BK MLADÁ BOLESLAV

Zajistí si Bruslaři proti utrápené Kometě účast ve čtvrtfinále?

27. 2. 2016
Autor: Vojtěch Tůma
M l . B o l . - Po první třetině sice vyhlídky nebyly příliš pozitivní, v momentě, kdy to bylo nejvíce potřeba, se ale Bruslaři semkli jako tým a Plzeň nakonec rozprášili poměrem 5:1! Vzhledem k výhrám pronásledujících Chomutova a Zlína ale boleslavští hokejisté i nadále musí bojovat jako lvi, tři kola před koncem mají na sedmou pozici zajišťující předkolo jen čtyřbodový náskok. Obtížný los Středočechům celou situaci nikterak neusnadňuje, už v neděli 28. února je čeká zarputilá HC Kometa Brno. Jistě, celek z druhého největšího města České republiky neprožívá zrovna šťastné období, před vlastními fanoušky se mu ale poslední dobou daří. Případná výhra by svěřencům trenérského dua Výborný – Jelínek zajistila účast mezi osmičkou nejlepších, oba dotírající celky, které čekají duely v Liberci, respektive v Hradci Králové, by však musely vyjít bodově naprázdno. Dozná po tomto kole nesmírně zamotaná situace okolo šestého místa jasnějších obrysů? To se nechme překvapit, v brněnské DRFG Areně se začíná už 15:30!

Play-off v ohrožení! Kometa se trápí a padá tabulkou

Před touto sezonou by to asi čekal jen málokdo, nyní se však naprosto reálně může stát, že se vyřazovací boje letošního ročníku Tipsport extraligy obejdou bez celku z druhého největšího města České republiky. Na začátek roku 2016 budou v Brně vzpomínat jen velmi neradi. Posuďte sami, od sedmnáctého ledna, kdy mimochodem Kometa padla poměrem 1:4 ve ŠKOENERGO Areně, odehráli Brněnští celkem čtrnáct zápasů. Jako vítězové vyšli pouze ve třech případech, z toho všechny výhry zaznamenaly před vlastními fanoušky, naopak na venkovních kluzištích se jakéhokoliv bodového zisku nedočkali už měsíc a půl! Nelichotivé období podpořené mizernými výsledky a výkony si samozřejmě vyžádalo své oběti, po vysoké domácí prohře s v tu dobu posledním Litvínovem rezignaci oznámil Alois Hadamczik. „Tým potřebuje zkusit něco jiného. Nevím, co bych udělal jiného, aby byly výsledky lepší,“ prohlásil bývalý lodivod české reprezentace. Na jeho post, poněkud překvapivě, nastoupil klubový majitel Libor Zábranský: „Po zralé úvaze a konzultaci celého vedení klubu, jsme dospěli k názoru, že nebudeme dělat překotné změny. Shodli jsme se, že můžu klukům pomoct. Jsem si vědom tlaku, který na mě bude.“ Pod jeho taktovkou se mužstvo Komety přeci jen o vlásek zlepšilo, v tabulce ale i tak celku z moravské metropole patří až desátá příčka, tedy ta poslední postupová. O vyhnutí se bojům o udržení si to parta okolo kapitána Čermáka rozdá s devátým Třincem, který má shodně pětašedesát bodů, a jedenáctými Vítkovicemi, jež jsou před třemi posledními koly o tři body pozadu.

Pro Bruslaře může být nepříjemný fakt, že z posledních tří mačů hraných v DRFG Areně Kometa vyhrála dvakrát a získala v nich sedm bodů, když porazila Hradec Králové a Třinec, naopak Plzni podlehla po samostatných nájezdech. V minulém kole Brno zavítalo na led chomutovských Pirátů, po dvou třetinách na tom oba celky byly stejně, hrálo se nerozhodně 1:1. Poslední dějství ale Červenka a spol. naprosto ovládli a nakonec si dokráčeli pro jasné vítězství poměrem 5:2, čímž jen prohloubili trápení Moravanů na venkovních stadionech. Co se týče individuálních statistik, má Kometa hned dvojí zastoupení v první dvacítce tabulky produktivity, shodně pětatřicet bodů posbíralo nebezpečné duo ve složení Jan Hruška a Vojtěch Němec. Dobrými výkony se taktéž prezentuje zkušený Jozef Kováčik, kterému mezi obránci patří solidní čtvrté místo.

