BK MLADÁ BOLESLAV

Úvodní čtvrtinu soutěže zakončí Bruslaři doma proti Liberci

15. 10. 2016
Autor: Vojtěch Tůma
M l . B o l . - Za páteční prohru s Oceláři se boleslavští hokejisté nemusí vůbec stydět. Na ledové ploše nechali všechno, hned dvakrát dokázali vymazat náskok domácích, nakonec padli až v desáté sérii samostatných nájezdech, s bodem z Třince ale musí být vzhledem k soupeřově kvalitě a aktuálnímu umístění spokojeni. Na svůj dobrý výkon budou moci svěřenci trenérského dua Výborný – Jelínek navázat už v neděli 16. října, do ŠKOENERGO Arény totiž přijíždí Bílí Tygři Liberec! Loňský mistr zatím marně hledá herní klid a pohodu, pohybuje se ve spodních patrech tabulky, naposledy v severočeském derby podlehl Litvínovu. Kromě semifinálové série v minulém ročníku se dnešní soupeři hned dvakrát střetli v přípravě, každý z nich si připsal po jednom vítězství. Kdo se bude radovat tentokráte? To začneme zjišťovat od tradičních 17:30, tak přijďte Bruslaře podpořit!

Titul, po něm starosti – Liberec opustilo několik hlavních strůjců loňského úspěchu

Loňská liberecká krasojízda ve zbytku hokejového světa podle očekávání upoutala hodně pozornosti, vítězný kádr neodolal nabídkám z kvalitnějších soutěží, Severočechy opustilo hned několik opor. Dá se říci, že Tygrům se kompletně rozpadla elitní útočná trojice, Petr Vampola zamířil právě do Mladé Boleslavi, Michalové Birner a Řepík pak zakotvili v KHL hrajícím Čeljabinsku, druhý jmenovaný ale po vleklých zdravotních problémech Traktor opustil, a začíná se tak spekulovat o jeho návratu k poslednímu vítězi naší nejvyšší hokejové soutěže. Kromě nich se lodivod Pešán musel rozloučit s Markem Bakošem, jenž nově obléká dres čínského celku Red Star Kunlun, Liberec po dlouhých šesti letech opustil i důrazný zadák Jan Výtisk, který v aktuálně běžícím ročníku válčí za své mateřské Vítkovice. Prioritu pro klubové vedení představovalo udržení klíčového obránce Radima Šimka, o něhož byl eminentní zájem třeba i v zámoří, konkrétně v organizaci Columbus Blue Jackets, český reprezentant se ale rozhodl zůstat.

Zalepení vzniklých děr se Severočechům podařilo celkem obstojně, novou brankářskou dvojkou se po odchodu Marka Schwarze stal boleslavské hokejové veřejnosti velmi dobře známý Roman Will. Obrana se rozrostla o dvě nové tváře, v obou případech se jedná o mladé hráče se slibnou perspektivou do budoucna, čtyřiadvacetiletý Slovák Adam Jánošík, mj. účastník světového šampionátu v roce 2014, přišel od chomutovských Pirátů, o čtyři roky mladší Filip Pyrochta se zpět pod Ještěd vrátil po dvou letech strávených v zámořských juniorských soutěžích. Útočné řady přivítaly hned šestici nováčků. Táhnutí týmové produktivity se očekávalo od Milana Bartoviče, starého známého, který v Liberci už část své kariéry odehrál, střílení branek zase od z Třince hostujícího Vladimíra Svačiny, podporu jak do ofenzivy, tak i směrem dozadu by měl zajistit centr Mario Bližňák. Kromě nich Tygři angažovali ještě vytáhlého Lukáše Vantucha, hostování v prvoligovém Motoru skončilo Josefu Mikyskovi, po roční působení za velkou louží se o místo v sestavě pere i teprve osmnáctiletý Matouš Bělohorský.

