic už je znatelná. Na uplynulý měsíc ovšem Chomutovští úplně v dobrém vzpomínat nebudou, z posledních deseti mačů totiž vyhráli jen třikrát, navíc museli skousnout dva těžké debakly poměrem 1:7, které jim uštědřili Liberec se Spartou. Úterní utkání proti Třinci ale Severočechům vyšlo, konkrétně pak jeho třetí dějství, po čtyřiceti minutách totiž Oceláři vedli 2:1, v závěrečné dvacetiminutovce se ale prosadili Tomica, Ölvecký a úspěšný obrat trefou do prázdné branky zpečetil Červenka. Od posledního vzájemného souboje dnešních dvou soupeřů provedlo chomutovské vedení několik zásahů do kádru, posilou do obrany se stal obrovitý slovenský obránce Juraj Valach, střídavé starty z Kladna má na sever Čech vyřízené útočník David Stach, jenž ve WSM Lize sbírá neuvěřitelných 1,8 bodu na zápas – v pětačtyřiceti kláních nastřádal třiadvacet přesných zásahů a osmapadesát asistencí! Ke změně taktéž došlo na pozici brankáře, do Pardubic se stěhoval Miroslav Kopřiva, opačným směrem pak putoval slovinský gólman Robert Kristan. Ten sice vychytal dvě domácí vítězství, ovšem úspěšnost zákroků jen lehce nad pětaosmdesáti procenty ukazuje, že jeho forma z loňské sezony stále nebyla nalezena.

Jistě jste ve středečních dopoledních hodinách zaznamenali zprávu, jež informovala o trestním stíhání kouče Vladimíra Růžičky, který byl obviněn ze zpronevěry a hrozí mu jeden až pět let vězení. Vedení chomutovských Pirátů se k celé situaci na klubovém webu vyjádřilo takto: „Máme s Vladimírem Růžičkou starším smluvní vztah na poskytování trenérských služeb a tato smlouva je ze strany trenéra plněna bez sebemenších problémů. Klub za hlavním trenérem stojí a v současné době nehodlá podnikat jakékoli sankční nebo jiné kroky. V tuto chvíli nebudeme kauzu jakýmkoliv způsobem více komentovat.“

Vítěz vzájemných zápasů byl vždy šťastnější pouze o gól

Nijak zvlášť atraktivní podívána, v níž oba celky praktikovaly spíše defenzivní a bojovný styl hry. Takto by se asi daly charakterizovat první dva vzájemné zápasy mezi těmito soupeři. Oba skončily nejtěsnějším možným rozdílem, úvodní měření sil hrané v SD ARÉNĚ v osmapadesáté minutě rozhodl domácí Sklenář, zhruba o měsíc a půl později Bruslaři po půlhodince hry zásluhou Hyky a Klimenty vedli 2:0, Chomutovu se už pak podařilo pouze snížit. Naposledy to ovšem byl úplně jiný šálek kávy! K vidění bylo třináct branek, vedení si oba týmy přehazovaly jako horký brambor a do zápasu zasáhli hned čtyři gólmani. Po dvou třetinách to lépe vypadalo pro Severočechy, kteří vedli 4:3, a když už se jim v průběhu poslední periody povedlo odskočit do dvoubrankového trháku, tak o jejich vítězství pochyboval už jen málokdo. Svěřenci trenérského dua Výborný – Jelínek ale dokázali znovu srovnat, nerozhodný stav 6:6 však také příliš dlouho nevydržel, o vítězný gól se nakonec ve dvaapadesáté minutě svým třetím přesným zásahem v utkání postaral Michal Vondrka.

Sestavy z posledního kola

BK Mladá Boleslav: Rittich – Voráček, Stříteský, Rýgl, Trončinský, Kučný, Ovčačík – Pacovský, Výborný, Klepiš – Lenc, Musil, Hyka – Klimenta, Urban, Bárta – Kubica, Hruška, Jarůšek.

Piráti Chomutov: Kristan – Skinner, Rutta, Jánošík, Valach, Pereťagin, Dlapa, Mrázek, Blaha – Tomica, Červenka, Kaše – Vondrka, Dušek, Květoň – Sklenář, V. Růžička, Ölvecký – Hřebejk, Kämpf, Chlouba.

Statistiky

ŠKOENERGO Aréna | 29.1.2016 17:20

BK Mladá Boleslav 41. kolo Piráti Chomutov
5. místo, 65 bodů umístění 7. místo, 61 bodů
112:105 skóre 97:110
5:0 (Pardubice) nejvyšší výhra 4:0 (Vítkovice)
0:7 (Třinec) nejvyšší prohra 1:7 (Sparta, Liberec)
4 utkání bez vstřeleného gólu 4
5 utkání bez inkasovaných gólů 4
14,22 % využití přesilových her 12,09 %
29 góly v přesilových hrách 22
4 góly v oslabeních 2
Tomáš Urban, 28 bodů nejproduktivnější hráč Roman Červenka, 48 bodů
Tomáš Urban, 14 branek nejlepší střelec Roman Červenka, 18 branek
Marek Trončinský, 17 asistencí nejlepší nahrávač Roman Červenka, 30 asistencí
Tomáš Voráček, +20 nejlepší hráč v +/- Roman Červenka, +17
Martin Látal
Martin Rýgl, oba -6
nejhorší hráč v +/- Ondřej Dlapa, -7
Martin Látal, 55 minut nejtrestanější hráč Roman Červenka, 76 minut
Tomáš Voráček, 212 bodů Radegast index Marek Tomica, 105 bodů
Martin Růžička 91,89 %
David Rittich 91,76 %
úspěšnost brankářů Jakub Čech 93 %
Jan Strmeň 89,64 %
Miroslav Hanuljak 88,68 %
Robert Kristan 85,07 %
David Rittich 2,48
Martin Růžička 2,75
průměr inkasovaných gólů na zápas Jakub Čech 2,44
Jan Strmeň 2,71
Miroslav Hanuljak 3,56
Robert Kristan 4,05
×
Dnes v 18:00 | MUZ
HC Dynamo Pardubice
BK Mladá Boleslav