Vzájemné zápasy zatím lépe vycházejí domácím

Poprvé se oba celky střetly v polovině října, utkání hrané ve městě automobilů mělo poměrně jasný průběh. Bruslaři za tříbodovým ziskem vykročili už v úvodním dějství, které zásluhou přesných zásahů Stříteského a Látala vyhráli 2:0. I ve zbývajícím průběhu zápasu domácí svého soupeře přehrávali, navíc se mohli spolehnout na výborně chytajícího Ritticha, který si po závěrečné siréně vychutnal své první čisté konto na extraligových kluzištích.

Odveta měla přesně opačný průběh. V samotném úvodu Boleslavští nedokázali proměnit hned několik obrovských šancí, což se jim po konci zápasu ukázalo býti osudným. Kometa totiž své příležitosti proměňovala a krátce po polovině utkání vedla už 3:0, dvakrát se trefil Dočekal a jeden gól přidal Jan Káňa. V brance Brněnských čaroval náhradník Martin Falter, který tak nadmíru úspěšně zaskočil za zraněnou jedničku Čiliaka.

I ve třetím vzájemném duelu se z výhry radovalo domácí mužstvo. Bruslaři, stejně jako v prvním případě, kdy doma přivítali Kometu, základní kámen svého úspěchu položili už v úvodní periodě. Trefili se Lenc s Urbanem, hned na začátku prostřední dvacetiminutovky pak velmi důležitou trefu přidal Tomáš Hyka, a o vítězi tak bylo v podstatě rozhodnuto. David Rittich si brousil zuby na další čisté konto, o něj jej ale vteřinu před koncem (!) připravila šikovná teč Vojtěcha Němce.

Sestavy z posledního kola

HC Kometa Brno: Čiliak – Kaberle, Kuboš, Hanzlík, Kováčik, Malec, Trška, Kozák – R. Zohorna, Čermák, Dočekal – Káňa, Němec, Špirko – Ostřížek, Hruška, Ton – Burian, H. Zohorna, Vondráček – Dvořák

BK Mladá Boleslav: Rittich – Stříteský, Voráček, Robar, Holub, Kučný, Rýgl – Jarůšek, Výborný, Pacovský – Klimenta, Klepiš, Lenc – Hyka, Musil, Pabiška – Ďurač, Hruška, Bárta

Statistiky

DRFG Arena | 28.2.2016 15:30

HC Kometa Brno 48. kolo BK Mladá Boleslav
10. místo, 65 bodů umístění 5. místo, 80 bodů
122:139 skóre 144:131
6:1 (Pardubice) nejvyšší výhra 5:0 (Pardubice)
3:9 (Sparta) nejvyšší prohra 0:7 (Třinec)
3 utkání bez vstřeleného gólu 5
4 utkání bez inkasovaných gólů 5
17,37 % využití přesilových her 15,48 %
33 góly v přesilových hrách 37
3 góly v oslabeních 5
Jan Hruška
Vojtěch Němec, oba 35 bodů
nejproduktivnější hráč Tomáš Urban, 33 bodů
Jan Hruška, 20 branek nejlepší střelec Tomáš Urban, 17 branek
Vojtěch Němec
Jozef Kováčik, oba 21 asistencí
nejlepší nahrávač Marek Trončinský, 25 asistencí
Leoš Čermák
Jozef Kováčik, oba +12
nejlepší hráč v +/- Tomáš Voráček, +24
Tomáš Dujsík, -10 nejhorší hráč v +/- Radim Hruška
Martin Látal, oba -7
Jozef Kováčik, 80 minut nejtrestanější hráč Jiří Kučný, 62 minut
Tomáš Kaberle, 177 bodů Radegast index Tomáš Voráček, 250 bodů
Karel Vejmelka 94,12 %
Marek Čiliak 90,73 %
Martin Falter 87,50 %
úspěšnost brankářů David Rittich 91,82 %
Martin Růžička 91,89 %
Karel Vejmelka 1,47
Marek Čiliak 2,76
Martin Falter 3,15
průměr inkasovaných gólů na zápas David Rittich 2,50
Martin Růžička 2,55
×
Dnes v 18:00 | MUZ
HC Dynamo Pardubice
BK Mladá Boleslav