BK MLADÁ BOLESLAV

V neděli Bruslaři zavítají na led zvedající se Plzně!

12. 11. 2016
Autor: Vojtěch Tůma
M l . B o l . - Návrat na domácí led po reprezentační pauze vyšel Bruslařům vítězně, s Vítkovicemi však družina vedená trenérským duem Výborný – Jelínek absolvovala vyrovnaný souboj, v jehož závěrečné periodě málem prohospodařila tříbrankový náskok. Po minulý týden se konaném Karjala Cupu má Tipsport extraliga opravdu nesmírně nabitý program, v nadcházejících čtrnácti dnech čeká boleslavské hokejisty hned šest zápasů. V prvním z nich Středočeši změří své síly s týmem HC Škoda Plzeň, který se po zpackaném úvodu sezony konečně začíná zvedat, v minulém kole indiáni poměrem 5:2 zvítězili v Olomouci, stačilo jim k tomu pouhopouhých šestnáct střel. V Home Monitoring Aréně je úvodní vhazování naplánováno už na 16:30!

Krize z úvodu pomalu ustupuje, Plzeňští začínají vyhrávat

Loňský semifinalista byl před začátkem právě běžící extraligové sezony opět pasován mezi nejvážnější aspiranty na prvenství. Mladý celek, který loni příjemně překvapil českou hokejovou veřejnost, byl zase o jeden rok starší a zkušenější, tudíž se od něj očekávaly podobné, ne-li lepší výkony. Opak byl ovšem pravdou, alespoň tedy v úvodní pasáži základní části. Plzeň si prošla krizí nemalých rozměrů, v první čtvrtině soutěže dokázala zvítězit jen třikrát, plný bodový zisk ulovila pouze jednou. Po domácí porážce 0:5 od pražské Sparty se klubové vedení rozhodlo odvolat dosavadního trenéra Michala Straku, místo něj se kormidla ujal jeho bratr Martin, mj. generální manažer Škody, s Tomášem Vlasákem. „Nechtěli jsme činit unáhlená rozhodnutí, ale už bylo potřeba zasáhnout. Udělal pro Plzeň velký kus práce, snažil se to zlomit, ale někdy zkrátka věci nejdou tak, jak si zrovna naplánujete,“ prohlásil na adresu svého bratra olympijský vítěz z Nagana. Od posledního vzájemného utkání došlo i k několika obměnám v hráčském kádru. Na měsíční hostování z Hradce Králové přišel obranné řády Západočechů vyztužit Peter Frühauf, na zranění brankářské jedničky Machovského Plzeňští zareagovali angažováním Alexandra Hyláka, do konce ledna si pak zajistili služby důrazného Tomáše Vondráčka.

Tomáš Hyka
K výhře nad Vítkovicemi přispěl Tomáš Hyka dvěma body, a osamostatnil se tak v čele týmové produktivity. Dokáže se prosadit i proti indiánům?

Rozloučit se Škoda naopak musela s Coltonem Yellow Hornem, od kterého se, vzhledem k jeho veleúspěšnému počínání v loňském ročníku EBEL čekaly velké věci. Za jedenáct utkání v naší nejvyšší soutěži kanadský útočník nastřílel čtyři branky, na konci října však západočeský celek na vlastní žádost opustil, jeho staronovou štací se opět stalo Znojmo. První dva mače pod vedením klubových legend Plzni taktéž nevyšli, po prohře ve Vítkovicích schytali indiáni před vlastními fanoušky dalšího „bůra“, tentokráte od Liberce. „Naše výkony jsou totálně chaotické, a abych řekl pravdu, je to horší než jsem čekal. Kluků mi bylo až líto, nezbývá nám nic jiného než každý den tvrdě pracovat a doufat, že se to brzy otočí,“ posteskl si Martin Straka. Nastolená taktika se ovšem vyplatila, z posledních šesti zápasů Škoda vítězně odcházela hned ve čtyřech případech, především její úspěch na ledě Třince byl dokonalým překvapením. Zlepšující se herní projev zatím v tabulce příliš znát není, Západočeši se stále krčí až na dvanáctém místě, od výkonů z přelomu října a listopadu se ale mohou konečně odrazit. Pomoci by jim k tomu měl i návrat uzdraveného gólmana Matěje Machovského, který svou důležitost pro tým demonstroval při páteční výhře v Olomouci. Do loňské střelecké formy se zase dostává Dominik Kubalík, jenž nasázel už jedenáct branek a společně s Martin Zaťovičem vede tabulku kanonýrů.

