BK MLADÁ BOLESLAV

Vzhůru do Brna! Tým z města automobilů vyzve Kometu

12. 9. 2016
Autor: Vojtěch Tůma
M l . B o l . - Po dvou odehraných kolech mají mladoboleslavští hokejisté na svém kontě dva body, které si i přes nevydařený začátek zápasu přivezli z Hradce Králové. Vstup do utkání Bruslařům nevyšel ani proti Olomouci. Mora se po ojedinělých brejcích dostala do dvoubrankového vedení, které ve zbylém průběhu základní hrací doby dokázala uhájit, k čemuž ji pomohla výborně fungující defenziva a opět velmi dobře chytající Branislav Konrád. Premiérové domácí utkání v nové sezoně tedy svěřenci trenérského dua Výborný – Jelínek nezvládli, náladu si mohou spravit už v úterý 13. září, kdy se představí na ledě týmu HC Kometa Brno! Jihomoravský celek přes letní pauzu ohromně posílil a měl by patřit mezi hlavní aspiranty na zisk titulu, Boleslavské tak proti aktuálnímu lídrovi Tipsport extraligy nečeká nic snadného. V DRFG Areně bude úvodní buly vhozeno v 18:00.

Na papíře budí soupiska Komety obrovský respekt!

S průběhem loňského ročníku nemohli být Brněnští spokojeni. Po finálové a semifinálové účasti z posledních dvou let se od Komety očekávalo, že i tentokráte zasáhne do bojů o nejvyšší příčky, nakonec ale bylo vše jinak. Pod taktovkou zkušeného kouče Hadamczika se herně i výsledkově nedařilo, kormidlo tedy na začátku února převzal majitel klubu Libor Zábranský. Nakonec se celek z moravské metropole těsně vešel do postupové desítky, jedenácté Vítkovice zůstaly pozadu pouze o tři body. V předkole play-off Brno změřilo síly s Chomutovem, velice vyrovnaná série lépe vyšla Pirátům, kteří po výsledku 3:1 na zápasy postoupili mezi osmičku nejlepších. „Tým projde změnami a omlazením kádru, máme tu spoustu kvalitních mladých hráčů a nemůžeme si dovolit jim nedat prostor. Myslím, že nastal čas, aby jim byla nabídnuta šance. Neříkám, že dojde k totálnímu překopání kádru, ale změny nastat musí,“ měl krátce po trpkém vyřazení jasno již zmíněný Zábranský, jenž bude post hlavního trenéra zastávat i v této sezoně.

Obměna podoby mužstva opravdu přišla, Kometu opustila třeba trojice zkušených obránců ve složení Hanzlík, Kuboš, Kaberle. Po nepříliš povedeném angažmá v druhém největším městě České republiky se zpět do rodného Kladna vrátil zkušený Petr Ton, do plzeňské Škodovky zamířili Tomáš Svoboda s Jakubem Koreisem, Rastislav Špirko zakotvil v Třinci a David Ostřížek si znovu plácl s Olomoucí. Slibované omlazení kádru se ovšem nekonalo, Brňané sice přivedli hned osm nových tváří, v drtivé většině případů se však jednalo o hráče, kteří mají bohaté zkušenosti s elitními zahraničními soutěžemi, někteří z nich i okusili atmosféru v kabině české reprezentace. První přestupovou bombu Kometa odpálila už na konci března, když oznámila angažování Ondřeje Němce. „V Rusku jsem strávil šest sezon, ale táhlo mě to zpátky, musel jsem brát ohledy i na rodinu. Na svůj nový tým jsem měl určité požadavky, ať už jsou to vysoké ambice nebo fantastičtí fanoušci, a Brno je všechny splnilo,“ prohlásil mistr světa z roku 2010, s nímž defenzivu modro-bílých nově vyztužili ještě Michal Gulaši a Jan Štencel.

