BK MLADÁ BOLESLAV

Patrik Augusta: Jsem trenér, který na sobě pracuje. To samé chci od týmu

11. 4. 2017
Autor: Jitka Čechová
M l. B o l. – Novým hlavním trenérem mladoboleslavského A týmu byl oficiálně jmenován Patrik Augusta. Převezme místo po Františku Výborném – i to je důvod, proč ho nečeká nic jednoduchého. „Je pro mě obrovská čest, že můžu jít v jeho šlépějích,“ říká. Co všechno už trenér Augusta stihl, na čem se aktuálně pracuje, jak svou práci v Mladé Boleslavi skloubí s prací pro reprezentační osmnáctku a co nového by chtěl v létě zkusit? Přečtěte si následující rozhovor:

Pane Augusto, vůbec poprvé ve své kariéře budete hlavním trenérem extraligového A týmu. Jaké se s tím pro vás pojí pocity?

Jsem hrozně rád za tu nabídku a za tu šanci. Mám hokej rád, dělám ho od malička, hrál jsem i v zahraničí, byl v nároďáku. Pak jsem působil jako skaut, prošel si trénováním mládeže… Beru to jako další krok a velkou výzvu. Strašně moc se do Boleslavi těším a udělám všechno pro to, aby to byl pro obě strany další krok kupředu.

Klub si i díky relativně velkým změnám v realizačním týmu projde několika obměnami. Dá se tedy obecně říct, že o to větší zodpovědnost na vás padne?

Je to tak. Hlavní trenér má vždycky většinu těch věcí na svých ramenou a bude jenom na mě, jak se s tím popasuju. Ale dala se tu dohromady dobrá parta lidí, mám kolem sebe kluky, které znám, a se kterými mám stejné názory na věc. To všechno mi hodně pomůže. Taky jsou mi sympatické a blízké cíle samotného klubu, který je dle mého názoru v super kondici. BK Mladá Boleslav je zavedený klub se stabilním zázemím. Přicházím po Frantovi Výborném, který tady odvedl obrovský kus práce, a dá se tak říct, že mi připravil úžasné pole působnosti. Podle mě je to jeden z nejlepších trenérů současnosti, znám ho od malička z Jihlavy, hrával s mým tátou. Je obrovská čest, že můžu jít v jeho šlépějích.

Na druhou stranu ale přijít právě po Františku Výborném – to je pořádně těžký start. Zvědaví na vás nepochybně budou i fanoušci…

To samozřejmě chápu a počítám s tím. Všechny začátky jsou svým způsobem těžké a tohle určitě nebude výjimka. Ale jak jsem řekl, hokej mám hrozně rád, mám spoustu energie a odhodlání a kolem sebe lidi, kterým věřím. Jsem přesvědčený, že to půjde.

Po delší době bude mít Boleslav zase dva asistenty. Už máte nějak rozdělené role, a jak budete spolupracovat?

To všechno teprve proběhne. Zatím se řeší spíš organizační věci týkající se letní přípravy a samozřejmě podoby kádru. V hlavě určitou vizi mám, se kterou potom kluky seznámím. Jako je to v každém pracovním týmu, ta práce bude určitým způsobem rozdělená a každý bude mít svoje povinnosti.

Pokud se nepletu, jste tady v Boleslavi první trenér A týmu, který má také nějaké reprezentační povinnosti. Jak to všechno skloubíte?

U reprezentace osmnáctek jsem byl poslední čtyři roky a myslím, že to spěje ke svému konci. Zítra ráno (rozhovor proběhl v pondělí 10. dubna, pozn. red.) odjíždím na mistrovství světa, kde jsem asistentem Václavu Varaďovi. Teď to bylo trochu hektické, měl jsem v hlavě vlastně dva týmy – právě osmnáctky a pak už samozřejmě i Boleslav. Nicméně po mistrovství mi končí smlouva a pak už to bude jenom Boleslav.

Co všechno už jste tady v Boleslavi stačil udělat? Ať už v rámci pondělní velké porady nebo třeba i po telefonu…

Nechci být nějak moc konkrétní, ale samozřejmě je teď aktuální hlavně letní příprava. Řešíme, co a jak budeme kdy trénovat. Sem do Boleslavi přijedu týden před jejím začátkem, tehdy budeme dolaďovat detaily, aby všechno šlapalo, až přijdou hráči.

Letos se prý nechystá žádné soustředění?

Ne, to letos nechystáme. Chceme to pojmout zas trošku jinak, ten plán bude trochu odlišný od toho, čím si tu hráči do teď procházeli. Díky městu můžeme jít na led už v červnu, čehož si moc ceníme a budeme se snažit toho maximálně využít. Zaměříme se na individuální dovednosti, snad neprozradím nic tajného, když řeknu, že usiluji o to, aby s námi týden pobyl Kanaďan, specialista na power skating, který trénuje hráče NHL. Nevěnoval by se jen hráčům A mužstva, ale také mládežnickým týmům.

Vy už jste to trochu naťukl – co složení hráčského kádru? Řešíte už i tohle?

Jistě, s Luďkem Bukačem už si nějakou dobu voláme. Společnými silami se to snažíme dát nějakým způsobem dohromady, hledáme vhodné typy hráčů, chceme, aby si to sedlo hned od začátku. Ale zatím samozřejmě nebudu konkrétní.

Klub hodně proklamuje myšlenku vlastních odchovanců, zaměření se na mládež… Předpokládám, že i vám je tahle idea blízká.

Idea mladých a pokud možno vlastních hráčů tady opravdu je. Ale zásadní je výkonnost. K čemuž se sluší dodat, že je samozřejmě i na nás trenérech, abychom ji z nich dostali. Budeme hodně pracovat s kluky z klubu, chceme nějakým způsobem ještě o něco víc prohloubit spolupráci mezi áčkem a mládeží, ať už nějakými speciálními tréninky či jinými věcmi. Chceme jít takovou cestou, abychom si hráče skutečně začali vychovávat. I proto, že dnes je nesmírně ekonomicky náročné je kupovat. I na tohle se tedy chceme zaměřit – aby došlo k prolnutí s mládeží plus nějaké té výchově vlastních hráčů.

Poslední otázka: Jaký jste trenér? Jak byste sám sebe popsal?

(smích) To jste si teda na konec nechala pěknou perlu… To snad ani nemůžu hodnotit já, to by měli spíš ti, co pode mnou hráli. Dokážu se rozčílit, to ano. Ale zase se nedá říct, že bych rozbíjel nábytek. Jsem trenér, co na sobě pracuje, co chce být pořád lepší a chce, aby se stejně tak vyvíjelo i mužstvo. Na určité věci jsem pedant, ale na druhou stranu jsem hokej sám hrával, abych věděl, jak to chodí. Jsem přesvědčený, že hráči mají mít dostatek informací, mají mít z čeho vybírat a mají mít svůj názor. Na druhou stranu je ale nechci přehlcovat. V neposlední řadě je pak důležité, aby všichni respektovali nějaká pravidla.

Děkujeme za rozhovor.