BK MLADÁ BOLESLAV

Domácí dvojzápas Bruslaři odstartují proti Zlínu!

19. 12. 2016
Autor: Vojtěch Tůma
M l . B o l . - Vzhledem k tomu, že jejich výkony v posledním období nejsou ideální, by týdenní volno způsobené druhou reprezentační pauzou mohlo Bruslařům prospět. Národní tým, jenž od čtvrtka do neděle hájil české barvy na moskevském Channel One Cupu, se tentokráte obešel bez boleslavské účasti. Svěřenci Františka Výborného tedy přestávku využili k hledání a odbourávání příčin, které stojí za nedávnými nezdary, tak doufejme, že krátký odpočinek od zápasového kolotoče a intenzivní trénink budou jen ku prospěchu. V úterý 20. prosince do města automobilů přijíždí hokejisté PSG Zlín, kteří se sice nachází ve spodních patrech tabulky, pod novou trenérskou dvojicí má ale jejich předváděná hra vzestupnou tendenci. Úvodní vhazování je naplánováno na tradičních 17:30.

Na výsledkovou i herní krizi Zlín zareagoval změnami v klubovém vedení

Poté, co na jaře roku 2014 dokráčel za ligovým titulem, zažíval Zlín v následujících letech mírný ústup ze slávy. V dalších dvou sezonách hokejisté PSG absolutně nezachytili úvodní pasáž, díky zlepšeným výsledkům v následujícím průběhu ročníků však pokaždé alespoň došli mezi osmičku nejlepších týmů. V případě ševců byla hokejová veřejnost zvyklá na jednu věc. I když se třeba delší dobu nedařilo, berani nepatřili mezi celky, které by okamžitě sáhli ke změně na trenérském postu, ba naopak, Rostislav Vlach měl téměř neotřesitelnou pozici. Základní část právě probíhajícího ročníku ale Zlínským zatím hrubě nevychází, v říjnu mužstvo trápila rozsáhlá marodka, návrat několika zraněných hráčů ale zlepšené výkony nepřinesl. Nejslabší období žluto-modří zažili v listopadu, mezi jedenáctým a sedmadvacátým dnem tohoto měsíce prohráli hned osm zápasů v řadě, přičemž dokázali vybojovat jen jeden bod a pouze jedinkrát zvládli vsítit více než jednu branku. Po domácím debaklu od Liberce už vedení došla trpělivost a trenér Vlach s asistentem Juríkem byli odvoláni, na jejich místa byli dosazeni bývalý skvělý obránce Martin Hamrlík a trenér juniorského týmu Robert Svoboda.

„Poslední dva dny už jsem měl nějaké náznaky, rozhodlo se ale až po utkání s Libercem. Kompetence budeme mít s Robertem Svobodou rozděleny půl na půl, hlavním trenérem není ani jeden z nás. Moc si zatím nedokážu představit, že bych měl dlouhodobě pracovat pod takovým stresem. Největší problém týmu je teď v psychice. Když se člověk podívá na výsledky, tak to vypadá skoro bez východiska. Ale stačí dát někde první gól a všechno se může otočit,“ prohlásil po svém jmenování starší bratr Romana Hamrlíka, držitele zlaté medaile z Nagana. Z hlediska změn v klubovém vedení to ale ještě nebylo vše, pár dní nato z pozice jednatele na vlastní žádost odstoupil Patrik Kamas. V prosinci se na hráčích PSG rukopis nových lodivodů začal přeci jen projevovat, Zlínští v něm nastoupili ke čtyřem mačům, přičemž hned ze tří vyšli vítězně, mj. před vlastními fanoušky přehráli i brněnskou Kometu, naposledy zvládli i vyrovnanou bitvu s Vítkovicemi, hattrickem se blýskl Robert Říčka. I tak ale mají ševci na čem pracovat, v tabulce se totiž krčí až na dvanáctém místě, jejich defenziva patří mezi nejpropustnější v lize, více branek obdržely pouze Karlovy Vary. Úplně zoufat ale ve Zlíně zatím nemusejí, na pozice zajišťující účast v předkole play-off momentálně ztrácí pouhopouhé tři body a základní část Tipsport extraligy před sebou má ještě téměř celou druhou polovinu.

