BK MLADÁ BOLESLAV

Bruslaře čeká další západočeský soupeř - přijíždí Karlovy Vary!

14. 11. 2016
Autor: Vojtěch Tůma
M l . B o l . - Nedělní duel na ledě plzeňské Škodovky se Bruslařům rozhodně nevydařil podle představ. Boleslavský celek nezvládl využít ani jednu ze sedmi přesilových her, prosadit se nedokázal ani při závěrečné hře bez brankáře, která trvala více jak dvě minuty, a počtvrté v sezoně tak vyšel gólově naprázdno. Až do konce listopadu se trenérské duo Výborný – Jelínek navíc bude muset obejít bez řízného zadáka Šticha, jenž po tvrdém zákroku na Ondřeje Kratěnu vyfasoval stopku na pět utkání. Vzhledem k nabitému programu si mladoboleslavští hokejisté mohou spravit chuť už v úterý 15. listopadu, kdy před vlastními fanoušky přivítají tým HC Energie Karlovy Vary! Ve ŠKEOENRGO Aréně bude úvodní buly vhozeno netradičně už v 17:00.

Střelecká nemohoucnost Energii odkazuje na chvost tabulky

Od sezony 2008/09, kterou zakončily nečekaným ziskem ligového titulu, se Karlovým Varům nedaří. Energetici rok co rok bojují o udržení extraligové příslušnosti, v minulé sezoně opět skončili beznadějně poslední, ovšem v baráži se jim znovu podařilo zachránit. V letošním ročníku je to zatím pořád ta samá písnička, z dvaceti kol dokázali Západočeši zvítězit jen ve čtyřech případech, dohromady posbírali pouhopouhých třináct bodů. Tento počin jim zajišťuje poslední místo, na třinácté Pardubice pak svěřenci Jana Tlačila ztrácí čtyři body, elitní desítka je jim už na míle vzdálena. Kde hledat hlavní příčiny dosavadních neúspěchů? Ze všech účastníků naší nejvyšší hokejové soutěže Karlovy Vary nastřílely nejméně branek, naopak jich ale i nejvíce inkasovaly. Co se týče četnosti střelby, nejsou na tom Energetici vůbec špatně, ba naopak brankáře soupeře pořádně zaměstnávají a patří mezi nejčastěji pálící celky. Kámen úrazu ale spočívá v úspěšnosti střeleckých pokusů, která čítá jen chabých šest procent.

Od posledního střetnutí s Bruslaři klubové vedení Energie do svých řad přivedlo tři nové tváře. Dvě z nich jsou boleslavské hokejové veřejnosti velmi dobře známé, z Pardubic totiž Vary přivábily obránce Martina Rýgla, jenž v loňské sezoně oblékal právě dres celku z města automobilů, v krizí procházející Slavii si pak kromě finského útočníka Henriho Tuominena vyhlédly i zkušeného Milana Mikulíka, který za Středočechy odehrál pět sezon. Nová trojice se krátce po svém příchodu významným dílem podílela na vysokém vítězství proti Zlínu, ani ona ale v následujících kolech nedokázala zabránit střelecké nemohoucnosti, která na Karlovy Vary padla mezi patnáctým a osmnáctým kolem. Z gólu se Karlovarští neradovali neuvěřitelných 288 minut, toto prokletí se jim povedlo zlomit na ledě Komety, Brňané ale přesně mířili hned osmkrát a zeleno-bílým uštědřili krutý debakl 8:2. V neděli se však partě okolo kapitána Skuhravého zadařilo. Souboj dvou nejméně skórujících mužstev, v němž Vary své síly změřily s Vítkovicemi, padlo hned devět branek a diváci se rozhodně nenudili. Rozhodující náskok si Západočeši vypracovali na konci druhé periody a v úvodu té třetí, na jejich dvoubrankový náskok už Ostravané nezvládli zareagovat.

V prvním vzájemném duelu Boleslav soupeři udělila lekci z produktivity

To, co jsem již výše zmiňoval, platilo i při úvodním střetnutí této sezony mezi Karlovými Vary a Mladou Boleslaví. Západočeši zasypali brankáře Lukáše hned osmačtyřiceti střeleckými pokusy, přesně však mířili jen dvakrát, naopak Bruslařům k vsítění pěti branek stačilo pouze dvaadvacet ran. Svěřenci Františka Výborného s Marianem Jelínkem o svém tříbodovém zisku rozhodli už v úvodní půlhodince, postupně se prosadili Kučný, Pabiška, Vampola a Lenc. Snaživý domácí celek však nehodlal skládat zbraně a dvěma trefami v rozmezí dvou minut ještě dokázal vykřesat jiskřičku naděje. Středočeši si ale vytvořený náskok dokázali pohlídat, jejich vítězství sedm sekund před závěrečnou potvrdil Lukáš Žejdl.

Sestavy z posledního kola

BK Mladá Boleslav: Lukáš – Trončinský, Kučný, Stříteský, Voráček, Hanzlík (C), Kurka, Štich – Látal, Vampola, Klepiš – Hyka, Urban, Lenc – Orsava, Žejdl, Jonák – Volf, Pabiška

HC Energie Karlovy Vary: Závorka – Harant, Dujsík, Sičák, Rohan, Dvořák, Rýgl – Rachůnek, Tuominen, Mikulík – Vachovec, Skuhravý (C), V. Tomeček – Mullane, Kindl, Gorčík – Harkabus, Gríger, Flek

Statistiky

ŠKOENERGO Aréna | 15.11.2016 17:00

BK Mladá Boleslav 21. kolo HC Energie Karlovy Vary
6. místo, 31 bodů umístění 14. místo, 13 bodů
52:58 skóre 36:74
5:1 (Zlín) nejvyšší výhra 7:4 (Zlín)
0:9 (Sparta) nejvyšší prohra 0:7 (Třinec)
4 utkání bez vstřeleného gólu 6
0 utkání bez inkasovaných gólů 0
15,22 % využití přesilových her 13 %
14 góly v přesilových hrách 13
1 góly v oslabeních 2
Tomáš Hyka, 17 bodů nejproduktivnější hráč Vladimír Sičák, 10 bodů
Tomáš Hyka
Petr Vampola, oba 7 branek
nejlepší střelec Vojtěch Tomeček, 5 branek
Tomáš Hyka, 10 asistencí nejlepší nahrávač Vladimír Sičák, 7 asistencí
Jiří Kučný
Radan Lenc, +5
nejlepší hráč v +/- Martin Rýgl, +1
Jakub Klepiš, -7 nejhorší hráč v +/- Tomáš Rachůnek, -17
Marek Trončinský, 47 minut nejtrestanější hráč Tomáš Dujsík, 28 minut
Jan Hanzlík, 81 bodů Radegast index Tomáš Harant, 50 bodů
Jan Lukáš 92,62 %
Tuomas Tarkki 80,85 %
úspěšnost brankářů Tomáš Závorka 88,10 %
David Honzík 85,49 %
Jan Lukáš 2,50
Tuomas Tarkki 6,75
průměr inkasovaných gólů na zápas Tomáš Závorka 3,18
David Honzík 3,99