V prvním vzájemném duelu Bruslaři zaznamenali povedený obrat

Do utkání sedmého kola Tipsport extraligy proti Plzni boleslavští hokejisté nevstoupili úplně šťastně, už v šesté minutě totiž chybu v rozehrávce vyrobil obránce Štich, následný samostatný únik vstříc Lukášovi bez zaváhání proměnil Colton Yellow Horn. Od druhé třetiny se však herní projev domácího mužstva o poznání zlepšil, hodně byla vidět především pohyblivá lajna mladíků ve složení Hyka, Musil, Lenc. Právě poslední jmenovaný se ve třiadvacáté minutě šikovnou tečí v přesilové hře postaral o srovnání skóre, zbytek prostřední dějství pak divákům nabídl atraktivní hokej plný šanci, žádná z nich ale ke gólu nevedla. To se změnilo v závěrečné dvacetiminutovce, Bruslaře do vedení nejprve poslal Vampola, na 3:1 pak sedm minut před koncem zvyšoval Musil. Závěr ještě po proměněném trestném střílení zdramatizoval plzeňský matador Kracík, při následné hře bez brankáře už ale Škoda krok srovnat nedokázala.

Sestavy z posledního kola

HC Škoda Plzeň: Machovský – Čerešňák, Němeček, Kadlec, Sklenička, Frühauf, Pulpán, Moravčík – Indrák, Kracík, Kubalík – Kratěna (C), Lev, Johnson – Kodýtek, Preisinger, Vracovský – Hrnka, Koreis, Vondráček

BK Mladá Boleslav: Lukáš – Trončinský, Kučný, Stříteský, Voráček, Hanzlík (C), Kurka, Štich – Látal, Vampola, Klepiš – Hyka, Urban, Lenc – Orsava, Žejdl, Jonák – Pabiška, Volf

Statistiky

Home Monitoring Aréna | 13.11.2016 16:30

HC Škoda Plzeň 20. kolo BK Mladá Boleslav
12. místo, 20 bodů umístění 6. místo, 31 bodů
50:70 skóre 52:57
5:2 (Olomouc) nejvyšší výhra 5:1 (Zlín)
0:5 (Sparta, Liberec) nejvyšší prohra 0:9 (Sparta)
2 utkání bez vstřeleného gólu 3
0 utkání bez inkasovaných gólů 0
17,28 % využití přesilových her 16,47 %
14 góly v přesilových hrách 14
1 góly v oslabeních 1
Dominik Kubalík, 16 bodů nejproduktivnější hráč Tomáš Hyka, 17 bodů
Dominik Kubalík, 11 branek nejlepší střelec Tomáš Hyka
Petr Vampola, oba 7 branek
Jaroslav Kracík, 10 asistencí nejlepší nahrávač Tomáš Hyka, 10 asistencí
Petr Kadlec, +2 nejlepší hráč v +/- Jiří Kučný
Radan Lenc, +5
Tomáš Svoboda, -11 nejhorší hráč v +/- Jakub Klepiš, -7
Nicholas Johnson, 34 minut nejtrestanější hráč Jiří Kučný, 45 minut
David Sklenička, 66 bodů Radegast index Jan Hanzlík, 80 bodů
Lukáš Sochůrek 94,83 %
Matěj Machovský 90,76 %
Alexandr Hylák 80,77 %
úspěšnost brankářů Jan Lukáš 92,41 %
Tuomas Tarkki 80,85 %
Lukáš Sochůrek 1,21
Matěj Machovský 3,06
Alexandr Hylák 5,36
průměr inkasovaných gólů na zápas Jan Lukáš 2,58
Tuomas Tarkki 6,75