BK MLADÁ BOLESLAV

Bruslaře čeká důležitý zápas na ledě zvedající se Olomouce

21. 1. 2017
Autor: Lukáš Chuchválek
M l. B o l. - Dva domácí zápasy proti favoritům na vysoká umístění se sice nevydařily, přičemž Bruslaři nezískali ani bod, avšak ti již upínají svou pozornost k tomu následujícímu, který se koná na ledě Zimního stadionu Olomouc, a střetnou se s celkem HC Olomouc. Bruslaři však nejsou v lehké pozici. Po prohře 3:5 s Hradcem Králové klesli na 11. příčku, ze které již nelze postoupit do play-off, přičemž následující soupeř, jenž se veze na vítězné vlně, se na ně dotáhl na rozdíl pouhých dvou bodů. Zápas o pověstných šest bodů začne v neděli 22. ledna od 17:00.

Olomouc zvolna překonává krizi a hlásí se do boje o play-off

Kohouti nezačali sezónu špatně, avšak od 9. kola zažili několik dlouhých šňůr proher, které zapříčinily pád ze střední polohy v tabulce nakonec až na 12. pozici a hrozilo, že zabředne do nezáživných bojů o udržení, k čemuž je mohly předurčit neschopnost víc jak měsíc vyhrát za tři body, šířící se viróza a šňůra čtyř proher z přelomu roku, z nichž nejbolestnější byla 10. ledna se sousedem v tabulce se Zlínem, kterému podlehli na jejich kluzišti 1:3. Jenže stačily pouhé tři dny a ze zmaru se rázem stal lauf, když výsledkem 5:0 Olomouc deklasovala Vítkovice. V tomto utkání vyšly Hanákům přesilové hry, z nichž až tři využili. Navíc si brankář Branislav Konrád připsal po dlouhé době nulu.

Poté je čekaly dva těžké zápasy venku. První byl s brněnskou Kometou, který rovněž vyhráli. Na začátku je sice opařil rychlým gólem exboleslavák Peter Trška, pak ale dokázal odpovědět František Skládaný, který si dovedl najít volné místo před bránou, jež nikdo z brněnských hráčů nehlídal. Další branku přidal na začátku druhé třetiny Martin Laš a utkání završil na konečných 3:1 pro Olomouc brejkem dvou na jednoho Miroslav Holc. Dále zajížděli Kohouti do Litvínova, kde zvítězili 3:0 a brankář Branislav Konrád přidal do svých statistik další vychytanou nulu. Třebaže hrál na začátku Litvínov lépe než Hanáci, byl to olomoucký David Škůrek, kdo otevřel skóre, neboť Verva nejen, že nedokázala využít dvojnásobnou přesilovku, ale nechala v ní právě Škůrka krátce před koncem ujet a propálit přízemní střelou cestu do sítě. Další průběh zápasu byl podobný jako s Brnem, když přidali další góly Roman Rác a Petr Strapáč. Těmito třemi výhrami dokázali Olomoučtí překonat prosincovou krizi a zároveň se bodově dotáhli na rozdíl dvou bodů k Mladé Boleslavi.

Boleslav v letošním ročníku na Olomouc neumí

Jak napověděl už první vzájemný duel, který skončil prohrou 0:2, má Boleslav s Hanáky v této sezóně problémy. Náš příští soupeř totiž vsítil v rozmezí jediné minuty obě dvě branky, kdy potrestali boleslavské chyby v obraně a pak už jen sami hlídali zadní vrátka, přičemž pomohli Konrádovi k první vychytané nule v sezóně. Odveta v olomoucké hale skončila už trochu lépe, když vyrovnával na 1:1 Hyka, ale nakonec i tehdy skončili Bruslaři bez bodů, protože hned vzápětí neuhlídali Jana Knotka, který krátce poté navýšil na konečných 2:1 pro Olomouc. Zatím poslední vzájemný duel ve ŠKOENERGO Aréně se už vyvíjel jinak. V něm si Mladá Boleslav připsala dva body za výhru 4:3 po prodloužení. Nejzajímavější byla pasáž ve druhé třetině, kdy padlo všech šest branek v základní hrací době. Bruslaři po prvních deseti minutách druhého dějství zásluhou Šticha, Musila a Lence vedli 3:0, pak ale hosté, kteří se nijak nesložili, postupně vyrovnali díky Holcovi, Mataiovi a hlavně Davidu Škůrkovi, jenž zařídil Hanákům bod. Boleslav se před hrozící blamáží zachránila až v prodloužení, kdy vystřelil bod navíc Martin Látal.

Přestože výše uvedená fakta momentálně hrají více do karet příštímu boleslavskému soupeři, je vidět z průběhů zápasů, že se Bruslaři proti Olomouci postupně po krůčcích zlepšují, ačkoliv si v zápase situaci sami komplikují. Jak dopadne poslední konfrontace v základní části, se už brzy dozvíme.

Sestavy z posledního kola

HC Olomouc: Konrád – Vyrůbalík (C), Škůrek, Ondrušek (A), Jaroměřský, Rašner, Houdek (A), J. Galvas – Laš, J. Knotek, Skladaný – Strapáč, R. Vlach, Eberle – Holec, T. Mikúš, Rác – Burian, Herman, Fořt.

BK Mladá Boleslav: Maxwell – Holub, Trončinský, Kurka, Hanzlík (C), Bernad, Voráček, Štich – Lenc, Musil, Hyka – Pabiška (A), Klepiš, Orsava – Látal, Vampola (A), Jonák – Žejdl, Urban

Statistiky

Zimní stadion Olomouc | 22.1.2017 17:00

HC Olomouc 41. kolo BK Mladá Boleslav
12. místo, 48 bodů umístění 11. místo, 50 bodů
91:97 skóre 99:121
7:1 (Litvínov) nejvyšší výhra 5:1 (Zlín, Pardubice)
1:5 (Sparta) nejvyšší prohra 0:9 (Sparta)
2 utkání bez vstřeleného gólu 5
4 utkání bez inkasovaných gólů 1
16,13 % využití přesilových her 15,70 %
25 góly v přesilových hrách 27
2 góly v oslabeních 2
Juraj Mikúš, 22 bodů nejproduktivnější hráč Tomáš Hyka, 30 bodů
Petr Strapáč, 11 branek nejlepší střelec Radan Lenc, 13 branek
Martin Vyrůbalík, 14 asistencí nejlepší nahrávač Tomáš Hyka, 19 asistencí
Martin Vyrůbalík, +9 nejlepší hráč v +/- Radan Lenc, +12
Robin Staněk, -11 nejhorší hráč v +/- Matěj Stříteský, Jakub Klepiš, Vít Jonák, všichni -11
Juraj Mikúš, 46 minut nejtrestanější hráč David Štich, 98 minut
Jan Jaroměřský, 188 bodů Radegast index Jan Hanzlík, 141 bodů
Branislav Konrád 90,77 %
Jan Falter 83,33 %
úspěšnost brankářů Jan Lukáš 91,42 %
Brandon Maxwell 93,10 %
Tomáš Halász 85,71 %
Branislav Konrád 2,27
Jan Falter 4,36
průměr inkasovaných gólů na zápas Jan Lukáš 2,77
Brandon Maxwell 2,32
Tomáš Halász 4,21
×
Dnes v 18:00 | MUZ
HC Dynamo Pardubice
BK Mladá Boleslav