BK MLADÁ BOLESLAV

Nejsou vidět, ale bez nich by to nešlo: režisér obrazovek Martin Wolf

12. 7. 2016
Autor: Vojtěch Drbohlav
M l. B o l. – Nás prázdninový seriál s názvem Nejsou vidět, ale bez nich by to nešlo zastihl režiséra obrazovek Martina Wolfa na dovolené. Přesto si však našel čas, aby nám po telefonu popsal, co obnáší práce v týmu, který se stará o obrazovky a přidal další zákulisní informace. Závěrem také dodává, že jeho tým plánuje obsah obrazovkového programu ještě více rozšiřovat. Fanoušci se tedy mají během léta na co těšit.

Martine, kdo vás před rokem, kdy se pořizovaly nové obrazovky, oslovil s nabídkou jít dělat do Bruslařského klubu?

Dozvěděl jsem se to přes Davida Bohatu (redaktor webu BK Mladá Boleslav a dramaturg u obrazovek – pozn. red.), který věděl o tom, že vedení shání nové lidi, kteří by zajišťovali provoz obrazovek. Spolu jsme působili už i v jiném klubu, konkrétně ve Spartě, kde jsme dělali v podstatě totéž.

Slyšel jsem, že jste naposledy působil ve Spartě. Jak byste tedy porovnal práci tam a tady v Boleslavi?

S holešovickou Tipsport arénou se ta boleslavská moc srovnávat nedá, protože je mnohem větší a i to vybavení je tam trochu jiné. Navíc je tam větší rozpočet a dělá se to ve více lidech. Ještě předtím jsem ale pracoval v Českých Budějovicích v Budvar aréně. Právě Budějovice by se s Boleslaví daly porovnat lépe, protože je to na podobné úrovni.

Vy jste tedy vedoucí celé té skupiny lidí, která se o obrazovky stará. Jaká je vaše pracovní náplň během obyčejného extraligového zápasu?

Před zápasem je třeba utřídit si režijní list a vše si připravit. Na přípravy se soutředí David Bohata, který dává dohromady ty materiály, které jsou potřeba. To pak připravím v režii tak, aby to během zápasu fungovalo. Spolu s námi se kolem obrazovek pohybují ještě dva kameramani a jeden člověk, který sleduje on-line přenosy, což obnáší především výsledky z ostatních stadionů a další statistiky.

Od svého kolegy Davida Bohaty vím, že přípravy bývají mnohdy velice náročné. Je to tím, že jako režisér máte vysoké nároky?

Neřekl bych vyloženě, že mám vysoké nároky. Spíš se opravdu snažíme, abychom zvládli na ty obrazovky dát maximum obsahu, aby se lidi dobře bavili. Je pravda, že někdy je toho možná na jednoho člověka až příliš práce.

Během sezóny se několikrát stalo, že jedna z obrazovek přestala svítit. Co se s nimi technicky stalo? A co se v tu chvíli, kdy obrazovka nefunguje, děje v režii?

Stalo se tam několik problémů, přičemž ne pokaždé to byly ty stejné. Jednou odešel nějaký převodník, takže šel přenos jen na jednu obrazovku. Druhý problém byl s LED svítidly obrazovky, která nefungovala. Během zápasu se s tím nedalo nic udělat. Museli jsme zavolat servisní firmu, která to přijela opravit.

Jak vnímáte zápasy vy osobně? Máte vůbec během náročného pracovního programu čas sledovat dění na ledě?

Na led se samozřejmě moc koukat nemůžu, což mě mrzí, ale ta práce to obnáší a já jsem s tím smířený. Musíme hlídat přerušení hry, kdy se pouští přichystaný program, který připravujeme právě během té doby, kdy hra není přerušena. Na druhou stranu ale hru sledujeme například kvůli trestům a dalším statistikám, které promítáme.

Jaký máte vy osobně vztah k hokeji? Pohyboval byste se u něj třeba podobně často i tehdy, kdybyste zde nepracoval?

Hokej mě hodně baví, od malička ho sleduju. Zajímal bych se o něj, i kdybych tam nepracoval.

Sledoval jste boleslavský hokej ještě předtím, než jste zde pracoval?

Boleslavi jsem dřív nefandil, protože nejsem místní a dojíždím. Znám tady ale hodně hráčů z ostatních klubů, ať už některé z Budějovic, nebo hlavně ze Sparty.

Diváci si nejspíš mohli všimnout, že za dobu, co jsou obrazovky na stadionu, se jejich obsah postupně rozšiřoval. Nyní je tam více reklam, ale i třeba přehled zápasů mládeže a pozvánky na mládežnické zápasy. Plánujete obsah ještě více rozšiřovat?

Ano. Naposledy jsme tam dodělávali třeba titulky. Celkově jsem od začátku na Davida Bohatu tlačil, abychom to co nejvíce vylepšovali. Rozhodně se máme pořád kam posouvat. Nebudu teď odtajňovat nic konkrétního, ale fanoušci se určitě můžou v nové sezóně těšit na pestřejší obsah.

Děkujeme za rozhovor.