BK MLADÁ BOLESLAV

Dobrá zkušenost, hlásí A tým. Má za sebou týdenní trénink power skatingu

14. 6. 2017
Autor: Jitka Čechová
M l. B o l. – Všichni v jedné barvě tréninkových dresů, na formace se tady nehraje. Stejně tak ani jeden z nových trenérů A týmu nemá hlavní slovo. Nad ledem mladoboleslavské ŠKO-ENERGO arény rezonuje angličtina. Probíhá totiž trénink v power skatingu pod taktovkou Kanaďana Aarona Konecsniho. Ten v Bruslařském klubu strávil celý uplynulý týden a připravoval na nadcházející sezonu nejen A tým, ale také některé mládežníky. Fotografie najdete tady.

Krátké video z tréninku power skatingu


Trenér Patrik Augusta, který kanadského trenéra do Mladé Boleslavi přivedl, neboť se s ním zná už několik let, si přístup svých svěřenců pochvaluje. „Postavili se k tomu profesionálně. Přitom pro spoustu z nich to byla jedna velká novinka, se kterou se ještě nesetkali,“ říká.

Aaron Konecsni
Aaron Konecsni je kanadským specialistou na techniku bruslení týmu NHL Vancouver Canucks. Spolupracuje i s celou řadou dalších týmů v různých soutěžích. Mimo jiné v minulosti připravoval tréninky pro Sidneyho Crosbyho či spolupracoval s Sheou Weberem.

Jak o něco níže říká Lukáš Pabiška, aktuálně služebně nejstarší hráč Středočechů, zvlášť „matadoři“ se s novými technikami bruslení trochu prali. „Cílem nebylo někoho předělávat,“ podotýká Augusta. „Zvlášť starší hráče. Cílem bylo všem klukům v kabině ukázat, jak se to dnes dělá ve světě. Jak se to dělá v zámoří. Říkali jsme hráčům, že není možné, aby najednou předělali všechno, co znají celý život, ale že je možnost se z toho poučit. Je na každém, co si z téhle zkušenosti odnese,“ říká kouč A týmu.

Sám Aaron Konecsni si prý Mladoboleslavské pochvaloval. „Ze zámoří zná hlavně individuální tréninky, z Jihlavy, kde jsem s ním spolupracoval tři roky, zase především práci s dětmi. Až ho překvapilo, jak dobré jsou týmové tréninky,“ doplnil s úsměvem.

V rozhovoru pro klubový web rovněž Patrik Augusta řekl, že na bruslařské technice hráčů chtějí trenéři pracovat po celou sezonu. Aktuálně pokračuje jejich letní příprava, kterou bude nyní tvořit střídání tréninků na suchu s těmi na ledě.

Byla to zajímavá zkušenost, říká Lukáš Pabiška

Lukáši, měl jste doposud s power skatingem, respektive s tímto druhem tréninků, nějaké zkušenosti?

Ničím takovým jsem si osobně ještě neprošel. Maximálně jen letmo s dětmi, když jsem se občas nachomýtl k nějakému jejich tréninku. Na vlastní kůži jsem to zažil až teď poprvé v Boleslavi s Aaronem.

Byla to pro vás velká novinka?

Novinka je to určitě pořádná. Pro mě osobně to bylo hodně zajímavé. Doba jde hrozně rychle dopředu a uznávám, že podobným věcem je potřeba se věnovat. Na druhou stranu... Je to spíš pro mladší, kteří ještě dokážou se svým stylem něco udělat. Já už jsem asi moc starej na to, abych se dokázal předělat. (smích) Ale nechci, aby to vyznělo, že jsem to odklouzal. Rozhodně si z toho taky chci něco vzít. Na motorických věcech se dá pracovat vždycky.

Jde tedy o náročnou práci pro nohy nebo spíš pro hlavu?

Pokud umíte bruslit, tak fyzickou práci by to mělo vlastně ulehčovat. Můžu to uvést na takovém ne zrovna odborném příkladě – spousta hráčů v jednom typu oblouku brzdí a tím se zbytečně zpomaluje. Tenkrát nás to tak učili. Dneska je princip vlastně obrácený.

Děkujeme za rozhovor.