BK MLADÁ BOLESLAV

Extraliga načíná svou druhou čtvrtinu – přijíždí Mountfield

20. 10. 2016
Autor: Zdena Bobková
M l. B o l. – Boleslav první kolo začínala venku s Hradcem, čtvrtina soutěže se ale završila, všechno začíná nanovo a role se obrací! Nyní Mountfield HK přijíždí do Mladé Boleslavi! Bruslaři svého loňského čtvrtfinálového soupeře poprvé v nové sezóně přivítají na svém domácím ledě. První část mnohé napověděla, ale celá soutěž je neskutečně našlapaná, a tak se dá očekávat, že utkání budě opět splňovat to, co od něj fanoušci ledního hokeje očekávají – rychlost, napětí, spád a osobní souboje! Oba soupeře v tabulce dělí jediná příčka a dva body – už jen to dává tušit, že v tomto duelu půjde skutečně o hodně. Jak moc vyrovnané to bude, můžete sledovat v pátek 21.10.2016 v tradičních 17:30! Tak neseďte doma a přijďte Bruslaře podpořit!

První šestka a více jak 20 bodů – první dílčí cíl splněn!

Je těžké obhajovat vydařenou sezónu a své o tom vědí i Boleslavští. Svěřenci trenérů Výborného a Jelínka neměli úplně povedený start do sezóny, ale to se záhy změnilo a po první čtvrtině extraligové sezóny se drží na pěkném šestém místě s 22 body a neustále drží kontakt s pelotonem devíti týmů s minimálními bodovými rozestupy (mezi 3. a 11. příčkou je rozdíl pouhých 10 bodů), kteří dýchají na záda dvěma uprchlíkům - Třinec s Brnem mají shodně 32 bodů. Svůj částečný cíl, o kterém mluvili před sezónou, tak určitě splnili.

Trenér Bruslařů Marian Jelínek po vítězném zápase s Chomutovem (11. kolo) řekl: „Máme 21 bodů, což byl náš cíl v první čtvrtině, takže jsme jej splnili a máme dva zápasy, v uvozovkách, k dobru,“ hodnotil tehdy po zápase na tiskové konferenci. Bruslaři v dalších dvou kolech dokázali bodovat ale jen v Třinci, kde se gólově dotáhli na domácí Oceláře a vynutili si až 10. sérii nájezdů – v ní pak rozhodl domácí Irgl. Domácí derby s Libercem ale ovládli hosté ze severu Čech a Středočeši navíc vyšli gólově naprázdno – 0:3.

Sečteno podtrženo – Bruslaři v první čtvrtině soutěže sedmkrát zvítězili, z toho jednou v prodloužení, a to hned v prvním kole právě nad hradeckým Mountfieldem. V dalších zápasech, pokud zápas došel do prodloužení, nebo do nájezdů se vždy radoval soupeř (3:4pr Litvínov, 3:4sn Třinec). Čtyřikrát odjížděli Středočeši z ledu bez zisku bodu – navíc hned třikrát i bez vstřeleného gólu, což je pro Středočechy rozhodně nelichotivá statistika.

Celkově ale v týmu po 13 kolech panuje určitá spokojenost. „Řekli jsme si, že chceme mít po čtvrtině extraligy přes 20 bodů, což máme. V pátek začínáme ale úplně znovu a musíme navázat na naše výkony,“ hecuje před další pomyslnou částí sezóny útočník Bruslařů Tomáš Hyka. „Pokračujeme doma s Hradcem. Nebude to nic jednoduchého, protože přijede tým, který jsme minulou sezónu vyřadili. Bude to určitě vyhecované,“ dívá se směrem k nadcházejícímu duelu mladý forvard.

Jarůšek, Bednář a jejich hradecká parta

Pětadvacetiletého fousáče v službách hradeckého Mountfieldu asi netřeba představovat – fanoušci Mladé Boleslavi jej velice dobře znají – vždyť její dres oblékal ještě v minulé sezóně. Teď už ale stojí na druhé straně barikády a nutno říct, že se mu daří více než dobře. Spolu s Jaroslavem Bednářem patří mezi hlavní opory a tahouny východočeského celku, během čtrnácti odehraných zápasů (Mountfield už stihl i předehrávku 32. kola s Litvínovem) vstřelil 7 branek a na dalších 8 přihrál. Jeho týmový kolega Jaroslav Bednář má kanadských bodů rovněž 15, a to za 5 gólů a 10 asistencí.

