BK MLADÁ BOLESLAV

V atraktivním souboji druhého s třetím vyzve Boleslav třinecké Oceláře!

13. 10. 2016
Autor: Vojtěch Tůma
M l. B o l. – Bruslařům se v neděli podařilo odčinit předchozí výprask od pražské Sparty, tentokráte se družina vedená trenérským duem Výborný – Jelínek prezentovala velice koncentrovaným a zodpovědným výkonem, vyrovnané střetnutí s Chomutovem na svou stranu převážila díky famózně zvládnutému závěru a po zisku dalších tří bodů se posléze vyhoupla na třetí místo extraligové tabulky! V rámci dvanáctého kola čekají boleslavské hokejisty HC Oceláři Třinec, tedy tým, jenž v úvodu sezony své kvality pouze a jen potvrzuje. Kýhosovi svěřenci jsou v prostředí domácí WERK ARENY zatím neporaženi, jediný bod si odsud odvezlo vedoucí Brno. Zda budou Středočeši, kteří z této moderní haly naposledy odjížděli se sedmigólovým přídělem, jeho příkladu následovat, se začneme dozvídat v pátek 14. října od 17:00!

Loňský nezdar zapomenut, Oceláři znovu mají ty nejvyšší ambice

V minulém ročníku patřili ambiciózní Oceláři k hlavním aspirantům na zisk ligového titulu, jejich soupiska budila pořádný respekt. V klubu ale zřejmě nepanovala úplně ideální atmosféra, což se projevilo také na herním projevu. Hvězdami nabitý kádr zůstal daleko za svými možnostmi, postup do předkola vyřazovacích bojů uhájil Třinec jen velice těsně. Play-off brali Slezané jako start od nuly, chtěli zapomenout na nepovedenou základní část, hned první série se Zlínem se však pro ně ukázala býti tou poslední. Zklamání bylo obrovské, očekávalo se hned několik klíčových změn a ty také přišly. Na trenérském postu vystřídal Jiřího Dopitu Vladimír Kýhos, René Mucha funkci asistenta zastává i nadále. Co se týče hráčů, Oceláře opustila zkušená jména jako Kopecký, Svačina, Plíhal nebo Orsava. Největší rozruch vyvolal odchod kapitána Rostislava Klesly, kterému bylo dáno sbohem i přes platnou smlouvu pro nadcházející čtyři sezony. Čtyřiatřicetiletý zadák si stěžoval na neprofesionální jednání ze strany klubového vedení, několik společných schůzek ale ke zdárnému konci nevedlo, dle posledních informací se tento spor přesouvá k soudu.

I bez bývalého hráče Columbusu či Phoenixu jsou defenzivní řady Třince velice silné, v období mezi sezonami se žádný zásah do jejich podoby neuskutečnil. Loni bota Oceláře nejvíce tlačila při střílení branek, bylo tedy jasné, že ofenziva se několika rošádám nevyhne. Kromě návratu Erika Hrni z plzeňského hostování získali červeno-bílí dalších pět nových forvardů. Ve všech případech se jednalo o velice kvalitní a prověřené hokejisty, při pohledu na třineckou ofenzivní vozbu musíme podotknout, že disponuje obrovskou kvalitou. Každá ze čtyř útočných trojic může být tou zahajovací, vzhledem k jejich ohromné vyrovnanosti by mělo být o zažehnání problému z minulého ročníku postaráno. Ale zpět ke konkrétním příchodům, první posilou se stal zkušený Rastislav Špirko, hned za ním následoval Rostislav Marosz, klubový odchovanec, který se vrátil zpět po téměř tří letech. Další šťastné znovushledání se odehrálo v případě Martina Růžičky, jenž bude chtít navázat na veleúspěšnou sezonu 2012/13, v níž nastřádal úctyhodných čtyřicet branek a třiaosmdesát bodů! Asi nejzvučnější akvizicí se stal Jakub Petružálek, který třineckou nabídku upřednostnil před tou od milovaného Litvínova, kromě něj si Oceláři vyhlédli ještě amerického centra Coryho Kanea.