Největšího posílení však doznaly útočné řady. Z Karlových Varů přišel Slovák Marcel Haščák, v budoucnu by pak Kometa mohla sázet na Vlastimila Dostálka, který minulou sezonu v dresu druholigového Přerova posbíral solidních sedmatřicet kanadských bodů. To ale ani zdaleka nebylo vše, na jih Moravy se dále stěhovali ještě čtyři naposledy v KHL působící forvardi. Vše odstartoval Marek Kvapil, který za Kometu naposledy hrál v sezoně 2010/11, v tabulce produktivity tehdy skončil na osmé příčce. Obrovské zkušenosti pak Brněnským zcela jistě dodá Martin Erat, pětatřicetiletý křídelník, jenž má na svém kontě více jak 900 startů v NHL. I vzhledem k narození prvního potomka se zpět do rodného Brna rozhodl vrátit Tomáš Vincour, potřebný důraz a tah na branku si pak klubové vedení slibuje od Martina Zaťoviče, který Tipsport extraligu upřednostnil před atraktivními nabídkami z Ruska.

Výsledky v přípravě nebyly ideální, extraligu ale Brno začalo na výbornou

Úvodní tři přátelská utkání sice dokázala Kometa zvládnout, když si postupně poradila s Třebíčí, Přerovem a Slovanem Bratislava, poté ale přišla poměrně nelichotivá série šesti porážek v řadě, dvě z nich musela Zábranského družina skousnout i na italském Dolomitencupu, kde tým plný mladíků obsadil čtvrté místo. Konec přípravy se však opět nesl ve vítězném duchu, Brněnští po shodném výsledku 4:1 porazili jak Hradec Králové, tak Znojmo, které hattrickem skolil teprve sedmnáctiletý Martin Nečas! „Nebudeme dělat žádná velká prohlášení, do ligy vstupujeme s respektem a pokorou. Jsme si vědomi toho, že jsme kvalitně posílili, hlavně ale chceme dobře pracovat a hokejem bavit sebe i naše fanoušky,“ nechal se na předsezónní tiskové konferenci slyšet asistent trenéra Kamil Pokorný. Zatím se daří, po dvou kolech totiž Kometa zůstává stoprocentní, na úvod nového ročníku dokázala v moravském derby vyzrát na Zlín, v neděli pak zvládla vyrovnanou bitvu proti Mountfieldu.

Sestavy z posledního kola

HC Kometa Brno: Čiliak – Štencel, O. Němec, Gulaši, Kováčik, Malec, Trška, Zábranský, Vágner – Zohorna, V. Němec, Haščák – Erat, Nečas, Kvapil – Vincour, Hruška, Zaťovič – Vondráček, Čermák, Dočekal

BK Mladá Boleslav: Lukáš – Stříteský, T. Voráček, Trončinský, Štich, Hanzlík, Kurka – Hyka, Klepiš, Pospíšil – Pacovský, Urban, Pabiška – Látal, Vampola, Jonák – Orsava, Žejdl, Lenc – Ďurač

Statistiky

DRFG Arena | 13.9.2016 18:00

HC Kometa Brno 3. kolo BK Mladá Boleslav
1. místo, 6 bodů umístění 10. místo, 2 body
8:4 skóre 5:6
5:3 (Zlín) nejvyšší výhra 5:4 (Hradec Králové)
- nejvyšší prohra 0:2 (Olomouc)
0 utkání bez vstřeleného gólu 1
0 utkání bez inkasovaných gólů 0
25 % využití přesilových her 30 %
3 góly v přesilových hrách 3
1 góly v oslabeních 0
Vojtěch Němec
Marcel Haščák, oba 3 body
nejproduktivnější hráč Tomáš Urban, 3 body
Vojtěch Němec, Marcel Haščák
Marek Kvapil, všichni 2 branky
nejlepší střelec Tomáš Urban, 2 branky
Ondřej Němec, Martin Erat
Jan Štencel, všichni 2 asistence
nejlepší nahrávač Dominik Pacovský
Matěj Stříteský, oba 2 asistence
Vojtěch Němec
Michal Gulaši, oba +3
nejlepší hráč v +/- Tomáš Voráček, +2
Marek Kvapil, Peter Trška
Martin Nečas, Hynek Zohorna, všichni -1
nejhorší hráč v +/- Marek Trončinský, -3
Jozef Kováčik, 6 minut nejtrestanější hráč Marek Trončinský, 29 minut
Michal Gulaši, 19 bodů Radegast index David Štich, 16 bodů
Marek Čiliak 91,30 % úspěšnost brankářů Jan Lukáš 89,29 %
Marek Čiliak 2,00 průměr inkasovaných gólů na zápas Jan Lukáš 2,98