Nově je navíc Richard Jarůšek povolán i do národního týmu v rámci Karlaja Cupu, který se uskuteční ve dnech 3. – 6. 11. 2016 v Plzni a v Helsinkách. Svůj debut v národní dresu si odbyl již v loňské sezóně, kdy byl nejdřív rovněž nominován do národního týmu na mezinárodní turnaj a posléze si splnil sen a hájil národní barvy na Mistrovství světa v Rusku.

Hradeckému Mountfieldu patří aktuálně 7. příčka s 20 body. Na svém kontě mají svěřenci trenéra Sýkory tři tříbodové výhry, tři výhry v prodloužení, tři utkání, v nichž Královehradečtí vůbec nebodovali a 5 zápasů sice došlo až do prodloužení či nájezdů, ale Hradec v nich zvítězit nedokázal. Za příklad vezměme poslední zápas, předehrávku 32. kola s Litvínovem. Ještě 156 vteřin před koncem závěrečné periody vedl Mountfield v Podkrušnohoří 2:1, ale Verva dokázala srovnat a v prodloužení navíc otočit zápas ve svůj prospěch. Jako další promarněné vedení a následnou prohru můžeme jmenovat i Plzeň (3:4pr), znovu Litvínov v rámci 6. kola (2:3sn) a v neposlední řadě právě první kolo s Mladou Boleslaví.

Vzájemná utkání

V rámci extraligové sezóny 2016/2017 se oba soupeři potkali prozatím jednou, a to hned v rámci prvního kola v duelu, který vysílala i Česká televize. Jednalo se o reprízu čtvrtfinále předešlé sezóny a Bruslaři do zápasu nevstoupili vůbec šťastně. Během první třetiny prohrávali už 0:3 a nebýt důležité trefy Petra Vampoly v 19. minutě, jistě by už mysleli na nejhorší. Jenže Středočeši předvedli na horkém hradeckém ledě skvělý obrat a díky dobře sehraným přesilovkám (využili hned tři!) svítilo po skončení 60 minut na světelné kostce nad ledem skóre 4:4. Skvělý obrat Středočechů dokončil v prodloužení Tomáš Urban a Východočeši tak po velice kvalitně rozehraném utkání museli skousnout trpkou porážku – 5:4pr.

Sestavy z posledního kola

BK Mladá Boleslav: Lukáš – Stříteský, T. Voráček, Hanzlík (C), Kurka, Kučný, Trončinský, Pastor – Látal, Vampola, Lenc – Pospíšil, Urban, Pabiška – Hyka, Klepiš, Jiránek – Ďurač, Musil, Jonák

Mountfield HK: Rybár – Pláněk, Newton, Štajnoch, Gregorc, Pavlas, Dietz – Jarůšek, Knotek, Šimánek – Bednář, Potulny, Köhler – Veselý, Dragoun, Čáp – Beránek, Nedvídek, Kopta

Statistiky

ŠKOENERGO Aréna | 21.10.2016 17:30

BK Mladá Boleslav 14. kolo Mountfield HK
6. místo, 22 bodů umístění 7. místo, 20 bodů
36:44 skóre 43:38
5:2 (Vítkovice, K.Vary) nejvyšší výhra 8:2 (Pardubice)
0:9 (Sparta) nejvyšší prohra 1:3 (Brno)
3 utkání bez vstřeleného gólu 0
0 utkání bez inkasovaných gólů 1
17,19 % využití přesilových her 18,75 %
11 góly v přesilových hrách 12
0 góly v oslabeních 0
Petr Vampola
Tomáš Hyka, oba 10 bodů
nejproduktivnější hráč Richard Jarůšek
Jaroslav Bednář, oba 15 bodů
Petr Vampola, 6 branek nejlepší střelec Richard Jarůšek, 7 branek
Tomáš Hyka, 7 asistencí nejlepší nahrávač Jaroslav Bednář, 10 asistencí
Jiří Kučný, +4 nejlepší hráč v +/- Richard Jarůšek, +9
Jakub Klepiš, -6 nejhorší hráč v +/- Ryan Potulny, -4
Marek Trončinský, 37 minut nejtrestanější hráč Martin Štajnoch, 18 minut
Jan Hanzlík, 62 bodů Radegast index Bedřich Köhler, 62 bodů
Jan Lukáš 91,54 %
Tuomas Tarkki 80,85 %
úspěšnost brankářů Ondřej Kacetl 90,75 %
Patrik Rybár 91,07 %
Jaroslav Pavelka 89,58 %
Jan Lukáš 2,87
Tuomas Tarkki 6,75
průměr inkasovaných gólů na zápas Ondřej Kacetl 2,42
Patrik Rybár 2,40
Jaroslav Pavelka 3,23
×
Dnes v 18:00 | MUZ
HC Dynamo Pardubice
BK Mladá Boleslav