BK MLADÁ BOLESLAV

Extraliga pokračuje! Boleslavští jedou na led posílených Vítkovic

22. 9. 2016
Autor: Vojtěch Tůma, Vojtěch Balon
M l. B o l. - Už své šesté pokračování v pátek 23. září napíše nový ročník Tipsport extraligy. Mladoboleslavské hokejisty čeká daleká cesta až na samotný východ naší republiky: do Ostravy. Tam svěřenci Františka Výborného a Mariana Jelínka změří od 17 hodin síly s tamním HC VÍTKOVICE RIDERA, který má po pěti kolech na kontě o jediný bod více než tým z města automobilů. Přeskočí Bruslaři svého pátečního soka v tabulce?

Vítkovický hokej se po další ne úplně zdařilé sezoně dočkal několika výrazných změn ve vedení klubu. Po dlouhých letech ve funkci generálního manažera skončil Petr Husička, štafetu po něm převzal Jakub Petr, který se zároveň stal i novým lodivodem, na tomto postu pro změnu nahradil Ladislava Svozila. „Vítkovice jsou má srdeční záležitost. Je snem každého trenéra, že dostane důvěru a pravomoci poskládat mančaft podle sebe a dělat hokej podle své filozofie,“ prohlásil krátce po svém jmenování trenér několika mládežnických reprezentací, který už za dobu svého působení v roli hlavního kouče stihl udělat několik úprav, ať už se jedná o prezentaci klubu navenek, zavedení moderních statistik nebo několika netradičních částí letní přípravy. Samozřejmě přišly i hráčské změny, průvan zažila především defenziva Ostravanů, kterou opustilo hned pět hráčů, mezi nimi i nyní v Mladé Boleslavi působící David Štich a Tomáš Pastor. Po neuvěřitelných patnácti letech se s Vítkovicemi rozloučil i Jiří Burger, jenž se rozhodl pro návrat do mateřského Kladna.

Boleslav vs Vítkovice

Dvě velké posily, které by v mladém a bojovném kádru modro-bílých měli patřit mezi tahouny, se podařilo ulovit hned na začátku dubna. Po roční pauze strávené v ruském Jekatěrinburgu se zpět vrátil šikovný centr Ondřej Roman, zadní řady pak vyztužil Slovák Ivan Baranka. „Jsme rádi, že oba tak kvalitní hráči slyšeli na naši novo filozofii a směr, kterým se chceme ubírat. Od obou si slibujeme velké posílení, měli by být základními kameny našeho mužstva,“ nechal se slyšet Jakub Petr. Další novou tváří se stal David Květoň, do obrany se Vítkovicím povedlo přilákat ještě tři další hráče, ze Zlína přišel Patrik Urbanec, zpět po dvou letech strávených v zámořských juniorských soutěžích se vrátil Daniel Krenželok, velkou posilou se pak stal řízný Jan Výtisk, který by kromě bojovné a důrazné hry měl převzít i hlavní slovo v kabině.

Svěřencům Jakuba Petra se v probíhajícím ročníku zatím nevede vůbec zle. Leccos o síle vítkovického kádru naznačila už základní skupina Ligy mistrů, v jejímž rámci Ostravané sehráli dva vyrovnané zápasy s Kärpätem Oulu a jednou se jim podařilo porazit německý Krefeld, Vítkovičtí si tak zajistili postup do šestnáctifinále. I úvod nového ročníku zastihl Moravany v solidní formě, Výtisk a spol. sice po úvodní výhře nad Spartou prohráli s Chomutovem a ve Zlíně, pak ovšem udolali silný Mountfield HK a minulou neděli se stali prvním týmem, který v probíhající sezóně vyloupil horký brněnský led. Zápas mezi Kometou a Vítkovicemi branky nenabídl, hosté o bonusovém bodu navíc rozhodli až v samostatných nájezdech.

Sestavy z posledního kola:

BK Mladá Boleslav: Lukáš – Trončinský, Kučný, Stříteský, T. Voráček, Hanzlík, Štich, Pastor – Pospíšil, Vampola, Pacovský – Hyka, Musil, Lenc – Látal, Urban – Orsava, Klepiš (C), Žejdl.

HC VÍTKOVICE RIDERA: Bartošák – L. Kovář, Baranka, Klok, Sloboda, Výtisk, Urbanec, D. Krenželok, Sedlák – Květoň, O. Roman, Olesz (C) – Szturc, Kolouch, Vandas – E. Němec, Illéš, Tomi – Kurovský, Jáchym, Gřeš.

Statistiky

Ostravar Aréna | 23.9.2016 17:10

HC VÍTKOVICE RIDERA 6. kolo BK Mladá Boleslav
8. místo, 7 bodů umístění 10. místo, 6 bodů
9:9 skóre 14:19
3:2 (Hradec Králové) nejvyšší výhra 5:4 (Zlín)
0:2 (Zlín) nejvyšší prohra 1:5 (Brno)
1 utkání bez vstřeleného gólu 1
1 utkání bez inkasovaných gólů 0
8,33 % využití přesilových her 18,52 %
2 góly v přesilových hrách 5
2 góly v oslabeních 0
Ondřej Roman
David Květoň, oba 3 body
nejproduktivnější hráč Tomáš Hyka, 6 bodů
Ondřej Roman, 3 branky nejlepší střelec Tomáš Hyka, Tomáš Urban
Lukáš Žejdl, Pavel Musil
Petr Vampola, všichni 2 branky
David Květoň, 2 asistence nejlepší nahrávač Tomáš Hyka, 4 asistence
Patrik Zdráhal, Rostislav Olesz
Karol Sloboda, Lukáš Klok
David Květoň, Ondřej Roman
Jan Výtisk, všichni +1
nejlepší hráč v +/- Tomáš Voráček, +5
Petr Kolouch, -2 nejhorší hráč v +/- Marek Trončinský, -5
Michael Vandas, 10 minut nejtrestanější hráč Marek Trončinský, 29 minut
Jan Výtisk, 63 bodů Radegast index David Štich, 29 bodů
Patrik Bartošák 94,34 % úspěšnost brankářů Jan Lukáš 88,46 %
Tuomas Tarkki 86,21 %
Patrik Bartošák 1,74 průměr inkasovaných gólů na zápas Jan Lukáš 3,52
Tuomas Tarkki 5,00