BK MLADÁ BOLESLAV

Velká výzva! Vyloupí Bruslaři téměř nedobytnou libereckou tvrz?

6. 2. 2016
Autor: Vojtěch Tůma
M l . B o l . - Byl to boj, významem velký páteční duel proti Zlínu ale Bruslaři zvládli a opět si o něco více upevnili své postavení v elitní šestce Tipsort extraligy. Před desetidenní pauzou, jíž vyplní v Třinci a Ostravě hrané duely, v nichž český národní tým změří své síly s výběrem Ruska, zbývá odehrát už jedno jediné utkání. Mladoboleslavští hokejisté v jeho rámci zajíždějí na led soupeře toho nejvyššího kalibru, hostit je budou Bílí Tygři Liberec, jasný lídr naší nejvyšší hokejové soutěže. Poslední dva vzájemné duely ovládli Severočeši, ti však v minulém kole klopýtli na ledě Hradce Králové a prohráli vysoko 1:5. Povede se svěřencům trenérského dua Výborný – Jelínek jasného favorita překvapit? V Home Credit Areně bude úvodní buly vhozeno už v 16:00. Přijeďte Bruslaře do nedalekého města pod Ještědem podpořit!

Liberec si suverénně kráčí pro Masarykův pohár

Boleslav vs Liberec

Poslední sezony, v nichž bylo maximem Tygrů předkolo play-off, budiž zapomenuty. Letos to je v podání Severočechů úplně jiný šálek kávy, svěřenci trenéra Pešána v naší nejvyšší hokejové soutěži dominují a vyhřívají se na jejím samotném výsluní. Na druhou Spartu, která je asi jediným celkem, jenž by Liberec mohl připravit o trofej pro vítěze základní části, mají Tygři poměrně komfortní náskok sedmi bodů. Severočeši dominují i v jednotlivých aspektech hry, mají nejlepší obranu, sbírají nejvíce bodů jak na domácím, tak na venkovním kluzišti, jejich přesilovky jsou taktéž nejúdernější. Pouze v kolonce vstřelených branek se Liberečtí nacházejí „až“ na druhém místě, již zmínění Pražané vsítili o osmnáct gólů více. I když ještě zbývá odehrát devět kol, už nyní si s naprostou přesvědčivostí můžeme říci, že celek z Podještědí základní část zcela ovládl a dominoval v ní. Kde hledat příčiny zatím veleúspěšného libereckého tažení? Inu, těch je hned několik. Svatyni stráží nestárnoucí a stále fantasticky chytající slovenský čaroděj Ján Lašák, obrana je ideální směsicí kvalitního mládí a poctivě pracujících ostřílených borců. Jmenovat můžeme třeba Radima Šimka, jenž v nadcházející přestávce už potřetí okusí atmosféru reprezentační kabiny. Nesmíme opomenout ani kapitána Jana Výtiska, který i nadále úspěšně propaguje svůj osobitý a zarputilý styl, díky němuž se drží na čele bodování soutěže obětavosti zvané Radegast Index.

Jako ten asi nejdůležitější faktor musíme vybrat neuvěřitelnou vyrovnanost libereckých útočných formací. Hned devět ofenzivních plejerů na své konto nastřádalo více jak dvacet bodů, přičemž každý z nich se gólově prosadil alespoň desetkrát. Tím se žádný jiný tým v tuzemské nejvyšší soutěži ani zdaleka pyšnit nemůže. V úvodní patnáctce kanadského bodování extraligy mají Tygři hned pětinásobné zastoupení, nejlépe na tom s třiatřiceti body jsou Lukáš Krenželok a Petr Vampola. První jmenovaný svými výkony zaujal i reprezentačního kouče Vůjtka, a po téměř osmileté odmlce tak v dvojzápase proti Rusku oblékne dres národního týmu. Pozvánku dostali další tři liberečtí hráči, kromě již zmiňovaného zadáka Šimka se sborné postaví i Michalové Řepík a Birner. Vraťme se ale zpět na extraligová kolbiště, na konci minulého roku byli svěřenci Filipa Pešána k neporažení, od začátku toho nového sem tam nějaké to zaváhání přijde. Jedno takové se událo v pátek v královéhradecké FORTUNA Aréně, kde si tamní Mountfield na lídra soutěže hodně sebevědomě vyšlápl a po výborně zvládnuté prostřední dvacetiminutovce si nakonec dokráčel pro jasné vítězství 5:1. Po čtvrtém zásahu domácích se navíc zranil liberecký brankář Lašák, uvidíme, zda bude pro zítřejší duel k dispozici.

