BK MLADÁ BOLESLAV

Odvezou si Bruslaři z tripu body? V cestě bude stát švédské Växjö

17. 8. 2016
Autor: Vojtěch Balon
M l. B o l. - Historicky první zápas v Champions Hockey League mladoboleslavským hokejistům těsně nevyšel, svěřenci Františka Výborného a Mariana Jelínka podlehli běloruskému celku Junosť Minsk 3:4 smolným gólem těsně před koncem. Už o dva dny později ale působení Středočechů mezi evropskou elitou napíše své druhé pokračování, Bruslaři totiž ve čtvrtek 18. srpna od 20:00 nastoupí na ledě švédského celku Växjö Lakers!

Lakers jako takoví nemají velkou historii, hokej se ale v jihošvédském Växjö hraje už dlouhá desetiletí. Současný tamní klub byl založen až v roce 1997 po krachu jeho předchůdce a svou cestu začali až v páté nejvyšší švédské soutěži. Během pouhých šesti let si Lakers prokousali cestu do Allsvenskan (obdoby české WSM Ligy) a před jejich nováčkovskou sezónou 2002/2003 se tamnímu vedení podařil husarský kousek v podobě angažování hvězdného Shjona Podeina se zkušenostmi z bezmála sedmi stovek utkání v NHL a majitele prstenu pro vítěze Stanleyova poháru 2001 s Coloradem.

I s hvězdným Podeinem v sestavě se Växjöským dlouhou dobu nedařilo prokousat se do nejvyšší soutěže, zlom přišel až v roce 2011, kdy Lakers v deseti kolech prolínací baráže nasbírali 26 bodů, což je až dodnes nepřekonaný rekord této nepříjemné soutěže. Vzestup jihošvédského klubu pokračoval i v Elitserien a vyvrcholil loni, kdy se oranžovomodří stali mistry jedné z nejlepších soutěží v Evropě!

Växjö momentálně patří mezi nejlepší kluby ve Švédsku a v jeho kádru nalezneme spoustu zvučných jmen. V obraně tvrdí muziku finský reprezentant Teemu Laakso, o produktivitu mužstva se starají bývalý snajpr CSKA Moskva Geoff Platt, další reprezentanti Suomi Tuomas Kiiskinen a Olli Palola, zkušený Kanaďan Liam Reddox, účastník letošního světového šampionátu v dresu Tre Kronor Robert Rosén či velezkušený Ville Leino se zkušenostmi ze stovek utkání NHL - ten ale proti Bruslařům ještě nenastoupí, k dispozici bude svému novému zaměstnavateli až na podzim

Lakers hrají své domácí zápasy v moderní Vida Areně, která byla otevřena v roce 2011 a nahradila dosluhující växjöský zimní stadion. V této hale si v dresu Växjö zahráli hned čtyři čeští hokejisté. V inaugurační sezóně Vida Areny to byli Karel Pilař a Tomáš Netík, mezi lety 2012 a 2014 si k Lakers dvakrát odskočil veterán Jan Hlaváč. Největší stopu z českých hráčů ale ve Växjö zanechal současný Bruslař Petr Vampola, jenž se v ročníku 2012/2013 zařadil k oporám týmu a nasbíral 21 kanadských bodů.

Jak již bylo zmíněno, úvodní buly bude ve Vida Areně vhozeno ve 20 hodin. Utkání můžete sledovat živě na SPORT 1 či prostřednictvím tradičního přenosu na onlajny.com, tak si to rozhodně nenechte ujít!

×
Dnes v 18:00 | MUZ
HC Dynamo Pardubice
BK Mladá Boleslav