BK MLADÁ BOLESLAV

Na úvod poslední čtvrtiny základní části Bruslaři vyzvou Hradec Králové

19. 1. 2017
Autor: Vojtěch Tůma
M l . B o l . - Po úspěšných soubojích s celky ze spodních pater tabulky Bruslaři v minulém týdnu změřili síly se dvěma různými lídry naší nejvyšší hokejové soutěže. Na nečekané vítězství na ledě třineckých Ocelářů navázat nedokázali, neoblíbenému soupeři z Liberce před vlastními fanoušky podlehli poměrem 1:3. Touto porážkou boleslavští hokejisté uzavřeli třetí čtvrtinu základní části Tipsport extraligy, do té poslední, která rozhodne o tom, zda se i letos probojují do vyřazovací fáze, vstoupí v pátek 20. ledna. Do města automobilů přijíždí Mountfield Hradec Králové, jenž v poslední době disponuje obdivuhodnou formou, tak se nechme překvapit, zda ji potvrdí i ve ŠKOENERGO Aréně. Úvodní buly je naplánováno na tradičních 17:30.

Skvělou formu Mountfeld potvrdil v úterý proti Chomutovu

Na začátku tohoto ročníku se hradeckým hokejistům úplně nedařilo, pravidelně je potkávala nevyrovnanost výkonů. I tak se ale Východočeši dokázali pohybovat v horních patrech tabulky, nejvíce času strávili na konci elitní šestky, tedy ještě na příčce, která zajišťuje přímý postup do čtvrtfinále. Na stejné pozici se svěřenci lodivoda Sýkory nachází i teď, kupříkladu třetí Litvínov je na tom lépe pouze o tři body, oproti většině extraligového pelotonu má navíc Mountfield ještě dvě utkání k dobru. Od posledního vzájemného zápasu dnešních soupeřů Královéhradečtí nastoupili pouze k osmi duelům, v nichž potvrdili svou momentální pohodu. Chvilková absence v naší nejvyšší soutěži byla způsobena účastí na tradičně kolem Vánoc se konajícím Spengler Cupu. Celek zpod Bílé věže ve švýcarském Davosu bojoval s dalšími čtyřmi evropskými kluby, šestici účastníků pak tradičně doplňoval výběr Kanady. Pro tento prestižní turnaj se Východočechům podařilo sehnat tři kvalitní posily, kromě Lukáše Lhotáka se jednalo ještě o obránce Travise Ehrhardta ze Ženevy a Thibauta Monneta z Ambri-Piotta. Na úvod si Sýkorova družina připsala velmi cenný skalp ruského Jekatěrinburgu, poté ale nestačila na Lugano, a ve vyřazovací fázi tak nastoupila proti hráčům s javorovým listem na hrudi, kterým podlehla 1:5.

Ale zpět k aktuální formě pátečního soka Bruslařů. Ta je opravdu famózní, z posledních sedmi utkání Mountfield prohrál jen jedno, když před týdnem padl na půdě zvedajícího se Zlína. Jinak si zapsal šest tříbodových vítězství, nutno ovšem poznamenat, že hned pět z nich přišlo před vlastními fanoušky. Nejprve se s prázdnou z východočeské metropole poroučely Karlovy Vary a Pardubice, poté Hradec ve vyhroceném střetnutí dokázal přehrát Liberec, na konci prvního lednového týdne pak přemohl i třinecké Oceláře, se kterými v tomto ročníku ještě neprohrál. V úterý do FORTUNA arény zavítal Chomutov. Piráti absolutně nezvládli úvodní dvacetiminutovku, parta okolo kapitána Bednáře v ní nasázela hned pět branek, ve třetí periodě navíc přidali další čtyři přesné zásahy a zvítězili vysoko 9:3. Čtyři kanadské body zaznamenal právě zmíněný nestárnoucí Jaroslav Bednář, nejlepší nahrávač ligy, který se díky tomuto počinu vyhoupl už na čtvrté místo v tabulce produktivity, lépe je na tom pouze Michal Vondrka a sparťanské duo ve složení Petr Vrána – Lukáš Pech. Co se hráčských změn v hradeckém klubu týče, návrat z měsíčního hostování v Pardubicích hlásil Ondřej Kacetl, post brankářské jedničky ale stále patří Patriku Rybárovi. Nové smlouvy pak klubové vedení podepsalo s Martinem Štajnochem a Michalem Dragounem.