V zápasech s PSG Bruslaři ještě neztratili ani jeden bod

Úvodní vzájemný duel těchto dvou soupeřů se musel divákům líbit. K vidění bylo hned devět gólových situací, čtyři z nich se udály už v úvodní dvacetiminutovce, na jejímž konci tříbrankový náskok Bruslařů alespoň lehce zmínil Jiří Ondráček. I vstup do prostředního dějství vyšel lépe domácím Středočechům, jejich čtvrtou trefu přidal Lenc, po tomto momentu ale koncentrace svěřenců Františka Výborného výrazně opadla, zbytek této herní pasáže zcela patřil Zlínu. Poté, co v sedmatřicáté minutě svým druhým přesným zásahem srovnal Ondráček, přepustil Tuomas Tarkki místo mezi třemi tyčemi Janu Lukášovi. Mladý gólman už ani jednou neinkasoval, jeho protějšek Kašík ovšem ano, v šestačtyřicáté minutě rozhodl Hyka. Odveta se konala těsně před první reprezentační přestávkou, hokejisté PSG do ní nastupovali ve výrazně oslabené sestavě, v té době je trápila rozsáhlá marodka. A na jejich herním projevu to bylo znát. Úvodní dějství sice skončilo nerozhodně 1:1, postupem času ale ševcům začaly docházet potřebné síly, čehož Bruslaři beze zbytku využili. Zbytek utkání se odehrál pod jejich taktovkou, na listinu střelců se zapsali ještě Látal, Klepiš, Lenc a Hyka, a celek z města automobilů tak zvítězil pohodlně 5:1.

Sestavy z posledního kola

BK Mladá Boleslav: Lukáš – Štich, Voráček, Hanzlík, Kurka, Trončinský, Holub, Kučný – Látal, Musil, Lenc – Klepiš, Urban, Pabiška – Vampola, Jonák, Fronk – Jiránek

PSG Zlín: Kašík - Marušák, Kotvan, Horák, Blaťák, Bořuta, Žižka - Šťastný, Holík, Říčka - Bukarts, Honejsek, Kubiš - Ondráček, Vlach, Veselý - Popelka, Chytil, Goiš – Gago

Statistiky

ŠKOENERGO Aréna | 20.12.2016 17:30

BK Mladá Boleslav 30. kolo PSG Zlín
9. místo, 40 bodů umístění 12. místo, 32 bodů
72:86 skóre 66:96
5:1 (Zlín) nejvyšší výhra 6:3 (Litvínov)
0:9 (Sparta) nejvyšší prohra 1:7 (Třinec)
4 utkání bez vstřeleného gólu 3
0 utkání bez inkasovaných gólů 2
15,57 % využití přesilových her 15,83 %
19 góly v přesilových hrách 19
1 góly v oslabeních 2
Tomáš Hyka, 23 bodů nejproduktivnější hráč Roberts Bukarts, 23 bodů
Tomáš Hyka
Radan Lenc, oba 9 branek
nejlepší střelec Roberts Bukarts, 12 branek
Tomáš Hyka, 14 asistencí nejlepší nahrávač Roberts Bukarts
Antonín Honejsek, oba 11 asistencí
Radan Lenc, +11 nejlepší hráč v +/- Ondřej Veselý, +1
Jakub Klepiš
Matěj Stříteský, oba -8
nejhorší hráč v +/- Miroslav Blaťák, -15
David Štich, 57 minut nejtrestanější hráč Oldrich Kotvan, 38 minut
Jan Hanzlík, 113 bodů Radegast index Jiří Marušák, 96 bodů
Jan Lukáš 91,93 % úspěšnost brankářů Libor Kašík 89,88 %
Tomáš Štůrala 84,75 %
Jan Lukáš 2,66 průměr inkasovaných gólů na zápas Libor Kašík 3,05
Tomáš Štůrala 4,19