BK MLADÁ BOLESLAV

Hradec doma poslední dobou válí. Vyloupí Bruslaři jeho pevnost?

22. 2. 2016
Autor: Vojtěch Tůma
M l . B o l . - Základní část Tipsport extraligy pomaloučku spěje ke svému konci. Zbývá odehrát ještě pět kol a musíme si přiznat, že Bruslaře v nich čekají složití soupeři jako Sparta, či Plzeň. Další těžkou zkoušku budou svěřenci trenérského dua Výborný – Jelínek muset podstoupit už zítra, jejich soupeřem bude Mountfield Hradec Králové. Situace v tabulce Středočechům stále může vyhovovat, šestá příčka jim zajišťuje přímou účast ve čtvrtfinále, na tu si ale taktéž brousí zuby dotírající Chomutov se Zlínem, jejichž ztráta čítá pět, respektive šest bodů. Proto by bylo potřeba některého z papírově silnějších oponentů překvapit a nespoléhat na zaváhání přímých konkurentů. Povede se to Boleslavským v královéhradecké FORTUNA aréně? Úvodní buly bude vhozeno v 18:00!

Mountfiled se bude chtít porvat o třetí místo

Na začátek je třeba zmínit, že ještě před minulým kolem se svěřenci trenéra Kýhose na oné bronzové příčce nacházeli, v nedělním utkání s nepříliš oblíbeným soupeřem z Plzně si ale celou situaci poměrně zkomplikovali. V případě vítězství by západočeskému celku odskočili už na rozdíl pěti bodů a v polovině utkání to byl právě Hradec, kdo byl o jeden gól napřed. Poté se ale začaly dít věci, Škoda zbytek utkání naprosto ovládla, za záda brankáře Kacetla, který během druhé třetiny ze svého repertoáru vytáhl jeden opravdu spektakulární zákrok, dostala puk ještě pětkrát a nakonec zvítězila 6:2. Jak už jsem výše zmínil, tato porážka Mountfield odsunula na pozici s pořadovým číslem čtyři, pár kol před koncem však ještě zdaleka není nic jasné. Náskok Východočechů na pátou Olomouc činí jen čtyři body, co se týče oponentů v závěrečných kolech, byl ale los ke Královéhradeckým poměrně smírný, čekají je totiž pouze v tabulce hůře postavená mužstva.

Aktuální forma celku zpod Bílé věže nikterak oslnivá není, Kýhosovci v únoru odehráli šest mačů, jako vítězové odešli pouze v polovině případů. Hradeckým se v poslední době vůbec nedaří na venkovních kluzištích, ze stadionu soupeře si totiž tři body naposledy přivezli téměř před měsícem. Před vlastními fanoušky je to ale jiná písnička, z posledních deseti domácích střetnutí Mountfield prohrál pouze jednou a to na začátku ledna, kdy FORTUNA arénu vyloupila již zmíněná Plzeň. Momentálně se ale parta okolo nestárnoucího Jaroslava Bednáře, nejproduktivnějšího hráče a nejlepšího nahrávače klubu, veze na pětizápaosvé domácí sérii bez prohry, s prázdnou se z východočeské metropole vracel i lídr z Liberce, či pražská Sparta! Týmovým statistikám opanují před touto sezonou příchozí hráči, o pozici nejlepšího střelce se dělí Brian Ihnačák a Adam Courchaine, mezi zadáky vyčnívá zkušený veterán Karel Pilař. Na začátku února se v Hradci udála menší hráčská rošáda, po poměrně úspěšné štaci v KHL hrajícím Medvěščaku Záhřeb se zpět do Mountfieldu vrátil Tomáš Mertl. „Primárně jsme chtěli posílit defenzívu, ale když se nám naskytla možnost angažovat Tomáše, tak jsme do toho jednoznačně šli. My známe jeho, on zná Hradec, takže víme, co od sebe můžeme vzájemně očekávat,“ nechal se slyšet generální manažer Aleš Kmoníček. Naopak novou smlouvu odmítl podepsat obránce Bohumil Jank, jehož novou štací se stal Třinec.

Sestavy z posledního kola

Mountfield Hradec Králové: Kacetl – Pláněk, Plášil, K. Pilař, Čáp, Dietz, Vašíček, Hronek – Köhler, Bednář, Dej – Honejsek, Ihnačák, Červený – Kudrna, Mertl, Šimánek – Courchaine, Vantuch, Knotek.

BK Mladá Boleslav: Rittich – Stříteský, Voráček, Trončinský, Holub, Ovčačík, Rýgl – Jarůšek, Výborný, Pabiška – Klimenta, Urban, Pacovský – Hyka, Klepiš, Lenc – Ďurač, Volf, Bárta

Statistiky

FORTUNA aréna | 23.2.2016 18:00

Mountfield Hradec Králové 48. kolo BK Mladá Boleslav
4. místo, 80 bodů umístění 6. místo, 75 bodů
130:125 skóre 136:128
5:1 (Litvínov, Liberec) nejvyšší výhra 5:0 (Pardubice)
2:6 (Plzeň) nejvyšší prohra 0:7 (Třinec)
2 utkání bez vstřeleného gólu 5
2 utkání bez inkasovaných gólů 5
17,19 % využití přesilových her 15,88 %
33 góly v přesilových hrách 37
7 góly v oslabeních 5
Jaroslav Bednář, 39 bodů nejproduktivnější hráč Tomáš Urban, 33 bodů
Brian Ihnačák
Adam Courchaine, oba 16 branek
nejlepší střelec Tomáš Urban, 17 branek
Jaroslav Bednář, 29 asistencí nejlepší nahrávač Marek Trončinský, 25 asistencí
Rudolf Červený, +9 nejlepší hráč v +/- Tomáš Voráček, +21
Bedřich Köhler, -9 nejhorší hráč v +/- Radim Hruška
Martin Látal, oba -7
Karel Pilař, 62 minut nejtrestanější hráč Jiří Kučný, 56 minut
Martin Pláněk, 152 bodů Radegast index Tomáš Voráček, 236 bodů
Ondřej Kacetl 91,74 %
Adam Svoboda 89,15 %
úspěšnost brankářů David Rittich 91,65 %
Martin Růžička 91,89 %
Ondřej Kacetl 2,20
Adam Svoboda 3,02
průměr inkasovaných gólů na zápas David Rittich 2,56
Martin Růžička 2,55