BK MLADÁ BOLESLAV

Luděk Bukač: Boleslav znám a mám k ní vztah. Věděl jsem, do čeho jdu

7. 4. 2017
Autor: Jitka Čechová
M l. B o l. – Jaké jsou ty nejaktuálnější úkoly nového sportovního manažera Luďka Bukače? Na co všechno je potřeba se zaměřit, na čem stavět a jak bude vypadat letošní letní příprava mladoboleslavského A týmu? Na všechny tyhle otázky a ještě pár dalších najdete odpovědi v následujícím rozhovoru:

Říká se, že dvakrát do jedné řeky nevstoupíš. Vy tak činíte už potřetí. Jaké kolem toho byly okolnosti, a jak se to vlastně všechno seběhlo?

Na úvod bych chtěl říct, že mám k Boleslavi vztah. Bylo to právě tady, kde jsem po nějakém dvanáctiletém angažmá v zahraničí začal pracovat jako šéftrenér mládeže. Podařilo se nám tehdy postoupit s dorostem i juniory do extraligy. Z toho období vzešlo hodně mladých a nadějných hráčů. Takže to beru tak, že se vracím podruhé do klubu, ve kterém jsem v Čechách začínal. A jak se to celé seběhlo… Potom, co jsem ukončil angažmá na Slavii, kde došlo k nějakým neřešitelným problémům, které se týkaly hráčů, jsem samozřejmě hledal jiné angažmá. Měl jsem i několik nabídek z jiných extraligových klubů, ale rozhodl jsem se pro Mladou Boleslav právě proto, že už jsem tu několik let působil, a že jsem věděl, do čeho jdu. Byť je nynější situace samozřejmě jiná, než byla před třemi lety.

To mi přímo nahráváte na další otázku. I na dálku jste nepochybně nepřestal Bruslařský klub sledovat. Kam se za tu dobu podle vás pohnul?

I právě proto, že jsem tu byl už kdysi, a vím, jak často se tu střídali hráči a trenéři, můžu říct, že se Boleslav posunula hodně vpřed. Dnes se dá o Bruslařském klubu mluvit už jako o stabilním článku extraligy, má solidní jméno a je stručně řečeno zabezpečený i zavedený. Výsledky měly v posledních letech stoupající tendenci, s čímž samozřejmě souvisí i vylepšená image klubu.

Máte za sebou vlastně první pracovní týden. Co všechno jste stihl?

Jako člověk, který se v hokeji pohybuje delší dobu, jsem i v době, kdy jsem měl vlastně volno, sledoval extraligu, hráče, byl jsem i v zahraničí. Člověk nikdy pořádně nevypadne z toho, co se děje. Budeme muset doplnit kádr, zejména v obraně. Takže tohle je aktuálně úkol číslo jedna, který už tak nějak běží. Taky je tu spousta věcí týkajících se realizačního týmu, letního plánu přípravy, úpravy prostředí kolem hráčů i trenérů…

Žádná jména ještě oficiálně nepadla, díky konci Františka Výborného na střídačce Bruslařů se ale už teď dá čekat, že změny přijdou rozhodně větší, než jak tomu bylo v uplynulých letech…

Nechci se vyjadřovat k minulosti. Frantu Výborného velmi respektuji, je to velký trenér a odvedl tu obrovský kus práce. V současné době se pomalu obnovuje trenérská generace v extralize a troufl bych si říct, že do takových dvou let se definitivně změní. S tím souvisí to, že budeme chtít mít v realizačním týmu lidi, kteří budou mít nové myšlenky, kteří mají spojení s mezinárodním hokejem. Co se týče hráčského kádru, tam by byla podle mě škoda nějak výrazněji zasahovat do útoku. Počítáme s tím, že první tři útoky víceméně zůstanou. Až na jednu změnu. Chceme doplnit hlavně obranu, tam jsem viděl největší problém Boleslavi. V současné době jsou potřeba trošku mobilnější obránci, kteří hrají tvrdší hru a umějí střílet. Co se týče brankářů, tak jsme rádi, že u nás podepsal Maxwell, protože přes všechny problémy, které měl v jiných klubech, se tady uchytil a cítí se tu pozitivně. Od brankáře se vždycky staví mužstvo a Maxwell je rozhodně dobrý stavební kámen.

Pokud to můžu zjednodušit, dá se říct, že jste sportovní manažer, který fandí mladým hráčům. Povedou tudy vaše kroky?

Když se dneska podíváte na NHL, tak v prvních pětkách běžně hrají kluci, kterým je třeba osmnáct nebo devatenáct let. Někteří z nich jsou i kapitáni, jako třeba McDavid v Edmontonu. Určitě není správné říkat, že straním mladším nebo starším hráčům. Ale faktem je, že v tom minulém angažmá tady jsem se snažil prosazovat hráče, které jsme tu vypiplali v mládeži. Bez lokálních hráčů prostě nemůže žádný klub fungovat. Vůbec se nechci nějak vyjadřovat k charakteru mužstva nebo k tomu, jak hrálo, ale myslím, že fanoušci sami dobře viděli, že hráči, kteří tu vyrostli, a jsou dlouhodobě spojení s Boleslaví, podávali vlastně asi nejlepší výkony. Jsem zastáncem toho, že každoročně nelze nakupovat deset hráčů. Ti hráči musí v klubu vyrůst, nebo přijít v raném věku, aby k němu měli vztah. Rozhodně to všechno tedy není o tom dávat přednost mladým nebo starým hráčům. Jsme v profesionálním sportu a je to o výkonnosti. Ale myšlenka je taková, že to hlavní tempo by měli udávat hráči, kteří jsou s Boleslaví v nějakém dlouhodobějším vztahu.

V posezónním rozhovoru řekl pan Plachý, že nic jistého nemají ani hráči, kteří mají platné smlouvy. Máte něco takového na pořadu dne?

Nebudu nijak konkrétní, jen řeknu, že finanční podpora firmy ŠKODA AUTO, pana Plachého a mnoha dalších je velká. A ne se všemi hráči bylo vedení, majitel a samozřejmě i právě sponzoři spokojení. Takže ano, ne všichni tady zůstanou a týká se to i hráčů, kteří jsou pod smlouvou. Budeme se snažit tu situaci nějak vyřešit, udat je někam jinam nebo se s nimi dohodnout.

Už máte plán letní přípravy? Co všechno hráče čeká?

Letní přípravu chceme zahájit 2. května. Neplánujeme letos žádná soustředění, chceme trénovat tady v Mladé Boleslavi. Doufám, že vyjdou i dřívější tréninky na ledě, jako tomu bylo loni. Letos bychom rádi začali 5. června. Věřím, že nám město vyjde vstříc. Taky plánujeme přátelské zápasy, myslím, že do 14 dnů bychom měli znát jejich rozpis.

Děkujeme za rozhovor.