Hlavní příčina špatného startu Tygrů? Chabá produktivita

Mistrovská kocovina je mrcha, vítězové Tipsport extraligy z posledních let by mohli vyprávět. Na jaře roku 2014 se zlínské PSG radovalo z druhého titulu v klubové historii, později téhož roku ale zažilo katastrofální vstup do nadcházejícího ročníku, vždyť v úvodních sedmnácti kolech zvítězilo jen čtyřikrát. Berani se ale stihli zmátořit a nakonec postoupit do play-off, Litvínovu se stejný kousek nepodařil, a svou extraligovou příslušnost tak musela VERVA hájit až v baráži. Loňský šampion se momentálně potýká s podobnou situací, absence klíčových hráčů je opravdu znatelná, a Tygři tak zatím připomínají pouze stín celku, který v minulém ročníku kosil jednoho soupeře za druhým bez vážnějších starostí. Ústřední problém jednoznačně spočívá v ofenzivě, v jedenácti zápasech nastříleli Severočeši pouze pětadvacet branek, hůře jsou na tom pouze Vítkovice a poslední Karlovy Vary. Lídr týmové produktivity, sedmibodový Michal Bulíř, se v tabulce kanadského bodování naší nejvyšší soutěže krčí až na jednapadesáté příčce.

Málo vsítěných gólů se podepisuje i na aktuálním umístění v tabulce, Liberečtí z dvanácti doposud odehraných kol vyhráli jen čtyřikrát, celkově pak vydolovali šestnáct bodů, což jim stačí na průběžné desáté místo. Dalším aspektem, který určitě nefunguje tak, jak by si Filip Pešán a jeho svěřenci představovali, jsou přesilové hry. Loni byli Tygři při hře v početní převaze velice úspěšní, v součtu základní části a vyřazovacích bojů se při ní trefili hned sedmdesátkrát, žádný z ostatních týmů, snad s výjimkou pražské Sparty, se jim nemohl rovnat. Pro vyjádření letošního přesilovkového trápení stačí pouze dva statistické údaje: pět vstřelených branek a úspěšnost 9,43 %. Jedno z mála pozitiv lze spatřit ve výkonech brankářů, tradičně spolehlivého Jána Lašáka velice zdatně doplňuje i Roman Will. Oba gólmani se mezi třemi tyčemi pravidelně střídají, statistiky zatím hovoří pro mladšího z vyrovnané dvojice, zkušený Slovák ovšem vychytal o dvě vítězství více. Který z nich bude dnes čelit ofenzivním výpadům Bruslařů?

Sestavy z posledního kola

BK Mladá Boleslav: Lukáš – Stříteský, Voráček, Hanzlík, Kurka, Kučný, Trončinský, Štich – Látal, Vampola, Lenc – Ďurač, Urban, Pabiška – Hyka, Klepiš, Jiránek – Pospíšil, Žejdl, Jonák

Bílí Tygři Liberec: Lašák – Ševc, Šimek, Derner, Vitásek, Pyrochta, Mojžíš – Krenželok, Jelínek, Lakatoš – Radivojevič, Bulíř, Svačina – Ordoš, Mikyska, Bartovič – Vlach, Vantuch, Stránský – Špaček

Statistiky

ŠKOENERGO Aréna | 16.10.2016 17:30

BK Mladá Boleslav 10. kolo Bílí Tygři Liberec
4. místo, 22 bodů umístění 10. místo, 16 bodů
36:41 skóre 25:29
5:1 (Zlín) nejvyšší výhra 5:1 (Karlovy Vary)
0:9 (Sparta) nejvyšší prohra 1:5 (Brno)
2 utkání bez vstřeleného gólu 1
0 utkání bez inkasovaných gólů 0
18,03 % využití přesilových her 9,43 %
11 góly v přesilových hrách 5
0 góly v oslabeních 1
Petr Vampola
Tomáš Hyka, oba 10 bodů
nejproduktivnější hráč Michal Bulíř
Petr Jelínek, oba 7 bodů
Petr Vampola, 6 branek nejlepší střelec Michal Bulíř
Petr Jelínek, oba 3 branky
Tomáš Hyka, 7 asistencí nejlepší nahrávač Branko Radivojevič, 5 asistencí
Jiří Kučný
Radan Lenc, oba +4
nejlepší hráč v +/- Radim Šimek, +5
Jakub Klepiš, -5 nejhorší hráč v +/- Milan Bartovič, Michal Bulíř
Vladimír Svačina, všichni -2
Marek Trončinský, 37 minut nejtrestanější hráč Martin Ševc, 52 minut
Jan Hanzlík, 57 bodů Radegast index Lukáš Derner, 41 bodů
Jan Lukáš 91,64 %
Tuomas Tarkki 80,85 %
úspěšnost brankářů Roman Will 92,74 %
Ján Lašák 89,74 %
Jan Lukáš 2,86
Tuomas Tarkki 6,75
průměr inkasovaných gólů na zápas Roman Will 1,83
Ján Lašák 2,51