Vstup vyšel Třinci na výbornou, Hrubec si říká o pozvánku do reprezentace

V právě probíhajícím ročníku naší nejvyšší soutěže Oceláře přesně potvrzují to, co se od nich očekávalo. Začátek sezony jim vyšel naprosto fantasticky, v prvních osmi kolech totiž Třinec nepoznal hořkost porážky, ústřední postavou bezpochyby byl brankář Šimon Hrubec, který hned dvakrát dokázal udržet čisté konto, v dalších pěti případech pak inkasoval pouze jednou! K přesvědčení se o jeho famózních výkonech stačí krátký pohled do statistik, úspěšnost zákroků pětadvacetiletého gólmana se blíží k šestadevadesáti procentům, v průměru na utkání pak vimperský rodák inkasuje pouze 1,20 branky! Rozhodně nechceme opomenout kvalitní práci třinecké defenzivy, ovšem hlavně jeho zásluhou dostali Slezané nejméně gólů ze všech, lepší ofenzivou se pak může pyšnit pouze vedoucí Brno, na které momentálně na druhém místě se držící Kýhosova družina ztrácí jediný bodík.

Premiérovou porážku Oceláři zaznamenali až v devátém kole, když po samostatných nájezdech podlehli neoblíbenému oponentovi ze Zlína. V minulém kole měli Třinečtí šanci na nápravu v této dovednostní soutěži, znovu ale neobstáli a bonusový bod tentokráte přenechali Hradci Králové, střelcem rozhodující branky se stal boleslavskému publiku velmi dobře známý Richard Jarůšek. I přes tyto dvě nepatrné ztráty může být celek z Moravskoslezského kraje spokojen, jako jediný v každém z jedenácti doposud hraných kol totiž pokaždé zvládl bodovat, sebevědomí partě okolo kapitána Irgla určitě zvedla i první a zároveň úspěšná konfrontace s Brnem, kterou v závěru prodloužení rozsekl Petružálek. Zatím se potvrzují i má slova o důležitosti oné vyrovnanosti třineckých útoků, nikdo z hráčů sice neatakuje přední příčky kanadského bodování, hned deseti z nich se však povedlo zaznamenat už pět bodů.

Sestavy z posledního kola

HC Oceláři Třinec: Hamerlík – Roth, Linhart, Hrabal, M. Doudera, Nosek, L. Galvas, Jank, L. Doudera – Růžička, Marosz, Petružálek – Dravecký, Kreps, Rákos – Irgl (C), Polanský, Adamský – Hrňa, M. Kovařčík, Jašek

BK Mladá Boleslav: Lukáš – Stříteský, Voráček, Hanzlík (C), Kurka, Kučný, Trončinský, Štich – Orsava, Urban, Pabiška – Látal, Vampola, Lenc – Pospíšil, Klepiš, Žejdl – Ďurač, Musil, Jonák

Statistiky

WERK ARENA | 14.10.2016 17:00

HC Oceláři Třinec 12. kolo BK Mladá Boleslav
2. místo, 27 bodů umístění 3. místo, 21 bodů
38:18 skóre 33:37
7:0 (Karlovy Vary) nejvyšší výhra 5:2 (Vítkovice, Karlovy Vary)
3:4 (Zlín) nejvyšší prohra 0:9 (Sparta)
0 utkání bez vstřeleného gólu 2
2 utkání bez inkasovaných gólů 0
17,24 % využití přesilových her 16,07 %
10 góly v přesilových hrách 9
1 góly v oslabeních 0
Rostislav Marosz, 9 bodů nejproduktivnější hráč Petr Vampola
Tomáš Hyka, oba 9 bodů
Vladimír Dravecký
Erik Hrňa, všichni 5 branek
nejlepší střelec Petr Vampola, 6 branek
Rostislav Marosz, 7 asistencí nejlepší nahrávač Tomáš Hyka, 6 asistencí
Tomáš Linhart, +10 nejlepší hráč v +/- Jiří Kučný, +5
Bohumil Jank, -1 nejhorší hráč v +/- Jakub Klepiš, -4
Rostislav Marosz, 20 minut nejtrestanější hráč Marek Trončinský, 33 minut
Josef Hrabal, 45 bodů Radegast index Jan Hanzlík, 52 bodů
Šimon Hrubec 95,85 %
Peter Hamerlík 91,67 %
úspěšnost brankářů Jan Lukáš 91,49 %
Tuomas Tarkki 80,85 %
Šimon Hrubec 1,20
Peter Hamerlík 2,31
průměr inkasovaných gólů na zápas Jan Lukáš 2,87
Tuomas Tarkki 6,75
×
Dnes v 18:00 | MUZ
HC Dynamo Pardubice
BK Mladá Boleslav