BK MLADÁ BOLESLAV

Brno až v minulém kole poprvé nebodovalo, využijí toho Bruslaři?

27. 10. 2016
Autor: Vojtěch Balon
M l. B o l. - V minulém ročníku se hokejisté brněnské Komety jen tak tak vyhnuli nepopulárním bojům o udržení, načež majitel Libor Zábranský v okurkové sezóně proměnil kádr Jihomoravanů k nepoznání. Kometa válcuje jednoho soka za druhým a její tým v čele s Martinem Eratem, Ondřejem Němcem či Markem Kvapilem, který dosud prohrál pouze čtyřikrát z patnácti duelů, přijede v pátek 28. října do Mladé Boleslavi. Vzhledem k živému vysílání na ČT Sport bude úvodní buly vhozeno už v 17:20!

Investice do kádru se Brňanům zatím vyplácejí

Minulá zpackaná sezóna nenechala vedení Komety v klidu, od trenérského kormidla se pakoval zkušený kouč Alois Hadamczik a velkých změn doznal i hráčský kádr. Především defenzíva Jihomoravanů je z velké části obměněná, právě do Mladé Boleslavi v létě zamířil ostřílený Jan Hanzlík a Kometu opustili i další zadáci Kuboš, Kaberle, Dujsík, Kozák či Štindl. Zatímco loni tvořili většinu brněnské defenzívy hráči nad 30 let, letos je věkový průměr zadáků Komety o něco nižší a Zábranský navíc ulovil velké ryby Ondřeje Němce či Michala Gulašiho.

Boleslav vs Kometa

Posílení ofenzívy bylo ještě markantnější. Pod Špilberk zamířili například Martin Erat, Marek Kvapil, Tomáš Vincour nebo Martin Zaťovič, tedy hráči, kteří už v minulosti oblékli reprezentační dres. Druhý jmenovaný Kvapil byl koučem Josefem Jandačem nominován na blížící se Karjala Cup (spolu s brankářem Komety Karlem Vejmelkou), útočník s bohatými zkušenostmi z KHL je totiž momentálně nejproduktivnějším hráčem celé Tipsport extraligy!

Trenérský tým v čele s Liborem Zábranským sympaticky nesází jen na ostřílená jména, v Kometě dostávají příležitost i talentovaní mladíci. Až k nominaci do reprezentace se prokousal mladý gólman Vejmelka, důležitou roli hraje teprve sedmnáctiletý centr Martin Nečas, který je skauty z NHL považován za nejlepšího českého hráče ročníku 1999 a jako kapitán dovedl českou osmnáctku k vítězství na prestižním Hlinkově memoriálu.

Brněnští se v první čtvrtině základní části přetahovali o první příčku v tabulce s podobně ambiciózními Oceláři z Třince a vše nasvědčuje tomu, že se na tom v dohledné době nic měnit nebude, třetí Liberec už totiž na tyto dva "uprchlíky" ztrácí sedm bodů. V minulém kole Kometa poprvé v sezóně nezískala ani bod, na ledě hradeckého Mountfieldu Moravané prohráli hladce 1:5. Právě proti Hradeckým získali mladoboleslavští hokejisté svou dosud poslední výhru, v minulém kole totiž v nepříliš pohledném utkání těsně nestačili na Olomouc.

V prvním vzájemném zápase Bruslaři drželi krok jen první třetinu

Dosud jediné vzájemné utkání v probíhajícím ročníku ovládla Kometa. Bruslaři se sice zásluhou Petra Vampoly ujali už v páté minutě vedení, těsně před první sirénou však vyrovnal Kvapil a krátce po změně stran poslal domácí do vedení Němec. Boleslavský brankář Jan Lukáš zápas ani nedochytal do konce, Kometa zvítězila pohodlně 5:1. Oplatí ji Bruslaři porážku na domácím ledě?

Sestavy z posledního kola

BK Mladá Boleslav: Lukáš – Trončinský, Kučný, Stříteský, Voráček, Hanzlík, Kurka, Pastor – Látal, Vampola, Lenc – Hyka, Klepiš, Jonák – Pospíšil, Žejdl, Pabiška – Jiránek, Musil.

HC Kometa Brno: Čiliak – O. Němec, Štencel, Kováčik, Gulaši, Trška, Malec, F. Král – M. Erat, Nečas, M. Kvapil – Vincour, Čermák (C), Zaťovič – Haščák, V. Němec, Hruška – Dostálek, Dočekal, J. Káňa – T. Havránek.

Statistiky

ŠKOENERGO Aréna | 28.10.2016 17:20

BK Mladá Boleslav 16. kolo HC Kometa Brno
7. místo, 25 bodů umístění 2. místo, 35 bodů
40:47 skóre 61:36
5:2 (Vítkovice, K.Vary) nejvyšší výhra 7:1 (Litvínov)
0:9 (Sparta) nejvyšší prohra 1:5 (Mountfield HK)
3 utkání bez vstřeleného gólu 1
0 utkání bez inkasovaných gólů 0
16,44 % využití přesilových her 23,61 %
12 góly v přesilových hrách 17
0 góly v oslabeních 4
Tomáš Hyka, 12 bodů nejproduktivnější hráč Marek Kvapil, 22 bodů
Petr Vampola, 7 branek nejlepší střelec Marek Kvapil, Martin Erat, Martin Zaťovič, všichni 8 branek
Tomáš Hyka, 8 asistencí nejlepší nahrávač Marek Kvapil, 14 asistencí
Jiří Kučný, Tomáš Hyka, oba +4 nejlepší hráč v +/- Ondřej Němec, +12
Jakub Klepiš, -6 nejhorší hráč v +/- Petr Kratochvíl, Filip Dvořák, oba -1
Marek Trončinský, 37 minut nejtrestanější hráč Jan Káňa, Tomáš Malec, oba 34 minut
Jan Hanzlík, 70 bodů Radegast index Michal Gulaši, 97 bodů
Jan Lukáš 92,03 %
Tuomas Tarkki 80,85 %
úspěšnost brankářů Karel Vejmelka 92,86 %
Marek Čiliak 89,51 %
Jan Lukáš 2,68
Tuomas Tarkki 6,75
průměr inkasovaných gólů na zápas Karel Vejmelka 2,09
Marek Čiliak 2,55