První vzájemný zápas zvládla lépe Boleslav, pak už dominovali Tygři

Úvodní mač mezi těmito dvěma celky nabídl velmi bojovný hokej, v němž se nakonec ze zisku tří bodů mohli radovat Bruslaři. Ti do poslední dvacetiminutovky vstupovali s jednogólovým vedením v zádech, ve třiačtyřicáté minutě jejich náskok zvýšil Jarůšek, Liberec se ale zásluhou Michala Bulíře téměř ihned dostal zpět do hry. Napjatou nervovou soustavu domácích fanoušků až v samotném závěru uklidnil Dominik Pacovský. Vzájemné střetnutí s pořadovým číslem dvě bylo pro diváky jistě o poznání atraktivnější, především pak druhá perioda, která nabídla hned šest branek. Až do stavu 3:3 si oba celky vedení přehazovaly jako horký brambor, druhou polovinu klání ale výrazně lépe zvládli Severočeši, kteří nakonec svěřence Františka Výborného přestříleli poměrem 6:3. V prozatím posledním duelu těchto dvou rivalů si Tygři výborně vedli zejména při přesilových hrách, z nichž vytěžili hned tři góly. Mladoboleslavským hokejistům rozhodně nešla upřít snaha, ovšem ukázalo se, že kvalita a herní pohoda v tu dobu byla na straně Libereckých, kteří zvítězili 5:3.

Sestavy z posledního kola

Bílí Tygři Liberec: Lašák (37. Schwarz) – Šimek, Ševc, Mojžíš, Derner, Vitásek, Výtisk, Plutnar – Řepík, Vampola, Birner – Bakoš, Bulíř, Radivojevič – Valský, Jelínek, Krenželok – Ordoš, Stránský, Vlach.

BK Mladá Boleslav: Rittich – Holub, Voráček, Trončinský, Rýgl, Ovčačík, Kučný – Jarůšek, Výborný, Pabiška – Klimenta, Urban, Pacovský – Hyka, Musil, Lenc – Látal, Hruška, Bárta.

Statistiky

Home Credit Arena | 7.2.2016 16:00

Bílí Tygři Liberec 44. kolo BK Mladá Boleslav
1. místo, 95 bodů umístění 5. místo, 71 bodů
143:90 skóre 120:109
7:1 (Chomutov, Karlovy Vary) nejvyšší výhra 5:0 (Pardubice)
1:5 (Hradec Králové) nejvyšší prohra 0:7 (Třinec)
1 utkání bez vstřeleného gólu 5
4 utkání bez inkasovaných gólů 5
23,30 % využití přesilových her 14,62 %
48 góly v přesilových hrách 31
4 góly v oslabeních 4
Lukáš Krenželok
Petr Vampola, oba 33 bodů
nejproduktivnější hráč Tomáš Urban, 30 bodů
Jakub Valský, 16 branek nejlepší střelec Tomáš Urban, 15 branek
Petr Vampola, 23 asistencí nejlepší nahrávač Marek Trončinský, 19 asistencí
Jan Výtisk, +20 nejlepší hráč v +/- Tomáš Voráček, +20
Vít Jonák, -1 nejhorší hráč v +/- Radim Hruška
Martin Látal, oba -6
Martin Ševc, 134 minut nejtrestanější hráč Jiří Kučný, 56 minut
Jan Výtisk, 260 bodů Radegast index Tomáš Voráček, 220 bodů
Ján Lašák 91,71 %
Marek Schwarz 90,79 %
úspěšnost brankářů David Rittich 92,02 %
Martin Růžička 91,89 %
Ján Lašák 1,94
Marek Schwarz 2,18
průměr inkasovaných gólů na zápas David Rittich 2,39
Martin Růžička 2,55