Úvodní dva vzájemné duely Bruslaři zvládli, naposledy slavil Hradec

Los letošního ročníku Tipsport extraligy proti sobě loňské čtvrtfinálové soupeře svedl už v prvním kole. Do utkání daleko lépe vstoupili hráči Mountfieldu, kteří se ujali tříbrankového vedení, těsně před první sirénou se podařilo snížit Vampolovi. Na počátku prostředního dějství sice Hradec tříbrankové vedení získal zpět, Boleslav se ale dokázala zvednout, parádně se jí dařilo především při přesilovkách. V čase 40:46 už bylo srovnáno, o vítězi nakonec muselo rozhodnout prodloužení, v němž parádní obrat Středočechů završil Urban. Odveta ve ŠKOENERGO Aréně už se nesla v o poznání klidnějším duchu, diváci sledovali spíše bojovné klání. Svěřenci trenéra Výborného si zásluhou přesných zásahů Klepiše a Jonáka vypracovali slušný náskok, po půlhodině hry snížil Dragoun. Celek zpod Bílé věže se nevzdával, srovnat se mu ale nepodařilo, v samotném závěru navíc výhru Bruslařů gólem do opuštěné klece pečetil Vampola. Podobný průběh měl i ve východočeské metropoli hraný vzájemný duel s pořadovým číslem tři, domácí svému oponentovi odskočili zásluhou dvou přesných ran obránce Newtona. Zpět na dostřel boleslavské hokejisty v šestatřicáté minutě vrátil Urban, závěrečná perioda pak nabídla velké množství příležitostí na obou stranách, mezi střelce se však zapsal pouze do prázdné branky přesně mířící Köhler.

Sestavy z posledního kola

BK Mladá Boleslav: Maxwell – Holub, Trončinský, Voráček, Hanzlík, Kučný, Bernad, Pastor – Lenc, Musil, Hyka – Vampola, Klepiš, Pabiška – Látal, Žejdl, Jonák – Jiránek, Urban, Ďurač

Mountfield Hradec Králové: Rybár – Čáp, Vydarený, Gregorc, Dietz, Štajnoch, Newton – Červený, Džerinš, Šimánek – Bednář, Kukumberg, Dej – Jarůšek, Dragoun, Picard – Köhler, Knotek, Dvořák

Statistiky

ŠKOENERGO Aréna | 20.1.2017 17:30

BK Mladá Boleslav 40. kolo MOUNTFIELD HK
10. místo, 50 bodů umístění 6. místo, 65 bodů
96:116 skóre 116:90
5:1 (Zlín, Pardubice) nejvyšší výhra 9:3 (Chomutov)
0:9 (Sparta) nejvyšší prohra 1:4 (Zlín, Plzeň)
5 utkání bez vstřeleného gólu 1
1 utkání bez inkasovaných gólů 2
15,98 % využití přesilových her 19,74 %
27 góly v přesilových hrách 30
2 góly v oslabeních 2
Tomáš Hyka, 30 bodů nejproduktivnější hráč Jaroslav Bednář, 35 bodů
Radan Lenc, 13 branek nejlepší střelec Bedřich Köhler, 13 branek
Tomáš Hyka, 19 asistencí nejlepší nahrávač Jaroslav Bednář, 27 asistencí
Radan Lenc, +12 nejlepší hráč v +/- René Vydarený, +17
Matěj Stříteský,
Jakub Klepiš, oba -11
nejhorší hráč v +/- Jan Veselý,
Radovan Pavlík, -5
David Štich, 96 minut nejtrestanější hráč Alexandre Picard, 53 minut
Jan Hanzlík, 138 bodů Radegast index Martin Štajnoch, 139 bodů
Brandon Maxwell 92,31 %
Jan Lukáš 91,42 %
Tomáš Halász 85,71 %
úspěšnost brankářů Patrik Rybár 92,43 %
Ondřej Kacetl 91,21 %
Jaroslav Pavelka 87,84 %
Brandon Maxwell 2,50
Jan Lukáš 2,77
Tomáš Halász 4,21
průměr inkasovaných gólů na zápas Patrik Rybár 1,98
Ondřej Kacetl 2,65
Jaroslav Pavelka 3,55
×
Dnes v 18:00 | MUZ
HC Dynamo Pardubice
BK Mladá Boleslav