BK MLADÁ BOLESLAV

Nejsou vidět, ale bez nich by to nešlo: pomocní rozhodčí

16. 7. 2016
Autor: Zdena Bobková (ilustrační foto)
M l. B o l. – Pátým pokračováním našeho prázdninového seriálu se vypravíme mezi činovníky do tzv. boxu trestoměřičů. Ten se nachází naproti střídačkám domácích a hostujících hráčů. Kdo všechno je na ní přítomen během extraligového utkání? To už se dozvíte, pokud se začtete do následujícího rozhovoru, ve kterém jsme vyzpovídali rozhodčího Michala Záhoru. O boxu trestoměřičů, ale nejen o něm, jsme si povídali také s panem Karlem Sládečkem, ale jelikož vyprávění s tímto dlouholetým hráčem BK Mladá Boleslav, mezinárodním a uznávaným čárovým rozhodčím a následně dlouholetým činovníkem vystačilo na samostatný rozhovor, přineseme Vám jej exkluzivně v nejbližších dnech.

Michale, na začátek nám prosím shrňte, kdo všechno se nachází v boxu trestoměřičů?

Vedoucí boxu, zapisovatel, hlasatel, časoměřič, a dva dohlížitelé trestů.

Co mají jednotliví lidé na starost?

Vedoucí boxu zastřešuje celý box a dohlíží na hladký průběh utkání, zároveň komunikuje s rozhodčími jak na ledě, tak s videorozhodčím. Zároveň může kohokoliv během zápasu vyměnit, případně zastoupit. Je ve spojení se svazem a prakticky zodpovídá i za funkci všech ostatních pozic.

Hlasatel je jasný, má dané přesné formulace hlášení.

Činnost zapisovatele se od té doby, co je elektronický zápis, o hodně zjednodušila, protože pokud na něco zapomene, systém ho nepustí dále. U nižších soutěží se ale ještě zápisy z utkání dělají ručně.

Časoměřič je dle mého názoru nejtěžší pozice, protože každou chybu vidí okamžitě celý stadion. A kolikrát v tom rachotu, který je na zimáku není nic slyšet. Zároveň mi připadá, že kluci u časomíry si jedou svůj zápas, jejich soustředění je neskutečné a musí být celou dobu ve střehu.

Dohlížitel trestů to má v podstatě nejjednodušší, protože v každé chvíli už ví předem, co se bude dít, a zároveň mu pomáhá celý box, protože všichni poznají, že se bude vylučovat.

Jak moc se počet lidí v boxu trestoměřičů liší při extraligovém zápase a například při utkání žáků? Jak jsou jednotlivé posty zastoupeny, případně která z těch funkcí se vypouští, atp.?

Počet lidí je rozdílný. Zatímco při extraligovém utkání plné obsazení, na žáky chodí pouze zapisovatel a časoměřič. Na mladší dorost jsou delegováni zapisovatel, časoměřič a dva dohlížitelé trestů a na starší dorost a juniory jsou nominováni ještě brankoví rozhodčí a hlasatel.

Do jaké míry mezi sebou během zápasu spolupracujete nebo komunikujete?

Spolupráce probíhá mezi všemi, hlavní slovo má ale vedoucí boxu, který je zodpovědný za hladký průběh utkání. Od letošní sezóny budou mít všichni činovníci školení, a to i kvůli změnám v pravidlech. Svaz chce zvyšovat kvalifikaci všem, kteří to dělají. Očekává se od toho zlepšení i řízení žákovských soutěží a turnajů. Dříve se na školení nejezdilo a někdy se stávalo, že docházelo k nepochopení nebo celá spolupráce v boxu vázla.

Jsou na extraligové zápasy stálí činovníci, nebo se to mění?

Nejvíce se mění dohlížitelé trestů, na ostatních pozicích se střídají maximálně dva činovníci. Časoměřič je v tuto chvíli pouze jeden, ale jak sem říkal, tihle kluci mají svůj svět a není jim co závidět, práce je to velmi náročná a zodpovědná.

(ještě v minulé sezóně se o časomíru staral pan Sládeček, který ale i ze zdravotních důvodů už tuto funkci nezastává, pozn. red.)

Jak moc dopředu před zápasem musíte být na místě? A co všechno je potřeba před zápasem udělat nebo zařídit, aby vše fungovalo?

Zapisovatel musí být 90 minut před začátkem zápasu na místě, stejně jako vedoucí boxu. Časoměřič musí zapnout odpočet času 60 minut před začátkem zápasu. Ostatní přicházejí minimálně 30 minut před zápasem, kromě jednoho kolegy, ale ten je spíše terčem vtípků a nepředělal ho ani p. Šichta, dlouholetý vedoucí rozhodčích v Mladé Boleslavi, na kterého s úctou vzpomínáme.

Jak dlouho už tuto práci děláte a jak vy sám jste se k této práci dostal? (případně které posty jste vystřídal…?)

K této práci, spíše koníčku, mě přivedl táta, který několik sezón působil jako rozhodčí na okresní úrovni. Letos budu začínat dvacátou sezónu. Posty jsem vystřídal už všechny, ale nejlépe se cítím jako vedoucí boxu či dohlížitel trestů.

Nemůžu opomenout fakt, že při zápasech máte hodně luxusní místo, jste prakticky hned u ledu, takže máte nejenom nejlepší přehled o dění na ledě, ale prakticky vše hned z první ruky. Co kuriózního se z vašeho místa dá zahlédnout nebo co vás pobavilo?

Kuriózního, těžko říct, občas vidíte detaily, které z hlediště nezahlídnete, jako jsou zákeřnosti, či provokace. My ale především sledujeme rozhodčí, protože by pro nás měli být jakýmsi vzorem.

Při televizních zápasech jsou občas detailní záběry na hráče, kteří jsou během hry velmi emotivní. Jsou hráči během zápasu hodně vulgární?

Pár hráčů je občas divočejších, někdy někomu něco ujede, hlavně v průběhu play-off. To je jasné a musíme s tím počítat, protože emoce jsou obrovské. Ale ty slovní ataky jsou většinou na kolegy na ledě a ne na nás v boxu. Někdy se stává, že i vyloučený sám přizná, že fauloval, samozřejmě většinou po vyprchání emocí.

Děkujeme za rozhovor.